Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kor hur ska dom bo  (läst 20391 gånger)

Jonas från Backfors

  • Inlägg: 974
    • Västerbotten
    • Backfors Gård
Kor hur ska dom bo
« skrivet: 30 aug-11 kl 20:01 »
Vi kommer skaffa ko/kor framöver för husbehov. Har tänkt oss någon av de mindre raserna typ fjällnära och kommer hålla 1 eller möjligen 2 kor till att börja med. Har läst på en hel del senaste året och vi har goda kunskaper i övrig djurhållning(har får, getter, grisar, hästar mm) men känner ändå att vi behöver lite mer kött på benen, framförallt i hur de ska bo.

Har förstått att om m bygger nytt så måste man hålla dem i lösdrift. Hur stor bör(inte enligt jordbruksverket utan jag vill höra er åsikt) den vara i så fall och måste korna gå i lösdriften jämnt? Vill ju hantera dem och vi kommer handmjölka dem så vi vill ju gärna att de blir vana att bindas upp.

Vad är bästa ströet till korna? Har förstått att det går mängder med halm om man håller dem på djupströbädd och att även deras kövar kan nötas för lite då. Kan lösdriften bestå av betonggolv som gödslas ur varje dag istället?

Hur stor hage bör de ha vintertid(om vi räknar på två st) för att de inte ska gegga ned allt totalt och vada genom skiten i slutet på april? Eller ska man istället satsa på en liten hage och hårdgöra den med grövre grus och sedan mocka ur den efter vintersäsongen?

Hoppas ni kan ge lite bra svar :)
« Senast ändrad: 30 aug-11 kl 20:19 av Jonas Backfors »
Bor med fru och barn på nästan helt självförsörjande gård i Västerbotten. Nordsvensk brukshäst, Fjällnära kor, Klövsjöfår, Linderödsvin, Bjurholmshöns och Gotlandskaniner.
www.backforsgard.se

Ursus

  • Inlägg: 323
    • Jämtland
SV: Kor hur ska dom bo
« Svar #1 skrivet: 30 aug-11 kl 21:01 »
Ska man bara ha 2 kor behöver man inte göra det så avancerat för sig. En sak man ska ha klart för sig med kor är att de skiter mycket och ofta och gärna lite vart som helst. När man har dem på lösdrift löser man detta genom att antingen ströa väldigt mycket, eller så ordnar man ett ströat liggbås där de inte kan vända och skita precis där de ska ligga.

Jag skulle nog satsa på det senare alternativet. Då kan du ordna så att de kan sätta fast kon i båset när kon ska mjölkas också, det borde funka bra om kon är snäll.

Gör rasthagen så stor som möjligt, min tanke med det är att få så lågt tryck som möjligt på marken, både från tramp och gödsel. 2 små kor kommer inte att få till det så eländigt oavsett, men just när thälen går kan det nog bli lite kladdigt, men det är ju ett övergående problem och korna kan nog vara inne några dagar utan att de dör för det :)

Det jag ser som det största problemet för er är att få dem dräktiga. Det är ganska omständigt vare sig man väljer semin eller tjur. Det är inte så lyckat att göra små kor dräktiga med en biffig köttrastjur, och det är väl mest såna tjurar som finns tillgängliga.

Som av en händelse så har jag en fin fjällrastjur som har gjort sitt här på gården ;)

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Kor hur ska dom bo
« Svar #2 skrivet: 31 aug-11 kl 00:24 »
För lösdrift tror jag att 10 m2 per ko är lagkrav. Detta för mjölkko och eftersom fjäll är små är kommer det nog inte att kännas särskilt trångt. För djupströbädd är det halm som gäller. Ska de vara uppbundna eller ha liggbås kan man även ha såg/kutterspån. Gummimatta i båset sparar strö och gör det bekvämare för kon. I lösdrift måste liggytan vara väl halmad så att mocka varje dag känns inte så lämpligt. Om de har separat ät och ligg yta kan ätplatsen vara cementad som skrapas vid behöv.
Om rasthagen klarar sig beror mycket på vilken jord det är. Men två djur trampar inte sönder så mycket, det är mest bara vid dörren och ev. foderplats som det är känsligt.
Ska du mjölka måste du nog ha bås att ställa kon i, kan visserligen även funka med bara fångsgrind eller liknande. Det är ju fortfarande lagligt med uppbundna kor och jag skulle tro det är lättast i början när man mjölkar in kvigan.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
SV: Kor hur ska dom bo
« Svar #3 skrivet: 31 aug-11 kl 01:23 »
Det är inte så lyckat att göra små kor dräktiga med en biffig köttrastjur, och det är väl mest såna tjurar som finns tillgängliga.

Fjälltjurar är det ingen brist alls på, finns massor att välja på om man ska ha en =)
« Senast ändrad: 31 aug-11 kl 15:45 av Rosa »
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

Jonas från Backfors

  • Inlägg: 974
    • Västerbotten
    • Backfors Gård
SV: Kor hur ska dom bo
« Svar #4 skrivet: 31 aug-11 kl 10:23 »
Men FÅR man bygga nytt för uppbundna kor idag?

Vår gård är uppbyggd från grunden av oss med självhushållning och småskalighet som grundtanke för hela gården. Små timrade hus som ändå ger gott om utrymme får får, getter, höns, ankor, grisar mm. Därför vill vi fortsätta på den vägen även med korna. Hade från början tänkt bygga bås för korna på 1,5x3 meter där de står uppbundna nattetid vintertid. Och sedan får de gå ute på lösdrift på dagarna vintertid. Tanken var då att de inte skulle skita så mycket i lösdriften så att man kunde hålla den ren och fräsch utan att göra en djupströbädd utan istället bara spåna/halma den lätt. Korna borde ju gå ute i hagen mestadels på dagarna och inte bara stå inne i lösdriften och skita :) Sen skiter de väl en el del på natten i de uppbundna båsen men där tänkte vi mocka ur dagligen.

Sommartid får de gå ute på bete men vi tar in dem och mjölkar, om vi inte lyckas få dem så snälla att vi kan mjölka ute i hagen :)

Men som sagt, får man bygg så idag om man bygger nytt?
Bor med fru och barn på nästan helt självförsörjande gård i Västerbotten. Nordsvensk brukshäst, Fjällnära kor, Klövsjöfår, Linderödsvin, Bjurholmshöns och Gotlandskaniner.
www.backforsgard.se

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: Kor hur ska dom bo
« Svar #5 skrivet: 31 aug-11 kl 12:00 »
Vi har våra på lösdrift med djupströbädd av halm och vintertid även möjlighet att gå ut genom plastridåer i dörrana. Vi har 13 stycken. Så väldigt mycket halm behöver inte gå åt om man bara rensar då och då under dagen (eller minst morgon och eftermiddag), man tar upp mockan med gaffel och lägger i en skottkärra bara.
Vi har hittat tjurar till våra (fjällnära och väneko).

Vi har uppbundna platser också där vi mjölkar och borstar dem och sånt.

Bäst ringa jordbruksverket för att veta exakt kanske. För ett tag sen (i våras) var de här och mätte hela ladan för de hade visst kommit nya måttdirektiv från EU. Det tog mer än 2 timmar och kostade pengar. Sen hörde de aldrig av sig igen så jag antar måtten var okej?
 ::)

donderboss

  • Inlägg: 159
    • -
SV: Kor hur ska dom bo
« Svar #6 skrivet: 31 aug-11 kl 12:11 »
jeg vil ochså kolla på jv ,når i starter kan i lige godt gøre det ret ,så giver det intet bråk ,det er ju folk der har utbilding i teori ,och dom kan bare læse regler , så følg regler ,så er det let.
kan inte tro det kan være svært at få dom bedækket . tænker sjalv starte med lite koer ,i sverige ,har nötdjur i danmark.
Held och lykke
Jeg var inte klar på ,at dom dage der bare kom och gik ,var sjalve livet

Grimla

  • Inlägg: 4057
  • 432Grimla på bilden.
    • Hälsingland
SV: Kor hur ska dom bo
« Svar #7 skrivet: 31 aug-11 kl 16:00 »
Men FÅR man bygga nytt för uppbundna kor idag?

Det beror väl lite på vad du menar med "nytt" bara byte av inredning/bås i befintligt stall är ju inte nytt.
Islandshöns och Sk.Blommehöns (båda raserna med o utan hätta). 4 Fjällkor, Häst, Får, Katt ♥

Jonas från Backfors

  • Inlägg: 974
    • Västerbotten
    • Backfors Gård
SV: Kor hur ska dom bo
« Svar #8 skrivet: 31 aug-11 kl 19:23 »
Det beror väl lite på vad du menar med "nytt" bara byte av inredning/bås i befintligt stall är ju inte nytt.

Kommer bli en helt ny byggnad. Alternativt att jag bygger nytt till fåren oh låter korna gå i fårhuset istället.

Hur ser ni på hållande av egen tjur? Alla våra övriga djur har vi båda könen utav. Men förstår att en tjur kan vara lite mer jobb med. Men rent ekonomiskt, är det stor skillnad att hålla egen eller köra semin? På grisarna tycker jag det känns lättare och billigare att hålla egen galt än att åka runt och låna galt tex.
Bor med fru och barn på nästan helt självförsörjande gård i Västerbotten. Nordsvensk brukshäst, Fjällnära kor, Klövsjöfår, Linderödsvin, Bjurholmshöns och Gotlandskaniner.
www.backforsgard.se

 

Travelerhorses

  • Inlägg: 5540
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: Kor hur ska dom bo
« Svar #9 skrivet: 31 aug-11 kl 20:02 »
En liten undran bara ,, vill inte du att dina djur ska ha det så bra som möjligt ?
Oavsett vad lagar säjer att man får o inte får .

Inget djur vill stå bunden i ett fack där den inte når att klia sej eller vända på sej .
Snälla sattsa på en bra lösdrigt med utevistelse året om .
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

Uddabudda

  • Inlägg: 1327
  • Mitt hem på jorden
    • Västergötland
SV: Kor hur ska dom bo
« Svar #10 skrivet: 31 aug-11 kl 20:05 »
Tjur eller inte tjur, det är frågan. Vi har nästan uteslutande haft tjurar till våra rödkullor, själva letandet och resandet har varit ganska jobbigt tycker jag, däremot är det ju väldigt smidigt när den väl kommit på plats och de har då gått ihop hela betessäsongen. Problemet har varit vintertid i samband med mjölkning och kalvning då vi behövt separera djuren. Ekonomiskt är det ju en stor fördel att t ex kunna köpa en 1-åring och sedan sälja till slakt på hösten som 2-åring efter fullgjort uppdrag. Kalvarna har vi då i princip fått gratis och dessutom en vinst på tjuren.

I vintras testade vi dock semin på en ko som inte tagit sig (då vi tagit ifrån tjuren mitt i säsongen då vi trodde att han hade betäckt klart, eftersom det fanns önskemål att han skulle hinna betäcka på ett annat ställe samma säsong), vet dock ej om hon är dräktig. Det var då en smidig lösning, men mer av en chansning och större risk för att kasta pengar i sjön.

Hade jag bara två kor att mjölka, som man då har bra koll på, hade det definitivt fått bli semin, det hade fått vara värt kostnaden för smidighetens och säkerhetens skull, med tanke på de risker det ändå innebär att hantera tjurar. Ett större antal kor som mest går som dikor, ja då går det att motivera på ett annat sätt.

Kommer bli en helt ny byggnad. Alternativt att jag bygger nytt till fåren oh låter korna gå i fårhuset istället.

Hur ser ni på hållande av egen tjur? Alla våra övriga djur har vi båda könen utav. Men förstår att en tjur kan vara lite mer jobb med. Men rent ekonomiskt, är det stor skillnad att hålla egen eller köra semin? På grisarna tycker jag det känns lättare och billigare att hålla egen galt än att åka runt och låna galt tex.
Självhushåll till nytta och nöje

Jonas från Backfors

  • Inlägg: 974
    • Västerbotten
    • Backfors Gård
SV: Kor hur ska dom bo
« Svar #11 skrivet: 01 sep-11 kl 07:52 »
En liten undran bara ,, vill inte du att dina djur ska ha det så bra som möjligt ?
Oavsett vad lagar säjer att man får o inte får .

Inget djur vill stå bunden i ett fack där den inte når att klia sej eller vända på sej .
Snälla sattsa på en bra lösdrigt med utevistelse året om .

Blir så less på sånna där kommentarer. Första gången jag själv drabbas men jag tycker många häver ur sig sånt till andra här på alternativ. SJÄLVKLART vill väl alla att djuren skall ha det bra! Har du läst mitt inledande inlägg? Skriver bland annat "Hur stor bör(inte enligt jordbruksverket utan jag vill höra er åsikt)" där och det tyder väl på om något att jag inte tänker gå efter några minimått från sjv.

Sen skriver jag att vi från början tänkte ha ett bås på 1,5x3 meter där de är uppbundna NATTETID på VINTERN. Alltså inte hela tiden ens vintertid. Ett bås som är 1,5 meter brett kan en fjällnära ko med lätthet klia sig i och har stor rörelsefrihet trots att den är uppbunden. Har som sagt själv inte aft några kor men vet så pass mycket om dem att de inte är några djur som nattetid röjer runt nåt väldans direkt. Sen är det ju också så att det kan vara en fördel för att få bra kontakt med djuret om man gör det van att bli uppbunden.

Nä skippa sånna där kommentarer och kom med kreativa lösningar istället. Du kunde ju tex ha sagt något sånt här istället: "Jag tycker djuren verkar må bättre av att gå på lösdrift jämnt, klövarna växer inte specllt mycket utan du kan verka dem lite oftare bara och det är aldrig några problem att hålla dem uppbundna en tid när du ska mjölka dem ändå."

Tack ni andra för bra tips och ideer förresten!
Bor med fru och barn på nästan helt självförsörjande gård i Västerbotten. Nordsvensk brukshäst, Fjällnära kor, Klövsjöfår, Linderödsvin, Bjurholmshöns och Gotlandskaniner.
www.backforsgard.se

Johan P

  • Inlägg: 724
    • Skåne
    • Bokeslundsgården
SV: Kor hur ska dom bo
« Svar #12 skrivet: 01 sep-11 kl 21:19 »
Att ha korna uppbunda nattetid är en jätte bra lösning, djuren blir tama och vällhanterade, minskad ströanvändning mm
Jag vill hävda att alla djur mår bra att vara uppbundna minst några månader i sin ungdom för att bli vana vid att bli hanterade.
Vi har flera djur som självmant går in och ställer sig i ladugården och båsplatsen, korna har en bar förknippning med att vara uppbundna.
Det kommer uppkommer alltid tillfällen då man behöver hantera sina djur, lastning behandling klövverkning är dom inte vana vid hantering blir dom mycket uppskrämda och mår dåligt av denna behandlingen.
Driver småbruk i Skåne tillsammans med min familj, Skånsk röda och Granemålakor, Linderödssvin, Klövsjöfår, Göingegeter och många olika fjäderfän http://bokeslundsgarden.wordpress.com/ Lite reklam för http://www.facebook.com/groups/356334151043263/ sidan för dig som gillar Svenska äkta kulturraser

mazze

  • Inlägg: 672
    • Småland
    • Komålen
SV: Kor hur ska dom bo
« Svar #13 skrivet: 01 sep-11 kl 21:47 »
Man får bygga till uppbundet, det finns inget förbud till det. Däremot får man inget investeringsbidrag till det men det är väl inte aktuellt i ditt fall att söka?

Har en massa kor, höns, ankor, får o hundar. Vänligen läs vilka raser jag har på min hemsida.

Getterna på berget

  • Inlägg: 185
    • Västerbotten
SV: Kor hur ska dom bo
« Svar #14 skrivet: 05 sep-11 kl 08:39 »
Tjur eller inte tjur, det är frågan. Vi har nästan uteslutande haft tjurar till våra rödkullor, själva letandet och resandet har varit ganska jobbigt tycker jag, däremot är det ju väldigt smidigt när den väl kommit på plats och de har då gått ihop hela betessäsongen. Problemet har varit vintertid i samband med mjölkning och kalvning då vi behövt separera djuren. Ekonomiskt är det ju en stor fördel att t ex kunna köpa en 1-åring och sedan sälja till slakt på hösten som 2-åring efter fullgjort uppdrag. Kalvarna har vi då i princip fått gratis och dessutom en vinst på tjuren.

I vintras testade vi dock semin på en ko som inte tagit sig (då vi tagit ifrån tjuren mitt i säsongen då vi trodde att han hade betäckt klart, eftersom det fanns önskemål att han skulle hinna betäcka på ett annat ställe samma säsong), vet dock ej om hon är dräktig. Det var då en smidig lösning, men mer av en chansning och större risk för att kasta pengar i sjön.

Hade jag bara två kor att mjölka, som man då har bra koll på, hade det definitivt fått bli semin, det hade fått vara värt kostnaden för smidighetens och säkerhetens skull, med tanke på de risker det ändå innebär att hantera tjurar. Ett större antal kor som mest går som dikor, ja då går det att motivera på ett annat sätt.

Tack Skumme
Det är sådant svar som Ditt ovan som jag gillar så bra när någon ställer en direkt fråga. Sådana som du är otroligt viktiga på detta forum, Tack !! Tack!
Jag har själv gått och grunnat på hur vi ska göra när vi får vår Fjällnära hit på gården. Får jag inte tag i någon fjällnära i höst/vinter kanske det blir en rödkulla...
Ang semin hur funkar det med att beställa en så ovanlig semintjänst som från en Fjällnära, måste man anmäla i förväg för att få den i tid? När jag hade min utbildning på lantbruksskola var det vanligare med tjur än med semin;)
Getar´n i Lappmarken
Livsglädje

Grimla

  • Inlägg: 4057
  • 432Grimla på bilden.
    • Hälsingland
SV: Kor hur ska dom bo
« Svar #15 skrivet: 05 sep-11 kl 09:06 »
Ang semin hur funkar det med att beställa en så ovanlig semintjänst som från en Fjällnära, måste man anmäla i förväg för att få den i tid?

Ja du måste beställa i förväg,  precis som när man vill ha en speciell tjur av annan ras, så får man också beställa i förväg så att dom säkert har den hemma när man ska seminera. Och så himla ovanligt är det inte  :)
Islandshöns och Sk.Blommehöns (båda raserna med o utan hätta). 4 Fjällkor, Häst, Får, Katt ♥

Uddabudda

  • Inlägg: 1327
  • Mitt hem på jorden
    • Västergötland
SV: Kor hur ska dom bo
« Svar #16 skrivet: 05 sep-11 kl 10:14 »
Tack själv, roligt att vara till hjälp  :-[ :D :-* Är långtifrån någon expert på någonting, men man kan ju alltid dela med sig av de erfarenheter man har!

Ang semin är nog det bästa med att kolla med den lokala seminstationen/husdjursföreningen vad de har för beställningsrutiner. Ändå kan man inte vara nog försiktig har jag fått lära mig. Trots att jag hade beställt i god tid och då av en speciell tjur lyckades det bli fel vid semineringen. Hade så fullt upp med det praktiska då det var första gången så jag helt enkelt glömde dubbelkolla, och efteråt när jag frågade mest för säkerhets skull visade det sig att det var en helt annan tjur än jag hade beställt, dock en rödkulletjur tack och lov...

Tack Skumme
Det är sådant svar som Ditt ovan som jag gillar så bra när någon ställer en direkt fråga. Sådana som du är otroligt viktiga på detta forum, Tack !! Tack!
Jag har själv gått och grunnat på hur vi ska göra när vi får vår Fjällnära hit på gården. Får jag inte tag i någon fjällnära i höst/vinter kanske det blir en rödkulla...
Ang semin hur funkar det med att beställa en så ovanlig semintjänst som från en Fjällnära, måste man anmäla i förväg för att få den i tid? När jag hade min utbildning på lantbruksskola var det vanligare med tjur än med semin;)
Getar´n i Lappmarken
Självhushåll till nytta och nöje

Jonas från Backfors

  • Inlägg: 974
    • Västerbotten
    • Backfors Gård
SV: Kor hur ska dom bo
« Svar #17 skrivet: 06 sep-11 kl 20:03 »
Ni har inte lust att berätta lite om hur ni löst det på era gårdar med just korna. Alltså hur håller ni dem över vinter, sommar, går de på lösdrift, uppbundet osv. Hur stora är de utrymmen där de går, handmjölkar ni osv. Sen får ni ju gärna slänga med saker som ni kanske skulle gjort anorlunda om ni skulle bygga "nytt" idag också så kanske jag kan ta till mig en del sådana tankar. Och ni får jättegärna slänga in några bilder från era ladugårdar också :)
« Senast ändrad: 06 sep-11 kl 20:13 av Jonas Backfors »
Bor med fru och barn på nästan helt självförsörjande gård i Västerbotten. Nordsvensk brukshäst, Fjällnära kor, Klövsjöfår, Linderödsvin, Bjurholmshöns och Gotlandskaniner.
www.backforsgard.se

johan smith

  • Inlägg: 91
    • Östergötland
SV: Kor hur ska dom bo
« Svar #18 skrivet: 14 sep-11 kl 14:32 »
nu är jag ett proffs så jag kör på sjvs rekomendationer men med dina husbehovstankar så skulle det vara bra med hästboxar bara man höjer i taket. och tar bort inredningen i övrigt så de kan gå fritt och ha en kalvgömma nånstans. men då om du har ett stall för flera hästar så man kan mocka ut enkelt. och ha lite plats för djuren. och ha i nått hörn ett räcke så man kunde binda djuren för mjölkningen och sen släppa dem sen efter mjölkningen...

Vi kommer skaffa ko/kor framöver för husbehov. Har tänkt oss någon av de mindre raserna typ fjällnära och kommer hålla 1 eller möjligen 2 kor till att börja med. Har läst på en hel del senaste året och vi har goda kunskaper i övrig djurhållning(har får, getter, grisar, hästar mm) men känner ändå att vi behöver lite mer kött på benen, framförallt i hur de ska bo.

Har förstått att om m bygger nytt så måste man hålla dem i lösdrift. Hur stor bör(inte enligt jordbruksverket utan jag vill höra er åsikt) den vara i så fall och måste korna gå i lösdriften jämnt? Vill ju hantera dem och vi kommer handmjölka dem så vi vill ju gärna att de blir vana att bindas upp.

Vad är bästa ströet till korna? Har förstått att det går mängder med halm om man håller dem på djupströbädd och att även deras kövar kan nötas för lite då. Kan lösdriften bestå av betonggolv som gödslas ur varje dag istället?

Hur stor hage bör de ha vintertid(om vi räknar på två st) för att de inte ska gegga ned allt totalt och vada genom skiten i slutet på april? Eller ska man istället satsa på en liten hage och hårdgöra den med grövre grus och sedan mocka ur den efter vintersäsongen?

Hoppas ni kan ge lite bra svar :)
dränga jäveln har talat.

Jonas från Backfors

  • Inlägg: 974
    • Västerbotten
    • Backfors Gård
SV: Kor hur ska dom bo
« Svar #19 skrivet: 14 sep-11 kl 15:27 »
nu är jag ett proffs så jag kör på sjvs rekomendationer men med dina husbehovstankar så skulle det vara bra med hästboxar bara man höjer i taket. och tar bort inredningen i övrigt så de kan gå fritt och ha en kalvgömma nånstans. men då om du har ett stall för flera hästar så man kan mocka ut enkelt. och ha lite plats för djuren. och ha i nått hörn ett räcke så man kunde binda djuren för mjölkningen och sen släppa dem sen efter mjölkningen...

Vi har 3,15 i takhöjd inne i stallet så där behöver vi nog inte höjja något tak ;)

Men om vi får tag på ko nu i höst kommer den få gå i en hästbox(9,5 kvadrat) över vintern. Vi har även binringar i hästboxarna så vi kan binda upp henne där när vi mjölkar.
Bor med fru och barn på nästan helt självförsörjande gård i Västerbotten. Nordsvensk brukshäst, Fjällnära kor, Klövsjöfår, Linderödsvin, Bjurholmshöns och Gotlandskaniner.
www.backforsgard.se


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

469 gäster, 1 användare
Tur-Johan

* Forum

* Om tidningen Åter



Kan verkligen rekommendera denna utmärkta matnyttiga publikation! Blir förvånad varje gång den dimper ner hur bra och detaljerade artiklarna är. Dessutom mycket inspirerande. :)
/Anders Ö

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser