Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Rökt kanin???  (läst 9294 gånger)

Eufemia

  • Inlägg: 446
    • Skåne
    • Naturlig Dressyr
Rökt kanin???
« skrivet: 14 dec-06 kl 14:54 »
Någon som provat att röka kaninkött????
Brinner för Naturlig Dressyr och Natural horsemanship. Uppfödare av Brittisk Korthår. Kindahöns och ryafår!

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
Re:Rökt kanin???
« Svar #1 skrivet: 14 dec-06 kl 15:13 »
Hej!

Inte provat själv, men det lär vara en höjdare!

Edgar

 

Eufemia

  • Inlägg: 446
    • Skåne
    • Naturlig Dressyr
Re:Rökt kanin???
« Svar #2 skrivet: 14 dec-06 kl 15:18 »
Kam man göra det själv? Hur gör man? Är det svårt?
Brinner för Naturlig Dressyr och Natural horsemanship. Uppfödare av Brittisk Korthår. Kindahöns och ryafår!

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
Re:Rökt kanin???
« Svar #3 skrivet: 14 dec-06 kl 17:22 »
Här på forumet finns en del skrivet om rökar. Du får väl titta runt och se. Det lär inte vara så svårt att röka kött själv, svårigheten är att få det likadant (om man vill det) de gånger man röker.

Nu medans jag skriver kom jag att tänka på att det finns ju små "röklådor" man kan hitta i frilufts- eller fiskebutiker.

Kanske man skulle prova själv också :P

Köttet bör saltas innan, hur mycket vet jag inte men man kan ju prova sig fram.

Edgar

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Rökt kanin???
« Svar #4 skrivet: 14 dec-06 kl 17:30 »
Kam man göra det själv? Hur gör man? Är det svårt?
En enkel varmrök är inte alls svårt att smälla ihop.
Stapla upp en liten eldstad med hjälp av tegelstenar och ställ en plåttunna över (häröver finns det gott om plåtsoptunnor som inte kostar mycket och håller i flera år). elda under tunnan och lägg rökmaterielet i botten på tunnan tillsammans med någon skopa vatten.
Häng in (eller lägg på hängande hönsnätsgaller) köttet, fisken eller vad du nu vill röka och täck över tunnan med en stor träskiva, takplåt eller vad du nu har till hands. Rök tills det är klart. Du kan också göra en enkel el-rök genom att ställa ner en gammal elköksplatta i tunnan och placera en gammal kastrul på den som du laddar med rökmateriel. Borra ett hål lagom stort för elkontakten i tunnans nedre kant.

Mycket enkelt och mycket gott.

/Fred
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Rökt kanin???
« Svar #5 skrivet: 14 dec-06 kl 17:37 »
Kanske skall tillägga att jag aldrig provat att röka kanin.
Men jag har testat vildkalkon (tar lång tid), höns, lamm, opossum, tvättbjörn och diverse fisk.

Vad gäller saltningen så brukar jag lägga fågel i saltlake och torrsalta det andra. Lägg köttet i lager i en hink varvat med grovsalt (några timmar för små bitar och upp till ett dygn för större. Flytta om bitarna ett par ggr under kuren.

Tycker mycket om rökt mat.

/Fred
 
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Rökt kanin???
« Svar #6 skrivet: 14 dec-06 kl 17:37 »
Enklaste sättet att hålla koll på temperaturen är att borra ett litet hål i locket på tunnen och sticka ner en stektermometer.

Jag har rökt en hel del chilipeppar i en plåthink med termometer i locket och en hemmasnickrad spritbrännare under. I övrigt samma princip som det Fred beskriver.

Att bygga en kallrök är lite mer komplicerat men inte speciellt svårt det heller.

Det finns flera böcker i ämnet att låna på bibblan.

ason

  • Gäst
Re:Rökt kanin???
« Svar #7 skrivet: 14 dec-06 kl 22:50 »
Rökt kanin är asgott, var försiktig med saltningen, ngn timme för vingarna(frambenen) låren kan ligga i saltlag över natten. Vi rökte kaninköttet 1 tim. för vingarna, 2 tim. för låren. Temp ca 60 grader, alved + enris.
Röken är gjord av 2 tomfat med ett ca 1 m. långt rör emellan, ena fatet ligger ner med ett gammalt brännjärn från en vedpanna som vi lagt på tegelstenar, funkar hyfsat som eldstad men vi ska mura en eldstad med "dörrar" så att man kan reglera draget bättre.
/lena

Eufemia

  • Inlägg: 446
    • Skåne
    • Naturlig Dressyr
Re:Rökt kanin???
« Svar #8 skrivet: 15 dec-06 kl 10:55 »
Tack för alla svar! Ska verkligen försöka mig på att röka vid nästa slakt.  //Ewa
Brinner för Naturlig Dressyr och Natural horsemanship. Uppfödare av Brittisk Korthår. Kindahöns och ryafår!

uffeoanette

  • Inlägg: 279
Re:Rökt kanin???
« Svar #9 skrivet: 18 dec-06 kl 19:36 »
Kan man inte röka kaninen hel ???

ason

  • Gäst
Re:Rökt kanin???
« Svar #10 skrivet: 18 dec-06 kl 21:36 »
Hej!

Har int provat röka hel kanin ännu, men efter julhelgen och om det int blir storm...då kommer rapport!! :D
/lena

Eufemia

  • Inlägg: 446
    • Skåne
    • Naturlig Dressyr
Re:Rökt kanin???
« Svar #11 skrivet: 09 jan-07 kl 20:21 »
Bra! Då väntar vi med spänning....
Brinner för Naturlig Dressyr och Natural horsemanship. Uppfödare av Brittisk Korthår. Kindahöns och ryafår!

ason

  • Gäst
Re:Rökt kanin???
« Svar #12 skrivet: 11 jan-07 kl 21:21 »
Eufemia!
..det bara blåser o blåser här...första stiltjedan...då ska vi röka hel kanin...

/lena

Eufemia

  • Inlägg: 446
    • Skåne
    • Naturlig Dressyr
Re:Rökt kanin???
« Svar #13 skrivet: 01 jun-07 kl 15:23 »
Och hos er bara blåser det fortfarande..... ;)
Brinner för Naturlig Dressyr och Natural horsemanship. Uppfödare av Brittisk Korthår. Kindahöns och ryafår!

Körven

  • Inlägg: 1199
    • Värmland
Re:Rökt kanin???
« Svar #14 skrivet: 07 jun-07 kl 14:02 »
Jag lämnade in för rökning i en charkaffär,då man fick betala för Kg så tog jag bort framdelen.Ryggen och låren blev kvar och det var mycket gott.Jag sålde nästan allt kaninkött rökt,men det var några veganer som slog sönder affären så ägaren tröttnade på skadegörelsen,och lade ner rörelsen.

                                   Körven
Agent i underlättelsetjänsten.
Lurar aldrig den fattige eller förför gammla kärringar.

icko

  • Inlägg: 138
    • Skåne
    • Ickos
Re:Rökt kanin???
« Svar #15 skrivet: 16 jun-07 kl 13:15 »
Rökt kaninkött är en delikatess och skulle med lätthet platsa på Nobel festens meny,om detta råder inga som helst tvivel.

Freds beskrivning av en enkel rök är bra
röktunnan är en väl beprövad metod och fungerar alldeles ypperligt bra och den är billig att göra.

Vill man inte bygga sej en rök men ändå vill få avnjuta denna delikatess, så kan man faktiskt använda sej av grillen
Om man har en grill men lock villsäja.

Man tar då och sätter rökspån (eller vad man nu föredrar  för blandning)i en folieform ställer den på kolen och bitarna som skall rökas på gallret (plasera gallret så högt de går)
stäng locket och låt det bli en kraftig rökutveckling justera med ventilen/reglaget som i regel sitter i locket
Har man en gasolgrill med ett grillgaller även i locket
så är denna metod mycket enkel att använda sej av.

Ni som provar röka kanin kan väl skriva om vilka smakupplevelser ni fick ? och vilken metod ni använt er av ?
rökspån eller nogåt annat intresant.

Lycka till på den gastronomiska färden  ;)

                                          Mvh   icko
"Allt är ett gift och inget är utan.Det är bara en fråga om dosen.

Eveliwa

  • Gäst
Re:Rökt kanin???
« Svar #16 skrivet: 18 jun-07 kl 21:39 »
usch, det låter både smarrigt & vidrigt gång , kanske nått att prova?  :D :D :D

icko

  • Inlägg: 138
    • Skåne
    • Ickos
Re:Rökt kanin???
« Svar #17 skrivet: 05 sep-07 kl 17:59 »
usch, det låter både smarrigt & vidrigt gång , kanske nått att prova?  :D :D :D

Usch...?vadå !...att det är smarrigt,det kan jag lova...och vad är det som är vidrigt ?...

Är det ingen som har rökt kanin kött i sommar...?

//   icko
"Allt är ett gift och inget är utan.Det är bara en fråga om dosen.

ason

  • Inlägg: 105
    • Småland
    • getapulien.se
Re:Rökt kanin???
« Svar #18 skrivet: 06 sep-07 kl 21:41 »
Icko...har inte rökt kanin i sommar men i våras....röktunna, alved, enris....mmmm...håller med dig, det är inte mkt som slår den smakupplevelsen...
Försöker leva självhushåll sen 2002

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
Re:Rökt kanin???
« Svar #19 skrivet: 07 sep-07 kl 14:55 »
Hej!

Hittade recept på rökt kyckling som bör vara tillämpbart på kanin. Cirka 1 kg vikt.

Gör en lag med
8 % salt
1 % socker
0,1 % vitpeppar
0,1 % rosmarin

Låt ligga i lagen 2 dygn vid + 6 grader. Skölj därefter av med kallt vatten och torka av.

Röks 4 timmar vid 60 - 70 grader, sedan ångbehandlas vid 88 - 90 grader (Basturökning kallas metoden) tills centrumtemperaturen är 75 grader.

Edgar, som ska prova någon gång!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

562 gäster, 1 användare
Hans Hultén

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser