Jag frågade på ett hästforum men får inga svar där så jag provar här istället och hoppas på att någon vet.
Efter mycket om och men har vi nu fått tag på halm till ridklubbens tjocka ponnyer. Tanken är att byta ut en del av det ganska energirika höt mot halm istället. Bonden frågade om det skulle vara till foder eller stö, och hon som beställde sa foder (vilket ju stämmer - förutom balen som jag själv skulle ha att strö med...). När balarna sedan kom så var det inplastat, och ganska blött...(max 60% TS)? Jag har aldrig sett sån halm tidigare så jag blev lite fundersam. Det går säkert jättebra att fodra med det, på så sätt är det ju inga bekymmer. Vad gäller min egen bal får den väl eldas upp då jag inte kan använda dem som strö eftersom den är så fuktig/blöt.

Men det jag funderar över är hur påverkas näringsinnehållet av att det sileras? Finns det en "risk" för högre näringsvärde i det som här kallas foderhalm, och som är konserverat - gentemot den klassiska torra, "gula" halmen? Eller är det samma oavsett lagringsform, dvs ganska lågt energivärde och "inget" protein? Att jag undrar är för att bonden tydligt gjorde skillnad mellan foderhalm och ströhalm... och de här balarna ser verkligen inte ut som den halm jag är van vid.
Givetvis inser jag att det inte går att säga vad det är för värden på det, men rent generellt tills analyserna är klara kunde det vara bra att veta hur man ska lägga upp fördelningen mellan hö och halm. Höet är rätt så energirikt, hästarna står på minimi-giva i TS och är väldigt runda. Har inte värdena här hemma tyvärr, men har sett dem och vet ungefär hur mycket jag skulle byta ut till "vanlig" halm.
Jag antar att det är lika kort användbarhet på en öppen bal som vanligt hösilage, dvs bara några dagar?