Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Dagliga recept  (läst 114934 gånger)

EvaSara

  • Inlägg: 79
Re:Dagliga recept
« Svar #60 skrivet: 17 feb-06 kl 13:55 »
Min bästa och mesta mat.

Grönsakssoppa:
Potatis, morot, kålrot, palsternacka, vintersquash... Lök och vitlök, ev linser...
Fräs hackad lök i lite olja, tillsätt vitlök och sedan vatten+buljong. Lägg i hackade grönsaker och ev linser. Lite krossade tomater kan också slinka ner. Koka 5-10 minuter.

Fisksoppa:
Som grönsakssoppan men utan linser och med bitar av fisk eller musslor på slutet. Färska musslor är gott och billigt jämfört med de flesta fiskar, men koka dem helst innan du lägger dem i soppan. Knölfänkål passar bra i soppan.

Ugnsbakad fisk:
Fiskfile (sej och kolja går bra) i form, häll över olja (jag tar kallpressad rapsolja), persilja och salt. Stek i 175 grader 25-30 min. Ät med kokt potatis och skyn från formen.

Tofu stir-fry:
Skär en bit tofu i stavar och marinera i soja, honung och riven färsk ingefära.  Stek tofun så att den får lite yta, lägg i strimlad vitkål, broccoli och lite färsk chili. Tillsätt groddar på slutet. Ät med ris, matvete eller liknande.

Kikärtscurry:
Fräs hackad lök i olja och curry. Häll på vatten+buljong och lägg i hackad morot och hackad blomkål eller kålrot samt kokta kikärter och koka 5-10 minuter. Rör ev ner vanlig youghurt, ät med ris eller liknande.

Bönsallad:
Blanda ris eller matvete/korn, kokta bönor, strimlad vitkål, groddar, hackad paprika, andra grönsaker... Häll på olja och citron som dressing. God fetaost blir pricken över i. Bra att ta med som lunch.

Grytstek (från Vår kokbok):
Jag brukar använda älgkött. Fräs köttet i en stekgryta. Lägg sedan bitar (ganska stora) av 1 lök och 2 morötter i grytan. Tillsätt pepparkorn, lagerblad, vinäger, farinsocker och vatten. Sjud ca 45 minuter. Ta upp kött och grönsaker om du vill göra sås av spadet. Ät med kokt potatis.

Potatissallad:
Skiva överbliven kokt potatis och varva i en skål med olja, citron/vinäger, hackad purjo eller rödlök, örtkrydda, lite kapris... Går att ha i kylen några dagar.

andreana

  • Gäst
Re:Dagliga recept
« Svar #61 skrivet: 17 feb-06 kl 15:33 »
God kyckling gryta att ha till pasta.

4 port

3 kyckling fileer
½ zuccini
1 röd eller gul paprika
ca ½ L broccoli
Baby spenat
3 dl Grädde

Dela kycklingen i små bitar fräs i en gryta, tillsätt den tärnade paprikan & zuccinin.
Häll på hälften av grädden & tillsätt
*franska örter*kryddblandning ca ½ tsk eller efter smak.
låt koka en stund, tillsätt broccolin & låt puttra tills broccolin är varm ( den ska ha lite tuggmotstånd )
häll på resten av grädden + ev redning om man vill ha det.
Innan servering blanda ner babyspenaten.

Serveras till Pasta gärna band spagetti.

 ;D

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #62 skrivet: 18 feb-06 kl 17:56 »
EvaSara, den där Tofurätten låter smaskens, den ska jag prova. Brukar göra en potatissallad som liknar din men jag brukar ha i lite senap, vitlök och presilja, blir hur gott som helst. Speciellt till nygrillat lamm.
Idag blir det kyckling med jordnötssås och kokta grönsaker samt ris. Har provat många recept på jordnötssås men detta är nog det bästa:
Fräs 2-3 msk röd curry i rikligt med olja.
Strö över lite vanlig curry, chili och gurkmeja.
Häll på 2,5 dl cocosgrädde.
Häv i 2-3 dl finhackade jordnötter.
Pressa över lime eller citron.
Ha i en skvätt Ketjap Manis (skulle gissa att vanlig soja och farinscoker funkar lika bra).
Salta eller sockra beroende på vad du tycker saknas.
Naturligtvis ska det hela koka några minuter.

/Valma
« Senast ändrad: 18 feb-06 kl 19:21 av Valma »
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #63 skrivet: 26 feb-06 kl 20:03 »
Måste ju försöka hålla denna tråd vid liv, den är ju en levande kokbok!

Fredag: Ceasarsallad med nobisdressing (koka ett ägg ca 1 min och gröp ur det, mixa med vitlök, olja, dijonsenap, peppar, salt och vitvinsvinäger, strö över gräslök).
Pris ca 18 kr/portion inklusive torrstekt bacon, krutonger och ruccolasallad.

Lördag: Rostbiff rullad i cayenne- och svartpeppar, bryn i panna och stek sedan på 125 grader tills det att köttet uppnår 65 grader. Linda in i folie och låt vila. Servera med Haricots Vertes och potatisgratäng med överdos av vitlök.  Pris ca 15 kr per portion.

Söndag: Korv Stroganoff. Fyndade näst intill utgången falukorv för 12 kr/800g och tillverkade 6 rejäla portioner Stroganoff för ca 4,50 kr portionen inklusive ris.


/Valma
« Senast ändrad: 26 feb-06 kl 20:03 av Valma »
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #64 skrivet: 12 mar-06 kl 00:30 »
Fetaostgratinerade rödbetor, palsternackor och potatisar med lök- & tomatsallad.

/Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:Dagliga recept
« Svar #65 skrivet: 12 mar-06 kl 23:24 »
Mån: stekt öring med rödbetssmör.

Tisdag: stekt älgkött med vitlöksfrästa morötter och rosmarinsås.

Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

IsaIrina

  • Inlägg: 92
    • Ljungdalsgården
Re:Dagliga recept
« Svar #66 skrivet: 13 mar-06 kl 08:16 »
Måndag: Fänkålsgratäng,rostbiff
Tisdag:Kalops,potatis
Onsdag:Stuvad vitkål,falukorv
Torsdag:Långkål(halländsk grönkål),köttfärsbiffar
Fredag:Räksallad med färsk grön sparris,vitt vin
Lördag:Entrecote,kantarellstuvning,rött vin
Söndag:Purjolöksgratäng med skinka

Helgen blir lite lyxigare.....Inga barn hemma...Mycket mys... ;)
Vi har Kindahöns(genbank),Japanska dvärghöns(chabo),Maraner,Brahma,Sussex och korsningshöns(grönvärpare), kaniner,lantras getter,chinchilla och katter. / www.ljungdalsgarden.se

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #67 skrivet: 13 mar-06 kl 10:51 »
IsaIrina, hur gör du din purjolöksgratäng? Låter gott...

/Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Dagliga recept
« Svar #68 skrivet: 13 mar-06 kl 12:14 »
I lördags gjorde jag världens enklaste och godaste broccoli+ädelostgratäng.

Förväll 2-3 buntar broccoli max 2min i lättsaltat vatten, skär grovt och blanda med 4 uppvispa ägg, salt, peppar och häll i en ungnsfast form. Smula över ädelost efter tycke och smak, gratinera 20min på 200grader.

Klart.  :)

IsaIrina

  • Inlägg: 92
    • Ljungdalsgården
Re:Dagliga recept
« Svar #69 skrivet: 14 mar-06 kl 13:35 »
Purjolöksgratäng:
4 purjolökar
1 tsk Salt
1 msk smör
10 skivor skinka(eller kassler)

Sås:
1½msk smör
1½msk vetemjöl
3 dl mjölk eller kaffegrädde
2krm salt
½krm svartpeppar
1 äggula
1dl riven ost

225 grader.

Skölj och ansa purkolöken. Skiva i 10 cm bitar.
Förväll i saltat vatten i ca 4 minuter.

Såsen:
Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med vätskan
och smaksätt med salt och peppar.
Dra ifrån värmen och tillsätt äggula och riven ost.

Lägg purjolöken i en smord form och vira in den med skinka(eller
strimla skinka och strö över)häll till sist
såsen över.

Tar ca 10 minuter i ugnen.

Smaklig spis!!

/ Isairina

 
Vi har Kindahöns(genbank),Japanska dvärghöns(chabo),Maraner,Brahma,Sussex och korsningshöns(grönvärpare), kaniner,lantras getter,chinchilla och katter. / www.ljungdalsgarden.se

Sol

  • Inlägg: 238
    • Skåne
    • fingerfardig
Re:Dagliga recept
« Svar #70 skrivet: 15 mar-06 kl 08:09 »

Först vill jag tacka alla för underbar läsning och bra recept och tips.
Lite frågor:
Hur gör man sin egen fond?
Vad är cevapcicci, tabouleh?
Var får ni tag på quinoa och hel dinkel?

Nu till mina favorecept:

Jag känner en äldre dam som brukar bjuda mig på de underbaraste middagar när jag hjälper henne med städningen, här har vi en(självklart har jag aldrig fått den lika god själv)

Soppa på:
chalottenlök
purjo
paprika
hönsbuljong
grönsaksbuljong
kryddpeppar
morötter
gröna ärtor
potatis
höna

detta står hon och fixar med hela förmiddagen och jag antar att hennes buljonger är hemmagjorda, det är väl därför det blir sååå gott.

Detta recept lagade jag med tjejerna när jag gick på folkhögskola, då hade vi dessutom tillgång till färska räkor. Finns det något underbarare  :P

bandpasta
räkor (koka buljong på skalet till nästa recept)
creme fraiche
chili
vitlök
lime
ingefära
färsk basilika

hacka chili och vitlök, riv ingefära och lite av limeskalet och pressa ut saften, fräs detta i lite smör, i med räkorna, låt dom inte bli sega, klipp över basilika, rör sedan ner creme fraichen, låt det hela bli varmt. servera omedelbart ihoprört med pastan.
Himmelskt gott!

Nästa recept är från min mamma:

Indisk fisksoppa

300g fisk (jag brukar ta torsk)
2tsk curry
2 gula lökar
1 L buljong (kokt på räkskal från föregående recept)
2 paprikor  röd och grön
1 dl ris (jag brukar använda jasmin)
salt och peppar

Sen är det bara att koka ihop härligheten. Smaklig spis!

icko

  • Inlägg: 138
    • Skåne
    • Ickos
Re:Dagliga recept
« Svar #71 skrivet: 16 mar-06 kl 11:57 »
Jaha ja, ida är de torsta så då är de ärtsoppa och slobber som gäller.
 på freda blir de blöta ti lunch,och ti midda amerikafläsk stekt ägg och mandelpotatis.
På lördag är de vr som står på menyn,och de brukar för de mästa vara en riktig höjdare
vr =veckans rester.
På sönda är de fläsk eller nötstek som gäller.
"Allt är ett gift och inget är utan.Det är bara en fråga om dosen.

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #72 skrivet: 16 mar-06 kl 12:10 »
Jag antar att slobber är pannkakor men va´sjutton är blöta? Och vad är det för speciellt med amerikafläsk?

/Valma den vetgiriga
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

andreana

  • Gäst
Re:Dagliga recept
« Svar #73 skrivet: 16 mar-06 kl 12:21 »
Köttfärs fyllda paprikor med lök & svamp röra..
mumsigt värre

Filip Skräplund

  • Inlägg: 4577
Re:Dagliga recept
« Svar #74 skrivet: 16 mar-06 kl 12:29 »
I början av förra århundradet såldes amerikanskt fläsk billigt i Europa och även Sverige.
Det var nån slags motsvarighet till hur EU idag slumpar ut överskott från jordbruket på världsmarknaden.
Så vitt jag hört var det nästan bara fett och inget fläskkött.
Kanske är det vad icko menar, extra fett fläsk alltså.

För egen del skär jag alltid bort fettränderna, och är tacksam för att man numera sällan möts av en massa fettärningar simmande på ytan av ärtsopptallriken.
Men det kanske var annorlunda om man hade ett riktigt tungt jobb i kylan, och behövde så mycket energi som möjligt.
"I never did give anybody hell. I just gave them the truth and they thought it was hell."  Harry S. Truman

Sar

  • Inlägg: 2653
  • hvilaro.blogspot.com
    • Hvila Ro - Prästgård anno 1700
Re:Dagliga recept
« Svar #75 skrivet: 20 mar-06 kl 19:03 »
Jag antar att slobber är pannkakor men va´sjutton är blöta? Och vad är det för speciellt med amerikafläsk?

/Valma den vetgiriga

Blöta är (i alla fall hos oss) ljusugnsbröd som lagts ned i skinkspad (som blivit över vid julskinkekoket och fryts in) tills det mjuknat och sedan tas upp och avnjuts med en stor klick smör och senap till. Sedan kan man ha falukorv till om man vill göra det mer matigt. Himmelskt gott och väldigt billig mat. Vi gör det när ljusugnsbrödet börjar bli gammalt och hårt. När det gäller ljusugnsbröd är märket "Dahlqvists" oslagbart!

Amerikafläsk är väl lite mer "fläskigt"  ;D än man vänligtvis är van vid. Skogshuggarna brukade steka amerikafläsk och sedan låta kolbullarna stekas klara i sovlet som blev över. Säkert jättegott men väldigt fett.

Vilken rolig tråd det här var, kanon när inspirationen börjar tryta!

andreana

  • Gäst
Re:Dagliga recept
« Svar #76 skrivet: 21 mar-06 kl 22:41 »
någon som har recept på kroppkakor??
 ???
älskar kroppkakor & skulle gärna göra egna.. ;D

Sar

  • Inlägg: 2653
  • hvilaro.blogspot.com
    • Hvila Ro - Prästgård anno 1700
Re:Dagliga recept
« Svar #77 skrivet: 26 mar-06 kl 22:59 »
Torsdag
grönsakswok med soja, tofu och kikärtsdipp med tillsatt vitlök (vi är inte vegetarianer men kör ibland med "gröna" mål)

Fredag
Köttfärsbiffar gjorda med den överblivna kikärtsröran + senap, ägg, hackade rödbetsbitar och saltgurka), potatis, röda vinbärsgelé

Lördag
Ugnsbakad nedsmulad lax på en bädd av purjolök och överbliven potatis med ett ädelosttäcke

Söndag
Rösti med överblivna biffar och bearnaisesås

andreana

  • Gäst
Re:Dagliga recept
« Svar #78 skrivet: 27 mar-06 kl 08:10 »
Idag blir det blomkåls gratäng med kassler & nybakade frallor med ny kärnat smör..
mums.. ;D

Sar

  • Inlägg: 2653
  • hvilaro.blogspot.com
    • Hvila Ro - Prästgård anno 1700
Re:Dagliga recept
« Svar #79 skrivet: 27 mar-06 kl 23:03 »
Åh vad nybakta frallor lät gott!

Vi festade loss på mozzarellagratinerad kummel med vitlökafrästa champinjoner, bräckt parmaskinka, ris och en kall sås med gräddfil, majonnäs,dill,rivet äppel och hackad saltgurka. Underbart gott!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

570 gäster, 2 användare (1 dolda)
pow

* Forum

* Om tidningen Åter



Så glad att jag hittade denna tidning och det är lite som julafton varje gång den kommer i brevlådan
/Mathilda Oja

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser