Linspate ( 6-8 portioner)
Tid: 30 minuter + 8 timmar att stelna
2 gula lökar
3 viltlöksklyftor
2 msk smör
1,5 tsk salt
1 lagerblad
1,5 tsk mald koriander
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk svartpeppar
( 2-3 krm sambal oelek)
2 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
3 dl röda linser
1 påse melatin
1 tsk balsamvinäger
200 g cream cheese naturell
1/2 burk ( a'200 g ) grillad strimlad paprika
1 msk färsk oregano eller timjan
Topping
1msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
1/2 burk ( a'200 g) grillad strimlad paprika
1 msk färsk oregano
Klä en avlång form ( ca 1 liter) med plastfolie el. aluminiumfolie. Låt folien hänga lite över kanterna så går det lättare att lyfta patén ur formen.
Fräs den hackade löken i smöret i en gryta. Tillsätt salt, kryddor, vin,vatten, och linser och koka utan lock tills linserna är kokta, ca 10 minuter.
Häll i vinäger och påsen melatin någon/några minuter på slutet av koktiden.
Rör i hop cream cheese osten, paprika, och örthack. Blanda ner det i linsröran och rör till en slät smet. Häll den i formen och låt den stå och stelna i kylen ca 8 timmar.
Lyft patén ur formen, lägg på ett fat och ta bort folien. Blanda toppingen och bred över. Servera i skivor.