Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Långsamma socker- och foderbetor  (läst 4473 gånger)

Petter B

  • Administratör
  • Inlägg: 3614
    • Västergötland
Långsamma socker- och foderbetor
« skrivet: 12 okt-06 kl 07:03 »
Kan inte låta bli att slänga in en egen fråga i detta nya ämne:

Jag tycker att foder-och sockerbetsfrö precis nätt och jämt hinner mogna. En del gör det men de flesta fröerna är helt gröna och färska så här års. Jag har funderat på några lösningar:

1. Sätta de betor man ska ta frö i från i jord inomhus någon månad innan utplantering så de hinner rota sig och komma i gång.
2. Låta dem stå kvar i jorden, täckta över vintern. Vet inte om de skulle överleva men jag tycker att de brukar klara ganska rejäl frost, antagligen pga av det höga socker innehållet. De skulle ju säkert komma igång snabbt på våren i alla fall, om de överlever.
3. Hänga upp hela plantan under tak med roten upppåt och hoppas att de omogna fröerna mognar i efterhand.

Är det någon som provat eller har idéer om detta?

Vänliga hälsningar
Petter


 ???

Anders S

  • Inlägg: 6297
    • -
    • Fröodling.se
Re:Långsamma socker- och foderbetor
« Svar #1 skrivet: 12 okt-06 kl 11:25 »
Det stämmer att betfrö mognar långsamt och kräver bra somrar för att bli bra. Av de tre metoder du nämner är den första och tredje bra standardmetoder, som du bör pröva. Den andra metoden, övervintring på växtplatsen för att bevara rotsystemet och få en tidigt start, är tänkbar men kan vara vansklig. Problem kan vara kyla, väta, sork och andra skadegörare. Pröva!

Anders

Gryning

  • Inlägg: 1085
    • Mirandas have
Re:Långsamma socker- och foderbetor
« Svar #2 skrivet: 14 okt-06 kl 11:25 »
övervintring på växtplatsen för att bevara rotsystemet och få en tidigt start, är tänkbar men kan vara vansklig. Problem kan vara kyla, väta, sork och andra skadegörare. Pröva!

Anders
Är ni på betans andra eller tredje år då?

Anders S

  • Inlägg: 6297
    • -
    • Fröodling.se
Re:Långsamma socker- och foderbetor
« Svar #3 skrivet: 14 okt-06 kl 13:14 »
Andra året. Betor är tvååriga och avslutar om möjligt sitt liv med att ge frö i slutet av det andra året (på sensommaren eller hösten).

Är ni på betans andra eller tredje år då?


queer

  • Inlägg: 196
Re:Långsamma socker- och foderbetor
« Svar #4 skrivet: 14 okt-06 kl 13:38 »
Var kan jag köpa sockerbetsfrö?

Anders S

  • Inlägg: 6297
    • -
    • Fröodling.se
Re:Långsamma socker- och foderbetor
« Svar #5 skrivet: 14 okt-06 kl 14:16 »
Jag är inte helt uppdaterad, men den allmänna bilden är denna:
*sockerbetsfrö säljs knappast alls till konsument eller i portionsförpackning
*sockerbetsfrö säljs troligen i på sin höjd måttlig omfattning till yrkesodlare då det mest är kontraktsodlingar, där odlaren förmodligen "får" fröet från betuppköparen
*moderna sorter är vad jag vet enbart F1-sorter, som inte lämpar sig för egen fröodling;

För självhushållning och särskilt egen fröodling bör man leta rätt på en äldre sort. Lämpliga källor kan vara:
*små fröodlare, som t.ex. kan nås via Föreningen Sesam; dock erbjuds inget sockerbetsfrö i Sesams årsbok 2006
* botaniska trädgårdar och liknande som kan ha sockerbetsfrö för demonstrationsodlingar
* genbanker; dock kan deras förråd vara begränsat så man bör bara försöka få ut frö om man seriöst tänker uppföröka och erbjuda det! Och i stort sett samma sak gäller att försöka få frö från Sesam.

Sen är frågan vad man ska ha sockerbetorna till. Jag gjorde rätt simpla försök att koka ner dem till sirap för ca 15 år sen. Det blev vattnigt och beskt. Men jag kokade bara med vatten i en vanlig kastrull. Det är möjligt att tryckkokning eller ångkokning i en Saft-Maja eller liknande, kanske kombinerat, fungerar bättre. Skulle gärna få tips på detta!

Anders

Var kan jag köpa sockerbetsfrö?

queer

  • Inlägg: 196
Re:Långsamma socker- och foderbetor
« Svar #6 skrivet: 14 okt-06 kl 14:31 »
Har ett recept på bet-sirap som jag vill testa;

Borsta betorna ock förväll dom

Skala betorna och mal dom

Lägg massan i durkslag, så den får rinna av. Pressa försiktigt med en slev så du fårut mer saft.

Koka ihop till vanlig sirapskonsistens

För tunn sirap möglar, har Du gjort rätt håller den sig i flera år.

Fritt efter Alice Bengtsson, St Ibb


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

506 gäster, 9 användare (1 dolda)
Ã¥ke Holm, DennisCA, Kronhjorten, jonas123, david.wessman, addebadde, javill, Efwa

* Forum

* Om tidningen Åter



- Senaste numret (3/19) var verkligen jätteintressant (även om alla brukar vara intressanta). Gillar artiklarna om framtiden och skulle gärna läsa mer om alternativa, positiva framtidsvisioner (det är dags att se något annat än kollapsbaserade domedagsprofetior). Vill också lära mig mer om olika toalettlösningar.
/ Hanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser