Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vad gör man på vitkål  (läst 16622 gånger)

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Vad gör man på vitkål
« Svar #20 skrivet: 19 mar-07 kl 12:55 »
Surkål

Jag låter kålen jäsa med den flora som redan finns i kålen, man kan göra receptet på många sätt, en äldre kokbok innehåller recept.

Jag brukar jäsa i en jäshink, som man vanligtvis har till vintillverkning, använder förutom kål, kummin och äpple.

Fixar kål när den är som billigast och bäst, och kör ungefär 10 kilo.

När det blivit färdigt, finns det risk att det kan bli sämre i ett varmt rum, förr förvarade man det i en tunna hela vintern, men jag brukar frysa in en bra del av det.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Vad gör man på vitkål
« Svar #21 skrivet: 21 mar-07 kl 12:53 »
Har fått några frågor privat om hur jag gör surkål, och man frågar om temperatur och koktid.

Att jag inte nämnde det i mitt inlägg, är att jag inte alls värmer den,
jag strimmlar kålen fint, lägger det tillsammans med äpplen och kummin i jäsdunken.

Lägg en tyngd på eller pressa så att "saften" ligger över ytan, går inte detta tillsätt lite vatten.

För att jäsningen ska fungera ska den aneroba jäsningen gynnas, därför bör den starta under vattenytan. Lägger man locket på jäshinken och vattenlåset, kommer så småningom koldioxid att finnas över kålen och hindra syret.

Det står i rumstemperatur, och det tar lite olika tid innan det är klart, men tre veckor bör vara ett riktmärke.

fermenteringen gör kålet mjukt och smaken blir fin.

Man kan låta det stå i dunken, men jäsningen kan gå för långt i mitt tycke, och när man rotar i det kan oönskad microflora komma in, fast den risken är liten, när rätt flora eteblerat sig, förr ställdes dn svalt, men jästes vid köksspisen.

Jag fryser in när det är jäst klart.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Vad gör man på vitkål
« Svar #22 skrivet: 06 sep-12 kl 23:46 »
Puffar upp den här tråden för det fanns så många bra vitkålsrecept i den! Fyll gärna på med fler. Vitkål är billigt just nu även för den som inte har egen att skörda (tex 2:90 / kg på COOP).

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

Händig Man

  • Gäst
SV: Vad gör man på vitkål
« Svar #23 skrivet: 07 sep-12 kl 00:23 »
Snusbaronens Pizzasallad


 Tid: 20 minuter + ½ dygn i kylskåp
 ca 4 portioner
Ingredienser:
1 st (ca 7 dl strimlat) litet vitkålshuvud
2 msk olivolja
1.5 msk vitvinsvinäger
0.5 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
Utrustning som är bra att ha:
mortel
matberedare
Gör så här:
Strimla vitkålen. Detta kan göras med kniv för hand eller i matberedare. Om du gör för hand så är ett tips att använda en osthyvel.

Om du vill ha mjuk och saftig pizzasallad, som på en pizzeria gör då så här: Stöt vitkålen, gärna med en stöt,eller också kan man "knåda" vitkålen med händerna.

Häll över olja, vinäger, salt och peppar och rör om. Smaka av. Tillsätt ev. mer av ovanstående ingredienser efter smak.

Låt stå i kylskåp, gärna ½ - 1 dygn innan servering, men minst 2 timmar.

smaklig spis :-[

Händig Man

  • Gäst
SV: Vad gör man på vitkål
« Svar #24 skrivet: 07 sep-12 kl 00:26 »
eller gör en bamsesats med Pad thai (Thailändsk pyttipanna) vill man kan man även ha i räkor

Ingredienser

200 g   risnudlar, blötlagda i kallt vatten
200 g   böngroddar
60 g   tofu, i tärningar
2 msk   olja
4 st   vitlöksklyftor, hackade
100 g   vitkål, strimlad
4 st   salladslökar, i bitar
2 st   ägg
skivad gurka
limeklyfta
krossade jordnötter
Smaksättning:
1 msk   fisksås
2 msk   sweet chilisås eller tamarindjuice
mörk soja, 4 droppar
2 tsk   strösocker
Tillagning

1 Låt nudlarna rinna av i ett durkslag. Ta bort roten på böngroddarna, den smala svansen. Skölj groddarna och låt rinna av.
2 Woka tofun i olja några minuter så att den får lite färg. Rör om hela tiden. Tillsätt hackad vitlök, vitkål, salladslök och nudlar. Rör om hela tiden så att nudlarna blir tillagade, men inte klibbar ihop.
3 Knäck äggen och rör ner i woken, rör om så att de blir stekta och smuliga.
Smaksätt med fisksås, sweet chilisås, soja och strösocker.
4 Servera med skivad gurka, limeklyfta och strö över krossade jordnötter.

Händig Man

  • Gäst
SV: Vad gör man på vitkål
« Svar #25 skrivet: 07 sep-12 kl 00:28 »
Eller minestrone med sommarprimörer ( farligt gott )

ingredienser

1 st   bacon, (140 g)
2 st   lökar, färska
4 st   knippmorötter
1 st   vitkål, klyfta,färsk (250 g)
100 g   vaxbönor
2 st   hönsbuljongtärningar
1 l    vatten
1 dl   liten pasta, t ex stelline
Tillbehör:
4 msk   pesto
4 st   portionsbröd, (à 50 g)
Tillagning

1. Strimla baconet. Ansa, skala och hacka löken. Skala och hacka morötterna. Strimla kålen. Skär bönorna i bitar.
2. Fräs baconstrimlorna i en gryta ca 3 min. Tillsätt lök och morötter och fräs ca 3 min. Smula ner buljongtärningarna och fräs ca 1 minut.
3. Tillsätt kål och bönor och häll på vattnet. Låt soppan koka upp och tillsätt pastan. Koka under lock ca 8 min tills pastan är mjuk. Servera med pesto och bröd.
TIPS!
Byt ut peston mot creme fraiche. Några droppar tabasco är också gott att smaksätta soppan med.

Ca 450 kcal per portion, 21 g fett, 16 g protein, 49 g kolhydrater

 

Händig Man

  • Gäst
SV: Vad gör man på vitkål
« Svar #26 skrivet: 07 sep-12 kl 00:30 »
Lingoncoleslaw ( Passar utmärkt till renkött eller grillat)

Ingredienser

400 g   vitkål
2 l    vatten
1 st   morot
0,5 st   rödlök
1 dl   rårörda lingon
1 dl   gräddfil
0,5 dl   majonnäs
1 tsk   ättikssprit, 12 %
salt
nymald vitpeppar
Tillagning

1. Strimla vitkålen tunt med en osthyvel och lägg den i ett durkslag. Koka upp vattnet och häll det över kålen. Låt rinna av och pressa noga ur allt vatten.
2. Riv moroten grovt och strimla löken tunt.
3. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Händig Man

  • Gäst
SV: Vad gör man på vitkål
« Svar #27 skrivet: 07 sep-12 kl 00:32 »
Lammfärsfräs med vitkål (går bra med annan färs med)

Ingredienser

500 g   lammfärs, (eller nötfärs)
400 g   vitkål
2 st   gula lökar
1 tsk   salt
1 krm   svartpeppar, nymald
1 pkt   tomater, krossade, gärna med örter
2 burkar   stora vita bönor, (à 400 g)
Tillbehör
200 g   baguette
1 påse   blandad sallad, (150 g)
Tillagning

1. Strimla vitkålen. Skala och hacka löken.  Fräs färs, kål och lök utan extra matfett i en gryta. Krydda med salt och peppar och tillsätt tomatkross. Låt koka under lock ca 15 min.
2. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Vänd ner bönorna i grytan och låt puttra ytterligare 2-3 min.
3. Servera grytan med baguette och sallad.

takfönster

  • Inlägg: 172
  • Blanda ätbart med mångfald och lugn
    • Västergötland
SV: Vad gör man på vitkål
« Svar #28 skrivet: 18 dec-12 kl 19:23 »
Om du äter ris eller pasta med diverse tillbehör så är det gott att bara steka 1-2 nävar strimlad vitkol med en halv lök som du lägget i när vitkolen bluvit (svettig) o löken då till önskat format. Blir riktigt sött o behövs ej nån sås till pastan.

Om du har tillgång till en asiatiak matbutik så kan du köpa en flaska med ostron sås. Ja hitta de u Borås en koncentrerad flaska på ca 1 liter. O göra sås av detta med 1 dl vattwn två msk olja o 3msk ostronsås plus en tsk socker. Blir super gott till ris och ovanstående med kolen. O funkar bra trots att den är en tunn sås och utan smakförstärkare även om min dåvarande asiatiske fästman påstog att det ska vara i
Nybörjare med odling i hallen utan fönster. Skriver från mob plus dålig på stavning. Bara en förvarning ;) Odling pausad pga flytt. Då blir det fönster och balkong odling i norr läge utan takfönster ;)

Uppdatering typ 10år senare. Har fortfarande takfönster men nu villa trädgård att odla i :)

Shimoda

  • Inlägg: 23
SV: Vad gör man på vitkål
« Svar #29 skrivet: 18 dec-12 kl 19:35 »
Får i kål tycker jag är gott. Gillar man inte får funkar nog vilket långkokkött som helst.

Malines här igen

  • Gäst
SV: Vad gör man på vitkål
« Svar #30 skrivet: 18 dec-12 kl 19:50 »
Gillar man vitkål kan man strimla den och använda istället för pastan i lasange.

Breda strimlor med kummindipp är oxå gott.

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Vad gör man på vitkål
« Svar #31 skrivet: 18 dec-12 kl 20:33 »
Så här års är det brunkål som gäller:
Finstrimlad kål en masse  tillsammans med salt, ångas en evighet på svag värme tills den är mjuk, locket på.
Fyll på med smör, sirap och rör runt, locket av, passa så det inte bränner fast, lite ättika, sen är det färdigt!
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Malines här igen

  • Gäst
SV: Vad gör man på vitkål
« Svar #32 skrivet: 18 dec-12 kl 20:37 »
Och det är så jäkla gott! Trodde jag var ensam i världen om att äta brunkål.

hustran

  • Inlägg: 1803
SV: Vad gör man på vitkål
« Svar #33 skrivet: 18 dec-12 kl 20:40 »
Ingen som tipsat om KÅLPUDDING......så himla gott!

javill

  • Inlägg: 11665
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Vad gör man på vitkål
« Svar #34 skrivet: 18 dec-12 kl 23:48 »
Och det är så jäkla gott! Trodde jag var ensam i världen om att äta brunkål.

Nädå, vi är många som gillar brunkål! :)
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

javill

  • Inlägg: 11665
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Vad gör man på vitkål
« Svar #35 skrivet: 18 dec-12 kl 23:51 »
Ingen som tipsat om KÅLPUDDING......så himla gott!

Jo jag i början på tråden. ;)
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Altulus

  • Inlägg: 45
    • -
Vad gör man på vitkål
« Svar #36 skrivet: 19 dec-12 kl 21:44 »
Blev för ett tag sen bjuden på en polsk maträtt med strimlad kål, kan ha varit surkål som kokats med tomatsås och korv och annat gott.

Enligt hon som lagade till det så taran vad man har hemma, och den blir bara bättre ju längre de står i kylen.

Kan inte minnas namnet bara...bago eller bagu något...någon här som vet vad jag talar om ? :)

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
SV: Vad gör man på vitkål
« Svar #37 skrivet: 19 dec-12 kl 21:56 »
Bigos.

Kan inte påstå det hör till mina favoriträtter.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: Vad gör man på vitkål
« Svar #38 skrivet: 20 dec-12 kl 13:46 »
Har just läst hela tråden och blir sugen på kål!!  :P

Kål har några "smakkompisar" som passar extra bra.

Soja, asiatiska rätter med soja i är perfekta med kål.

Senap, i kålsallad har jag alltid lite dijonsenap i dressingen.

Kål + lök + äpple + rökt fläsk = sant. I alla tänkbara kombinationer. Som soppa, stekt i ugnen, i stekpannan eller som gryta. Som tillbehör eller huvudrätt. :)

Malines här igen

  • Gäst
SV: Vad gör man på vitkål
« Svar #39 skrivet: 20 dec-12 kl 18:11 »
Håller med ovan. Kål gör sig dock inte särskilt bra till rådjur, i alla fall inte tillagad.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

447 gäster, 2 användare
paax, Ljunghonung

* Forum

* Om tidningen Åter



- Verkar vara en mycket användbar tidning!
/Marcus

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser