Jag hittade ett recept på äggost i en av mina kokböckerJag har inte provat det själv men här är det för 6 pers
1 1/2 l mjölk 3%
1 dl fil
1 dl gräddfil
1 dl vispgrädde
1 tsk ättikssprit
4 ägg
1/-1tsk malen kardemumma
Blanda mjölk fil gräddfil vispgrädde ättiksprit och ägg i en stor kastrull
Sjud på svag värme under ständig vispning Ska inte koka
När blandningen skurit sig ordentligt ställ kastrullen brevid spisen 8-10min
Ta upp massan med en hålslev och lägg den i en äggostform
Eller lägg massan i en sikt eller durkslag som klätts med fuktade uppklippta kaffefilter eller gasväv
Ostmassan varvas med socker o kardemumma
Ställ in i kylskåp med en skål under Låt formen stå några timmar eller gärna över natten
Stjälp upp äggosten o servera med färska eller djupfrysta bär
Förr var detta en förningsrätt som man hade med sig till kalasen Mycket vanlig i Bohuslän