Har kun erfaring med å spise lutefisk. Men her er fremgangsmåten.
"Lutefisk
Lutefisk lages stort sett av tørrfisk basert på torsk.
Fra tørrfisk til lutefisk
Det er ikke vanskelig å lage lutefisk, men noe tidkrevende og det er nødvendig med kjærlighet og omtanke som alltid når god mat skal tilberedes. Fisken må stå kaldt under hele prosessen. Bruk gjerne is slik at temperaturen blir tilstrekkelig lav.
Første trinn er utvanning.
Tørrfisken legges 5-6 døgn i kaldt vann som bør skiftes daglig. Svært tørr fisk kan trenge lengre tid, opp til 14 dager. Husk at vannet skal være iskaldt, bruk gjerne is i vannet. Frys vann i plastbokser og legg disse isblokkene i vannet underveis i bløteperioden.
Luting
Etter utvanning er fisken klar til luting. Vi kan bruke lut av aske eller kaustisk soda. Lut av aske gir den beste lutefisken, men bruk av kaustisk soda er enklere. Bruk ikke kar av aluminium eller sink til lutingen. Lutvannet må stå godt over fisken, for den sveller mye under lutingen. Velg en av de to luttypene under. Legg fisken i luten og la den ligge i 2 døgn. Husk å holde vannet kaldt."
Høres ikke vanskelig ut i alle fall.
Jeg har en kompis som har laget mye lutfisk selv. Han fikser det uten problemer.
Geirh