Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Nybörjare  (läst 5759 gånger)

RonjaRövardotter

  • Inlägg: 244
    • Jämtland
Nybörjare
« skrivet: 24 jun-11 kl 19:39 »
Vi har blivit ägare till 2 gotlandskaniner och har fått höra lite olika ang skötsel som jag vill reda ut en gång för alla.

1. Bör de äta pellets hela tiden, periodvis (ex vintern) eller inte alls? Isfall, hur mycket? Spelar märket någon roll?
2. Behöver de mineralsten? Vitaminer?
3. Ska klorna klippas regelbundet eller behövs inte det när de går ute i stor bur där de kan gräva?
4. Hur farligt är egentligen vått gräs? Om det regnar bör vi täcka gräset så att det blir begränsad tillgång? Är det lika farligt när de blir vuxna?

Andra råd emottages tacksamt!!!
*******************************************
Bor i paradiset med sambo, barn, katter, quarter, exmooreponny, shettis, gotlandskaniner, höns (hedemora, faverolle, dvkochins, appenzeller,  isbarkorsningar).
Planerar för inköp av en cane corso 2013!

Ugglans

  • Inlägg: 477
    • Småland
    • dixietown
SV: Nybörjare
« Svar #1 skrivet: 24 jun-11 kl 21:16 »
Svarar bara på fråga 3 och 4, då jag inte har nån erfarenhet alls av gotlandskaniner.

3. Förmodligen behöver klorna klippas ändå, men det lär du ju märka efter en tid. Tänk på att kaniner har betydligt längre klor än vad tex hundar har...

4. Att beta vått gräs är inte farligt. Det som är risken med vått, eller ens fuktigt gräs, är att det "tar värme" om det ligger i en hög. Speciellt klöver sägs ha lätt för det. Jag har för mig att det är någon form av jäsningsprocess som startar.

Mina kaniner har värsta plåtmagarna och äter bla vitkål (som ska vara gasbildande) i rätt stora mängder under vintern, men en av dem fick rejält ont i magen efter att jag varit dum nog att ge honom lite av det gräs som kändes "mindre kallt" än det andra som jag repat tidigare på dagen. Gräset var alltså inte ens varmt, utan bara inte kallt... En kanin med känsligare mage, större mängder av gräset eller mer värme i det hade nog kunnat leda till trumsjuka...

Det är alltså inte själva vätan i gräset som är farlig. Att beta eller ge en mindre mängd vått gräs (som alltså äts upp på en liten stund) går bra.
Whippet 1.3  Welsumer Dvärg 2.10

Meissner

  • Inlägg: 162
SV: Nybörjare
« Svar #2 skrivet: 25 jun-11 kl 12:32 »
1. Ingen kanin har behov av pellets. Utställningskaniner brukar man ge lite pellets för att de ska hålla hull (en utställningskanin ska ha mer hull än en köttkanin som Gotlänning). Det kaninen måste ha tillgång till hela tiden är grovfoder (gräs eller hö) samt vatten. Kraftfoder (pellets) är en tillsats du kan ge för att säkerställa att de får i sig nödvändiga vitaminer och mineraler.

Hur mycket kraftfoder man ger är individuellt för kaninen. Vissa behöver mer, andra mindre. Vissa bildar lättare fett och hakpåse än andra osv. Har nu haft två kaninhonor i gräshage i ca två månader, då de bara fått gräs, hö och vatten. Har hållit superfint hull, känns jättefina i kroppen. Varken tunna eller feta. Känn efter hur dina djur känns, om du börjar känna ryggraden tydligt kan du ge lite pellets, kanske ½dl per dygn.

Ja, märke spelar roll. Rabbfor är ett produktionsfoder med hög proteinhalt som ger snabb tillväxt på slaktdjur men inte är optimalt för avelsdjur. Stampe har ok värden men många djur håller inte gott hull på det fodret. Många ger hästfoder eller kofoder, och kaniner kan funka fint på sådana foder också. Själv blandar jag just nu Galant (kofoder) med kraft groov 90 (hästfoder). Har nyss bytt till det så kan inte uttala mig om hur kaninerna funkar på det i långa loppet, men de tycker om det. Har tidigare gett Mästers kanin- och marsvinsfoder, men det är lite klurigare att få tag på här uppe i norr, men är annars ett jättebra foder. Svenska foder har ett kaninpellets som jag har hört ska va bra, och så finns Carrier som jag också har hört är bra. Lottie är också bra, men är rätt dyrt har ja för mig. Finns i olika smaker, och om jag inte minns helt fel så har den med smak av morot och äpple bäst värden av alla Lottie-foder. Undvik alla gnagarblandningar på zoobutiken som ser ut som godis - det ÄR godis. Bara färgämnen och tillsatser, inget vettigt alls. De tråkiga (grå) pelletserna är bättre.

2. Vitaminer och mineraler finns i kraftfodret om du ger sådant. Ger du inget sådant kan du ge saltsten om du vill, men det brukar inte behövas. Vissa ger saltsten till dräktiga och digivande honor för att säkerställa intaget av mineraler.

3. Titta på klorna om du ser pulpan inuti dem. Om klon är mycket längre än pulpan måste du klippa. Kaninen har 5 klor på vardera framtass och 4 på vardera baktass.

4. Jag har fått lära mig att man inte ska ge vått gräs eftersom kaninen då riskerar att få i sig för mycket vätska. Det är ju vätska i gräset också... Minns inte vad det kunde leda till, men man bör undvika det. Om kaninerna går i hage så täck över hagen med tak när det regnar så blir inte gräset lika blött. Ge hö de dagar det regnar.

Andra råd:
- om kaninerna går ihop: se till att det är två honor. Två hanar kommer slåss, en hane och en hona kommer få ungar. Massor av ungar. Konstant hela tiden (inte lagligt att hålla kaniner så). Är de ändå två honor, så håll koll. Även om de varit vänner hela livet kan de börja bråka när som helst, och då behöver ni genast kunna sära på dem.
- kaniner ska inte stå i direkt solljus eller under altantak. De kan inte svettas, varken som människor genom huden eller som hundar genom att flämta. Det betyder att om det är väldigt varmt så kan de lättare dö av överhettning/värmeslag. De ska stå skuggigt, inte mot element eller i solljus genom ett fönster inomhus.
- om de bor så att de får minusgrader på vintern och vattnet fryser måste man enligt lag ge ljummet vatten två gånger per dygn.
- det finns regler för hur små burarna får vara. För kaniner under 3 kg ska buren vara minst 0,5 kvm, kortaste sidan 50 cm och lägsta takhöjden 50cm. För djur på 3-5kg ska buren vara minst 0,7kvm, kortaste sida 60cm, lägsta takhöjd 60cm.
Meissners Kaningård: www.meissners.se
Kontakt: anna@meissners.se

lialan

  • Inlägg: 243
    • Västergötland
SV: Nybörjare
« Svar #3 skrivet: 25 jun-11 kl 12:42 »
"Man ska aldrig skada andra, man ska alltid bjuda till.
Men i övrigt får man göra som man vill"

Januschka

  • Inlägg: 1365
  • Alla är vi främlingar nästan överallt
    • Västmanland
SV: Nybörjare
« Svar #4 skrivet: 29 jun-11 kl 10:27 »
1.
Inte alls, därför spelar märket ingen roll.

2.
Saltsten rekommenderas när de börjar gnagar på burinredning. Ofta ett tecken för någon sorts brist.
Vitaminer?? Nej.  Bra kost räcker (samma som överallt).

3.
Det kan du bedömmer efter hur klorna ser ut. Se inlägg tidigare. Oklippta utväxter långa klor innebär risken att klon bryts av och pulpan skadas.

4.
Föreningens rekommendation, om jag minns rätt, går ut på att våt klöver kan vara farligt. Likaså gräsklipp. Annars mår dina gottisar inte sämre av regnblöttad foder. I alla fall trivs mina kanion med det - sitter även i uteburar på gräset och mumsar i regnet.. lite naturligt kaninhållning må det nog vara.


LIALAN,
ditt inlägg var underbart :)

/Januschka
Whatever you do: If you don't have fun you're doing something wrong!

Krågedal

  • Inlägg: 639
    • Östergötland
SV: Nybörjare
« Svar #5 skrivet: 01 jul-11 kl 07:14 »
hej. Som ovan har skrivit, kan bara tillägga att de alltid ska finns hö i buren :-[.... De ska klara sig på vad gården ger. ;D... jag har en grässax som jag går o klipper gräs för hand och maskrosor,o annat ogräs ::) mina får också morötter och frukt, grenar ;)..... jag har två vuxna Gotlandskaniner o ett antal ungar :P... Jag har även höns så de äter samma mat 8)..... Lycka till!
Har hund, katter, Kindahöns och Gotlandskaniner  (egen genbank)har två Tinkerhästar på "foder", dotter som är född 2006. Bor på landet i hyrt hus....

skiesabove

  • Inlägg: 1701
  • Permakultur med häst
    • Norrbotten
SV: Nybörjare
« Svar #6 skrivet: 01 jul-11 kl 12:46 »
Vått gräs börjar jäsa lr mögla fortare än blött. Inge bra att stoppa i höhäcken mao. Jag brukar lägga regnvått gräs att torka ett dygn innan jag serverar det :-).

Kraftfoder kan vara nödvändigt om det är en hård vinter och du har utekaniner. Tänk på att hålla samma giva hela vintern, åtminstone inte minska den. Förra vintern var det en del dvärgkaniner som strök med. Kraftfoder kan bestå av ex lusern, som är en energi- och proteinrik växt som odlas i Sverige. Eller en blandning av torkade/färska grönsaker och örter. Spannmål är billigt men ger "havrerygg" dvs rund mage knotig rygg.

Många pellets innehåller soya, palmkärnor, melass och annat "skräp" som dom lika kan vara utan.
//Lina

Ugglans

  • Inlägg: 477
    • Småland
    • dixietown
SV: Nybörjare
« Svar #7 skrivet: 01 jul-11 kl 15:48 »

Kraftfoder kan vara nödvändigt om det är en hård vinter och du har utekaniner. Tänk på att hålla samma giva hela vintern, åtminstone inte minska den. Förra vintern var det en del dvärgkaniner som strök med. Kraftfoder kan bestå av ex lusern, som är en energi- och proteinrik växt som odlas i Sverige. Eller en blandning av torkade/färska grönsaker och örter. Spannmål är billigt men ger "havrerygg" dvs rund mage knotig rygg.


Fast TS fråga avsåg ju Gotlandskanin och enligt rasexpertisen ska dessa ju klara sig väl utan kraftfoder.

Att dvärgkaniner dog under den kalla vintern kanske kan ha med deras huvudform att göra? En kort "näsa" ger korta andningsvägar och inandningsluften hinner inte värmas upp på samma vis som hos ett djur med längre näsa.

En mindre kroppsvolym kräver också relativt sett ett större energiintag och min (mycket begränsade) erfarenhet av dvärgarna är att de ganska ofta är rätt dåliga på att äta hö.

Dvärgkaniner har ju avlats mot helt andra mål än härdighet och god foderomvandling och har därför helt andra förutsättningar.

Att spannmål som kraftfoder automatiskt ger kaniner som är smala över ryggen och bukiga stämmer helt enkelt inte. Jag själv har fått 19 (av 20) poäng på kroppsform på en hona som aldrig ätit pellets i hela sitt liv, utan är uppfödd på hö, gräs, grönsaker, brödkanter och lite spannmål. Min ungdjursgrupp som är uppfödda på samma diet har fått 18,5 p på kropp.
Whippet 1.3  Welsumer Dvärg 2.10

 

Januschka

  • Inlägg: 1365
  • Alla är vi främlingar nästan överallt
    • Västmanland
SV: Nybörjare
« Svar #8 skrivet: 01 jul-11 kl 17:04 »
Fast TS fråga avsåg ju Gotlandskanin och enligt rasexpertisen ska dessa ju klara sig väl utan kraftfoder.


Och det gör de i 99,5 % av fallen -- men många ägare ger hellre för mycket än för lite.. därav hellre feta än smala kaniner med alla följder.

/Januschka
Whatever you do: If you don't have fun you're doing something wrong!

skiesabove

  • Inlägg: 1701
  • Permakultur med häst
    • Norrbotten
SV: Nybörjare
« Svar #9 skrivet: 01 jul-11 kl 19:11 »
Jag räknar kraftfoder som allt som inte är hö :-). Allting som ges för att komplettera höet är i mina ögon kraftfoder. Även grönsaker och bröd. Faran med att ge spannmål är ju att det är gott - lätt att ge för mkt dvs att kaninen äter mindre hö. Samma med vanliga pellets.

Jag kommer själv börja ge höpellets som "krubbskrammel" till alla vuxna som inte är i produktion/tävling. Varför ge det alls? För att jag vill :-).

Ang att hermeliner strök med tror jag kan ha att göra med att det var -30 i över en månad. Småfåglar dör också under såna förhållanden, då det går åt mer energi att få i sig maten än vad de får i sig i kalorier. Små saker har små marginaler. Större saker håller lättare värmen :-). Gotlänningar anses ju vara mkt härdiga, men bodde väl ändå traditionellt i lagårn under vintern?
//Lina

RonjaRövardotter

  • Inlägg: 244
    • Jämtland
SV: Nybörjare
« Svar #10 skrivet: 17 jul-11 kl 13:18 »
Tack alla för svar, kom på en fråga till: en av kaninerna vi köpt har en tendens att bitas ibland, ska jag ignorera eller knäppa på nosen? Hon kommer dock skuttande så fort jag kliver ner i buren och verkar inte vara speciellt rädd. Vi lyfter och bär henne utan problem men när vi tar på selen vill hon gärna bitas.
*******************************************
Bor i paradiset med sambo, barn, katter, quarter, exmooreponny, shettis, gotlandskaniner, höns (hedemora, faverolle, dvkochins, appenzeller,  isbarkorsningar).
Planerar för inköp av en cane corso 2013!

Januschka

  • Inlägg: 1365
  • Alla är vi främlingar nästan överallt
    • Västmanland
SV: Nybörjare
« Svar #11 skrivet: 17 jul-11 kl 13:33 »
Kanske bara akzepterar att hon är inte förtjust i selen och låter bli? Får hon inte tillräckligt med motion i buren??

/Januschka
Whatever you do: If you don't have fun you're doing something wrong!

Ann E

  • Inlägg: 289
    • -
    • www.mellis.n.nu
SV: Nybörjare
« Svar #12 skrivet: 17 jul-11 kl 14:02 »
Bits hon eller "naffsar" hon?

Att knäppa på nosen kan ant. ha motsatt effekt om kaninen bits/naffsar för att hon är rädd eller osäker/otrygg.
Hur ofta hanterar ni henne och hur ofta markerar hon på detta sätt?
Mvh. Ann Elisabeth. Har världens bästa sambo, 2 underbara barn, 4 hundar,mellerudskaniner i Genbank 803 samt rexar med stamtavla. Med på önskelistan finns lantrashöns, lantrasfår, Gotlandsstövare och bin.

RonjaRövardotter

  • Inlägg: 244
    • Jämtland
SV: Nybörjare
« Svar #13 skrivet: 19 jul-11 kl 00:30 »
Vi hanterar henne dagligen men nu försöker vi med att ta med maskrosblad och liknande som hon får sitta och äta och vi klappar henne lite lätt för att hon ska känna sig trygg. Det går hur bra som helst att bära henne men just när fingrarana kommer under/sidan av huvudet kan hon nypa till. Från början var det bara ett litet nafs ungefär som om hon skulle känna efter om det var något ätbart men nu har hon bitit lite hårdare.  Båda kaninerna kommer dock springande så fort vi närmar oss buren och den andra honan hoppar alltid upp i famnen.

De har en stor bur att hoppa runt i men mina barn tycker att det är trevligt att  gå runt i trädgården med dem.
*******************************************
Bor i paradiset med sambo, barn, katter, quarter, exmooreponny, shettis, gotlandskaniner, höns (hedemora, faverolle, dvkochins, appenzeller,  isbarkorsningar).
Planerar för inköp av en cane corso 2013!

skiesabove

  • Inlägg: 1701
  • Permakultur med häst
    • Norrbotten
SV: Nybörjare
« Svar #14 skrivet: 19 jul-11 kl 00:45 »
En del kaniner säger till hårdhänt angående att de inte gillar något. Och om man inte lyssnar, biter de hårdare...

Hon vill inte sitta i famnen helt enkelt, så tvinga henne inte sålänge det inte är absolut nödvändigt :). Eller försök träna in att famn = godis och skoj.

Låt inte barnen bära runt på kaninerna, det är lätt att bära fel och ta i för hårt när man är liten. Och ju mer felhanterad kaninen blir, ju mer kommer den avsky att bli buren.
//Lina

Januschka

  • Inlägg: 1365
  • Alla är vi främlingar nästan överallt
    • Västmanland
SV: Nybörjare
« Svar #15 skrivet: 19 jul-11 kl 10:30 »
Från början var det bara ett litet nafs ungefär som om hon skulle känna efter om det var något ätbart men nu har hon bitit lite hårdare. 

De har en stor bur att hoppa runt i men mina barn tycker att det är trevligt att  gå runt i trädgården med dem.

Uppenbarligen en intressekonflikt.

Kaninen säger tydligen till att det är obehagligt och människan vill  inte fatta.

Vad händer när kaninen till slut bits så att fingrarna blöder.. kommer barnen att ta hand om kaninerna då?
Kanske en bra situation att förklara för barnen att man inte alltid kan göra med djur som man vill för djur har också känslor.

Nu vet jag inte hur gamla dina barn är.. men min vet var tydligt med att de flesta kaniner skadas när barn (och i andra hand  män) hantera djuren.

/Januschka
Whatever you do: If you don't have fun you're doing something wrong!

RonjaRövardotter

  • Inlägg: 244
    • Jämtland
SV: Nybörjare
« Svar #16 skrivet: 19 jul-11 kl 23:25 »
Kaninen säger tydligen till att det är obehagligt och människan vill  inte fatta.

Alltså kaninen är positiv och kommer alltid fram till oss, hoppar upp med frambenen i famnen och tycker att det är ok att vi klappar henne samt bär henne. Men när handen är snett nedanför huvudet så har det hänt att hon bits även fast vi i princip inte rör henne alls, även fast ingen sele är i närheten. Konstigt att hon tycker det är obehagligt när vi kan röra henne i övrigt

Kanske en bra situation att förklara för barnen att man inte alltid kan göra med djur som man vill för djur har också känslor.

Barnen gör inte alls vad de vill med kaninerna, däremot så tycker jag att de ska hantera dem med respekt och göra det dagligen för att på så sätt bli vän med kaninerna, jag sitter också med dem och umgås varje dag. Det låter mer som om du har en ganska förutfattad mening om hur andra hanterar sina djur. Själv tycker jag det är idiotiskt att inte träna på de situationer som är ett problem.

*******************************************
Bor i paradiset med sambo, barn, katter, quarter, exmooreponny, shettis, gotlandskaniner, höns (hedemora, faverolle, dvkochins, appenzeller,  isbarkorsningar).
Planerar för inköp av en cane corso 2013!

Januschka

  • Inlägg: 1365
  • Alla är vi främlingar nästan överallt
    • Västmanland
SV: Nybörjare
« Svar #17 skrivet: 20 jul-11 kl 00:40 »
Kaninen säger tydligen till att det är obehagligt och människan vill  inte fatta.

Men när handen är snett nedanför huvudet så har det hänt att hon bits även fast vi i princip inte rör henne alls, även fast ingen sele är i närheten. Konstigt att hon tycker det är obehagligt när vi kan röra henne i övrigt

Kanske ser hon inte, är kittligt eller hon tycker inte om det av en annan anledning.

Citera
Kanske en bra situation att förklara för barnen att man inte alltid kan göra med djur som man vill för djur har också känslor.

Själv tycker jag det är idiotiskt att inte träna på de situationer som är ett problem.

Visst, när obehagliga saker är viktiga att lära sig, är det för oss människor en anledning att jobba med det, antingen fär att överleva eller blir mera framgångsrik. Och vi gör så (dvs träna) med djur som arbetar för oss eller som ska roa oss eller pa annat sätt ska sta till förfogande eftersom vi sätter detta värde över djurets välbefinnande.
Personligen kan jag tycker att det må vara respektfull att ackzeptera att ett visst beteende är inte uppskattat. *skrattar*  Mina hundar kommer också fram och vill blir kliade men inte blir de glada när jag tar upp de och bär de omkring om du  förstår parallelen jag försöka drar här ;)  Kommer inte å något bättre just nu. Jag tränar mina djur  när det gäller obehagliga situationer  (för djuren) som rör hantering i sjukdomsfall (ta tempen , klämmer analkörtlar osv)  men för mitt nöjes skull.. näää. Men klart sätts det olika gränser  för vi är alla olika. Här frågade du och jag ber om ursäkt om inte svaret är som önskad.

/Januschka


« Senast ändrad: 20 jul-11 kl 10:00 av Januschka »
Whatever you do: If you don't have fun you're doing something wrong!

RonjaRövardotter

  • Inlägg: 244
    • Jämtland
SV: Nybörjare
« Svar #18 skrivet: 20 jul-11 kl 02:03 »
Ok, så då ska jag alltså undvika att ha handen bredvid/snett under huvudet för att det ev skapar visst obehag för henne?  I min värld känns det bättre att få henne att känna sig helt ok med att min hand är nära.

När jag hanterar hästar är det av största vikt att hästen accepterar att jag ex kan röra den på alla ställen utan att den ska bli rädd och därmed fly, bitas eller sparkas. För mig betyder det tillit att hästen (kaninen) ska kunna känna sig lugn och trygg oavsett vart jag rör den vilket också har en klar fördel om den ex skulle bli sjuk och jag måste kunna hantera den. Bara för att kaninen är ett litet djur så tycker inte jag att man ska strunta i den biten. Det är precis som att vissa människor struntar i att träna sina små hundar just för att de är små hundar = galet!

Nåja, jag fortsätter med min inslagna väg för det anser jag är bättre än att ignorera problemet.
*******************************************
Bor i paradiset med sambo, barn, katter, quarter, exmooreponny, shettis, gotlandskaniner, höns (hedemora, faverolle, dvkochins, appenzeller,  isbarkorsningar).
Planerar för inköp av en cane corso 2013!

Sussilo

  • Gäst
SV: Nybörjare
« Svar #19 skrivet: 20 jul-11 kl 07:47 »
Det går hur bra som helst att bära henne men just när fingrarana kommer under/sidan av huvudet kan hon nypa till.

Om du menar i käkregionen kanske hon har tandproblem?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

370 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidning jag någonsin har läst!
/Jeya M

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser