Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  vad göra????  (läst 1777 gånger)

Masen

  • Inlägg: 10
vad göra????
« skrivet: 10 jul-06 kl 11:20 »
hur ska jag göra ?  det ligger 1 ägg kvar i maskinen nu där kycklingen har pickat ett litet hål  28 :e dagen var igår , hålet har inte blivit större sen igår men jag ser att det rör sig där inne .. Ska jag vänra en dag till och se om den tar sig ut ?  eller vad gör man ???  

Henke

Tedarix

  • Inlägg: 255
    • Uppland
Re:vad göra????
« Svar #1 skrivet: 10 jul-06 kl 13:08 »
Hej Henke!
Ibland dröjer det ju över ett dygn innan dom tar sej ut och när det gäller ällingar har jag för mej att dom börjar med att göra det första lilla hålet o sen ser man inte så mycket mer förrän dom tränger sej ut. Dom gör spår på insidan av skalet utan att det syns.. Jag har bara haft ankor som ruvat själva och då får man ju inte titta så mycket som man vill under kläckningen av nån anledning. ;)
Om du knäcker sönder ägget och plockar ut ungen KAN det fungera om ällingen är helt klar men om en liten del av gulan fortfarande inte har sugits in i magen brukar det inte gå att få den att överleva.

Å andra sidan är det ju så att om den själv inte orkar ta sej ut så är det inte meningen att den ska göra det heller och den dör den säkert förr eller senare iaf eftersom den förmodligen är lite klenare än sina syskon eller har nån defekt... Bäst att låta naturen ha sin gång.
Lycka till!
« Senast ändrad: 10 jul-06 kl 13:53 av Tedarix »
Har stort intresse för höns- och ankfärger...

Susanne

  • Inlägg: 439
Re:vad göra????
« Svar #2 skrivet: 10 jul-06 kl 23:12 »
Jag instämmer med Tedarix. En som inte kan ta sig ut själv är oftast en svag individ som det ofta inte lönar sig inte att försöka hjälpa dem. Men å andra sidan kanske maskinkläckning leder till orättvisa förutsättningar...? *funderar* Statistiskt sett är det ju sämre kläckresultat vid maskinruvning än naturruvning.

Barbro

  • Inlägg: 79
Re:vad göra????
« Svar #3 skrivet: 11 jul-06 kl 08:32 »
Det viktiga är väl att man inte är "hjälper" i förtid.
Men om ett ägg blir liggande någon dag utan att det händer något mer efter att kycklingen gjort hål i det, har i alla fall jag "hjälpt till" genom att öppna upp det mer, och det har resulterat i en stark kyckling som numera är en fin höna. Det enda man riskerar är ju att kycklingen dör utanför ägget istället för inuti, och en från början svag individ kan bli stark och livsdugligt om den får en chans
Inte naturligt, nej, men det är inte maskinkläckning heller!
Vissa ägg har tjockt skal , och ur ett sånt kanske inte en normalstark kyckling lyckas ta sig ut.
Men det är förstås viktigt att man är säker på tiden  så man inte stjälper istället för hjälper.
Barbro

Lilla Zoo

  • Inlägg: 601
    • Västergötland
Re:vad göra????
« Svar #4 skrivet: 11 jul-06 kl 22:25 »
När jag kläckte i maskin i början av januari så var det ett ägg med mycket hårt skal ,kycklingen kämpade hårt där i , jag sprayade då skalet försiktigt med duschflaska och ljummet vatten och då tog det inte så lång stund för kycklingen att ta sig ur. akta hålet på ägget så man inte sprayar på kycklingen.
En konstnärssjäl som bor i husvagn, är odlare och hönsgalen...
Allt kan ha ett annat användningsområde,det är fantasin som styr....


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Köpte numret främst för att jag tänker lära mig spinna, men förutom det fanns mycket annat intressant, som skötsel av naturbetesmarker och hoppfulla nybörjarbrev!
/Johanna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser