Isterband
* ½ kg fett fläsk
* ¼ kg nötkött
* 1 ½ dl korngryn - knappt så mycket .
* Kallt vatten
* 1 medelstor gul lök
* ½ tsk mald kryddpeppar - drygt
* ½ tsk vitpeppar
* ½ påse gula senapsfrön
* 3 - 4 tsk salt
* ca 3 meter svinfjälster.
Gör så här:
Korngrynen kokas absolut mjuka i vatten med två teskedar salt. Fläsk och nötkött mals genom grov hålskiva eller hackas med kniv på skärbräde. De kallnade grynen mals genom kvarnen tillsammans med den i bitar skurna löken. Blanda ner allt i färsen, som arbetas och späds med vatten till smidig, men inte för lös konsistens. Ungefär en halv tesked kryddpeppar (Kryddpeppar är inte en särskilt "stark" pepparsort) samt vitpeppar och salt tillsättes till lagom smak (och ev. senapskorn).
Tänk på att korven blir saltare efter torkning / syrning.
Smeten stoppas hårt i fjälstren, som knyts av med tunt snöre till 1 1/2 - 2 dm långa korvar.
Korvarna skall hänga samman med varandra! De färdiga korvarna hängs upp luftigt helst över ryggstöd på ett par pinnstolar. Placera en värmefläk/strålkamin ungefär en meter från "korvgirlangen". Kaminen kan stå på hela dagen alternativt dra på mycket hög värme 3 gånger/dag.
De får hänga och torka i 3 (gärna 4 dygn).
Då den härliga(?) doften inte uppskattas av alla kan ett garage vara en bra plats att använda för syrningen. Fritt från råttor förstås!
Minskar man värmen och ökar torktiden får man en syrligare korv .