Nackdelen är, som redan tagits upp, att det är besvärligare med vinterlamm. Om man inte bor i söder så bör de lamma inne, och då helst i rent stall, dvs man måste stalla sent eller byta stall strax innan lamning.
Det finns givetvis fördelar, vilket är anledningen till att många stora fårbönder (som har får som huvudinkomst) har vinterlamm. Den största är attlammen är bättre betalda tidigare på året, särskilt före påsk och i början av sommaren (grillsäsongen). Har man en gård med stora byggnader så är det inte så dyrt att hålla fåren på detta sätt. En annan fördel är att lammen äter som mest när gräset är som bäst, dvs vår och tidig sommar. Ska man slakta i november så är betet väldigt dåligt, och då får man tilläggsfodra då, istället för på vinter/tidig vår som man får med vinterlamm. Så utfodringsmässigt kräver nog metoderna ungefär lika mycket.
Har man lantraser så är lammen ofta inte färdigväxta till på hösten om de föds på våren. Då får man ändå behålla dem över vintern. Iofs tycker jag att lamm som är 18 månader eller drygt det är godare, men det kräver en annan marknad. Det gör egentligen lantraserna oavsett när de föds och slaktas, säljer man till Scan så går man sannolikt back ordentligt.