Kanske lite sent svar nu, men för framtida behov så kan det vara bra att veta.
Humle är svårt att mäta i enbart vikt- eller volymenheter, man måste ta hänsyn till IBU som är en standard för att mäta beska och halten av alfasyra (som dessutom sönderfaller vid lagring). Båda värdena kan vara mycket vitt åtskillda beroende på humle sort.
Om du t.ex. tar Fuggle som är en klassisk brittisk humlesort, så har du en alfasyra på ca 4.3%. Jämför det med den tyska Hallertau Magnum som ligger på 12% så förstår du att 100gram Fuggle kommer att ge en helt annan karaktär än 100g Magnum.
Sedan måste du också tänka på när och hur du tillsätter humle.
Om du kokar vörten (eller drickan i detta fallet) så får du:
beska av humle som kokar 60+ min.
smak av humle som kokar 20-40 min.
arom av humle som kokar 5-15 min.
(i grova drag, självklart finns det en gråzon som med allt annat)
Man kan också "torrhumla" det innebär att du tillsätter humle under sekundärjäsningen (förslagsvis i en liten påse), det ger både beska, smak och arom, men kan lätt ge för mycket beska om man inte är försiktig. Ett par tre dagar är lagom att börja med, när man känner sig varm i kläderna kan man öka eller minska tiden.
Torrhumling ger en mycket kraftig arom.
Testa med 0,6g humle/liter till att börja med.
Jag skulle rekomendera en beska på mellan 20 och 25 IBU, formeln för att räkna ut hur mycket humle du då ska tillsätta är
IBU x Liter x 10/Alfasyra/Utbyte
Utbytet är rellativt till hur länge du kokar, SHBF's riktlinjer säger att
"Utbyte är normalt 30% vid en timmes kokning, och 10 vid 20 minuters kokning för pellets. För kottar kan du räkna med 25% utbyte vid 60 minuters kokning och 8,7% utbyte vid 20 minuter."t.ex.
Jag bestämmer mig för en beska på 25 IBU
Satsen är på 25 liter
Jag använder Fuggle som ligger på 4,3% i pellets form
Jag kokar i 20 min.
formeln blir alltså 25x25x10/4,3/10
dvs 145g.
Nu har jag bara köpt en 100g påse och bestämmer mig för att öka koktiden till 60 min. för att få en kraftigare beska.
25x25x10/4,3/30=48g humle
Om man är lite händig kan man slänga in formeln i ett excell ark, så blir det lättare att räkna.
Själv har jag användt mig av
Beersmith i flera år. Det är ett program för ölbryggning, men kan utan problem användas till massor av andra bryggprojekt.
Där kan du komponera ett recept och få fram beska, alkoholhalt osv. innan du börjar brygga, rekomenderas mycket varmt till alla som sysslar med hembryggning (22$ online, finns säkert som torrent om man kan googla. Jag startade men en piratkopia men blev så förtjust att jag köpte det.)
Man kan ladda ned en demo version gratis, men jag vet inte om den har full funktionallitet
Om du ska tillsätta flera sorters humle och ha olika koktider så blir det mycket snabbt svårt att räkna ut själv, även med excell. Beersmith fixar det med en knapptryckning. Jag skulle inte klarat mig utan det!
Apropå jästen så tycker jag absolut att du ska köpa en riktig jäststam. Bakjäst producerar mycket estrar och lägger mycket energi på att göra koldioxid.
Tycker du att det är dyrt, så kan du enkelt tvätta, mata och återanvända samma jäststam 3-4ggr (nåväl, kanske inte helt enkelt, men inte omöjligt om man är nogrann)
Smakskillnaden kommer att bli stor, speciellt efter lagring.
Jag skulle faktiskt rekomendera en Ale jäst, det är lättare att lyckas än med lager och jag har svårt att tänka mig att enbärsdrickan traditionellt sett har varit en lager liknande produkt.
Tänk på att köpa en jäst med kraftig flockning, då får du en klar fin slutprodukt.
Humle skall vara vakumförpackad och förvaras i frysen. Har du brutit förpackningen så stoppa kvarvarande pellets/kottar i en glasburk med gummipackning (fortfarande i frysen).
Plast har INGEN syre barriär på lång sikt, allting i frysen kommer att smaka humle och när du väl ska använda den kommer alfasyran att ha sönderfallit. Pellets är enkla att handskas med, man behöver inte bearbeta dem alls, väg upp rätt mängd och släng i dem frysta. de håller sig färska mycket längre än kottar eftersom de har en mycket mindre totalyta som kan utsättas för oxidering.
Det blev en lång post, men humle är ett intressant ämne ;-)
Lycka till