Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Dillkött?  (läst 2978 gånger)

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Dillkött?
« skrivet: 03 nov-06 kl 15:54 »
Kom över lite lammbringa idag och blev sugen på att koka ihop lite dillkött. En maträtt som jag uppskattade mycket när jag bodde i Sverige men som jag aldrig lagat själv tidigare.
Någon som har ett bra recept?
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
Re:Dillkött?
« Svar #1 skrivet: 03 nov-06 kl 17:52 »
Inget recept direkt ... men prova att koka bringan mör i vatten med lite salt, pepparkorn o lagerblad. Låt svalna lite o skär i lagom munsbitar.

Gör en sås av kokspadet: fräs lika delar smör o vetemjöl i en kastrull, späd med den varma buljongen/kokspadet och smaka av med salt o peppar. En aning ättika ska i för att ge en syrlig smak. I med massor av finklippt dill, lägg i köttbitarna och ät med kokt potatis. Mums!

Några proportioner eller mängder har jag inte, jag brukar liksom göra det på känn...

Nu blev jag sugen på dillkött!! Och inget lammkött kvar i frysen  >:(

förresten kan man nog ta med lite rotfrukter i koket oxå för att få en fylligare smak.

torparn

  • Inlägg: 208
    • Övriga världen
Re:Dillkött?
« Svar #2 skrivet: 03 nov-06 kl 18:13 »
till dillkött 'ska' det egentligen vara kalvkött, men håll till godo:

det blir nog MUMS på lamm oxå


lägg köttet i en järngryta och häll på kokande vatten så att det täcker köttet.koka upp och tillsätt salt, peparkorn lagerblad, lök morot och persilja. Låt detta sjuda under lock i 1- 1,5 timmar tills det lossnar från benen.
 Gör en bottenredning i en panna e d, smör och mjöl, späd med buljongen från köttet och grädde. äggula ingår i vissa recept oxå. tillsätt dillen och smaka av med ättika(hellre citron tycker jag som inte gillar ättika) och socker. Sötsur smak ska det vara. Din fru är väl aseat vill jag minnas, det blir nästan som hemma för henne ;-)
tärna ner köttet och lägg ner det i såsen.

Kokot potatis därtill och kanske pressgurka... det gjorde alltid min mormor, men jag minns inte receptet. ättika och socker och vatten vill jag tro

bon appetit!
flyter runt  i världen på båt. Ny utsikt så ofta man vill ju!

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Dillkött?
« Svar #3 skrivet: 04 nov-06 kl 03:23 »
Tack ChristinaR och Torparn för tippsen. Resultatet blev mycket lyckat ;). Jag körde på med en blandning av era grundrecept och fyllde på med en äggula utrörd i en halv dl grädde i såsen efter kokningen. Frugans kommentar var "-Det här är min nya favoriträtt, bättre än restaurangmat" :).
Alltid kul att lyckas med något första gången man försöker.
Skulle tro att det blir en hel del tjat om mera dillkött denna vinter :).

mvh/Fred
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

torparn

  • Inlägg: 208
    • Övriga världen
Re:Dillkött?
« Svar #4 skrivet: 04 nov-06 kl 11:52 »
Kul! och tack för feed-back.  trevlig helg
flyter runt  i världen på båt. Ny utsikt så ofta man vill ju!

Skogsvilde

  • Inlägg: 17497
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
Re:Dillkött?
« Svar #5 skrivet: 20 jan-08 kl 13:17 »
Väcker en gammal tråd till liv.....

Letade efter ett recept på dillkött...

Hittad nårra men dom verkade jobbiga och många ingridienser...

Moddade lite grand..
Och kom fram till

Koka upp vatten och släpp ner mumsbitar en efter en..
Detta för att slippa skumma allt för mycket och köttet blir mörare...
Lägg i!
En till två sora löka i klyftor och skalade morötter i bitar...
Salta..  8-10 pepparkorn och 3-4 lagerblad.
låt allt koka upp och låt puttra i 1-2 timmar..

Lyft upp köttet och plocka bort lagerbladen och pepparkornen...
Sila buljongen..  
Lägg i den finhackade dillen.
Gör en redning och låt den sakta  koka ihop.
Smaka av med äppelcidervinäger och salt...

Det är inte helt nödvändigt att plocka upp köttet för redningen går precis lika lätt att slå i grytan...

Potatis eller ris funkar kanon att servera till rätten...

Jo det tar en stund att göra detta....  
Men man kan göra den lååånga kokningen dagen innan och låta det stå till dagen efter och då koka upp och göra redningen...

Min mor sa alltid att den bästa grytan kokas i dagarna två...  
Och jag måsste faktiskt hålla med henne....  
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

562 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har dessa godingar i mitt fritidshus och har lagt band på själv att inte läsa de förens jag har läst ut en annan bok, mycket tråkigare bok, vilket gett mig en rejäl sporre att läsa ut den och börja med dessa tidningar! Har tjuvläst en och spoiler, den var jätteintressant!
/Rebecca B

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser