Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  egna isterband  (läst 14994 gånger)

Engatorpet

  • Inlägg: 36
    • Skåne
egna isterband
« skrivet: 26 nov-10 kl 07:18 »
Finns det någon som har ett bra recept på hur man gör sina egna isterband?
Bor på klassisk skånegård med gotlandsfår, linderödsgris ,åsbohöns, Svensk gul anka, skånegäss o en massa bi.
Odlar en massa grönsaker o grejar i största allmänhet. "Gör det du tror på o tro på det du gör"  Livet går inte i repris.

Evvelina

  • Inlägg: 38
    • Uppland
SV: egna isterband
« Svar #1 skrivet: 26 nov-10 kl 07:43 »
     Isterband

    * ½ kg fett fläsk
    * ¼ kg nötkött
    * 1 ½ dl korngryn - knappt så mycket .
    * Kallt vatten
    * 1 medelstor gul lök
    * ½ tsk mald kryddpeppar - drygt
    * ½ tsk vitpeppar
    * ½ påse gula senapsfrön
    * 3 - 4 tsk salt
    * ca 3 meter svinfjälster.

Gör så här:

Korngrynen kokas absolut mjuka i vatten med två teskedar salt. Fläsk och nötkött mals genom grov hålskiva eller hackas med kniv på skärbräde.  De kallnade grynen mals genom kvarnen tillsammans med den i bitar skurna löken. Blanda ner allt i färsen, som arbetas och späds med vatten till smidig, men inte för lös konsistens. Ungefär en halv tesked kryddpeppar (Kryddpeppar är inte en särskilt "stark" pepparsort) samt vitpeppar och salt tillsättes till lagom smak (och ev. senapskorn).

Tänk på att korven blir saltare efter torkning / syrning.

Smeten stoppas hårt i fjälstren, som knyts av med tunt snöre till 1 1/2 - 2 dm långa korvar.

Korvarna skall hänga samman med varandra! De färdiga korvarna hängs upp luftigt helst över ryggstöd på ett par pinnstolar. Placera en värmefläk/strålkamin ungefär en meter från "korvgirlangen". Kaminen kan stå på hela dagen alternativt dra på mycket hög värme 3 gånger/dag.

De får hänga och torka i 3 (gärna 4 dygn).

Då den härliga(?) doften inte uppskattas av alla kan ett garage vara en bra plats att använda för syrningen. Fritt från råttor förstås!

Minskar man värmen och ökar torktiden får man en syrligare korv .

Flyttade från Stockholm och bor nu på landet med 2 hundar och särbo i ett hus från 1720 en gammal smedsbostad som är k-märt i ett vallonbruk. Vill gärna ha höns.
Älskar att odla allt från blommor till ätbart. Njuter varenda minut!
Att ha en odlingsmark är en lisa för själen.

Henriksson

  • Inlägg: 1349
  • Kärleksfull o singel.
    • Uppland
SV: egna isterband
« Svar #2 skrivet: 26 nov-10 kl 19:43 »
Har någon försökt göra isterband med lammkött ?  ???
Livsmål; Gård med svärdsjöfår, Gotlandskanin och en god kvinna. (Kramvänlig!)
För övrigt skulle en katt knappt acceptera att vara något annat än just sig själv.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

602 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser