Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Våra jäsningar  (läst 66029 gånger)

Vattendoktorn fd

  • Inlägg: 664
  • Vatten o Avlopp, på godkännt sätt
Re:Våra jäsningar
« Svar #60 skrivet: 01 sep-07 kl 14:33 »
Det finns starkvinjäst (flytande) som jäser till 18%, och den ger garanterat inte jästsmak, på vinet. Omtappning, och sockertillsater som vanligt. Jag tror att jag struntar i superjästen. Jag provade för 20 år sedan, med körsbär, och det smakade för mycket jäst. Så vad gör några procent igentligen:

Leif 8)

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:Våra jäsningar
« Svar #61 skrivet: 01 sep-07 kl 16:59 »
Ett klokt beslut. Det är ju ändå smaken som är viktigast.  :)
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

koko

  • Gäst
Re:Våra jäsningar
« Svar #62 skrivet: 04 sep-07 kl 08:48 »



Mätte upp saften till +42 grader Oe. Men med tidigare erfarenhet av detta fabrikat verkar det inte jäsa ut allt socker. Kom fram till att 250 g socker skulle vara ganska lämpligt att tillsätta till den mängden saft. Värmde upp vatten i vattenkokaren och tömde ca 2 dl i en burk med sockret. Rörde om tills sockret löst sig och tömde i jäskärlet. Tömde saften i kärlet, skakade om och mätte åter sockerhalten. Den låg nu på +51 Oe. Om man tänker sig att det jäser ner till +10 Oe har man jäst ut 41 Oe. Med formeln 41 dividerat med 7,5 skulle man då få en alkoholhalt på 5,46%. Helt enligt min smak och då med en lämplig restsötma. Tillsatte sen jästkulturen och ställde undan för jäsning.




Hej Radar och alla andra initierade vinbryggare!
Jag har just satt i gång en jäsning på äppeljuice som ska bli cider var det tänkt, allt enligt instruktioner härifrån!

Har förstartat jästen, tillsatt 250 gram socker till Eldorado äppeljuice (billiga 2-litersförpackningar som smakar gott), men undrar lite ang. alkohaltsberäkning: I exemplet som du tar, Radar, vartifrån får du siffran 7,5? Du räknar 41 delat på 7,5...

Sen undrar jag, Radar tillsätter sucketter innan kapsylen åker på, antar att det är för att eftersöta utan att det ska börja jäsa igen?

Och någon annan som gör "fulcider" beskriver att han/hon tar i 5 g socker per liter efter jäsningen, lagrar de buteljerade flaskorna i 3 månader för att få bubblor i glaset.

Enligt min bok, gör eget vin...av Niklas Lindblad rekomenderar han en sockerbit i var flaska innan lagring för bubbligt vin.

Vad funkar bäst, för o nackdelar?? Det går ju snabbare med Radars metod...En månads jäsning sen klart... 8)

Mina vinerfarenheter säger mig att det blir en hel del kolsyra efter en vanlig jäsning, men de skakar man ju ut om man vill ha ett vanligt vin utan sprängda flaskor. Nu har jag petflaskor till cidern såklart, men räcker det inte att inte skaka ut kolsyran när det jäst klart?

För övrigt så bubblar det så fint i jäsröret!

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1519
    • -
Re:Våra jäsningar
« Svar #63 skrivet: 04 sep-07 kl 17:22 »
Citera
--------------------------------------------------------------------------------
Jag syftade mer på smaken, att potatisvin kanske smakar som mäsk!

ja det kan det om man e för otålig att testa det  ;D
men om man låter det stå länge...alltså helst ett år så är det otroligt gott vin faktiskt! iallafall det jag gjorde...tror det var bara fryst potatis och citroner..

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1519
    • -
Re:Våra jäsningar
« Svar #64 skrivet: 04 sep-07 kl 17:26 »
ang mitt äppelvin som nu står på 2:a jäsningen :
det verkar ha slutat jäsa helt efter jag fyllt på socker och vatten...vad e felet?
det skulle ju denna omgång jäsa i 10- 16 dygn stod det nu då jag kolla genom receptet!
de 3 olika satserna med cider jag nu testa ha i lite vinjäst i tänkte jag faktiskt sila av idag... men jag ska väl då också stoppa jäsningen med citronsyra?? det har nu stått i 8 dagar med frukt och jäst och mycket lite socker (tänkte det aktivera jäsningen lite)


Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
Re:Våra jäsningar
« Svar #65 skrivet: 04 sep-07 kl 18:10 »
Du stopper nog inte jäsningen med citronsyra. Tror starkvin jäser som bäst med 10 gram syra per liter eller något (då får man ju också räkna med syran som finns i bären)!
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:Våra jäsningar
« Svar #66 skrivet: 04 sep-07 kl 18:33 »
Hej hej, jag har gjort rödbetsvin och det bubblade på rejält de första 2 veckorna, men sen har vinet stått ganska kallt  (jag var bortrest)och jäsningen har stoppat eller iaf extremt lite bubbel. Vad kan jag göra åt det? I recepten står det att det ska jäsa i 5 veckor ungefär. Jag har inga fancy-mätare eller något sådant heller  :-[
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:Våra jäsningar
« Svar #67 skrivet: 04 sep-07 kl 21:26 »
Det har kommit fram några olika frågor idag som jag ska försöka besvara på ett någorlunda begripligt sätt.

”Koko”:
Siffran 7,5 är en konstant som används i dessa sammanhang. http://www.vinboken-online.com/formel.html rekommenderar siffran 8. Vad som är mest rätt vet jag inte. Om det kan vara någon som gjort en analys och räknat sig fram till 7,5 eller om det helt enkelt är så att det alkoholvärde man får fram då är något högre med 7,5.

Du är på rätt spår angående suketterna. Jag tillsatte dem för att få en sötare smak utan att sötman jäser bort. I experimentet kom jag fram till att två suketter / 33-cl flaska var lämpligt enligt min smak. Några gram vanligt socker måste till för att kolsyresätta drycken. Det sockret ska alltså jäsa. På mitt bitsockerpaket står det att en sockerbit väger ca 3,6 g. Om man antar att du använder 0,5 liters petflaskor med en sockerbit i varje skulle detta motsvara ca 7,2 g / liter. Det är ju en fråga om tycke och smak hur mycket bubblor man vill ha. Mer socker = mer bubblor.

Förmodligen vinner det på en tids lagring men det jag prövat är fullt drickbart efter ca två veckor på flaska.

Det räcker inte att låta bli att skaka ur kolsyran. Bubblorna ”byggs upp” när den sista lilla sockermängden jäser och bygger upp ett övertryck i flaskan som binder kolsyran i vätskan.


”Färnäskullan”:
Har du fått jäskärlet riktigt tätt efter tillsatsen? Det brukar ligga ett tunt lager skum på ytan om det jäser. Kanske det inte hunnit bygga upp det lilla tryck som behövs för att det ska bubbla i jäsröret. Om du har ett skumlager, pröva att trycka till locket/gummiproppen ordentligt. Du kan också försöka skaka kärlet lite. Om det bubblar i röret då så jäser det.

Vill du göra cider ska du absolut inte stoppa jäsningen. Då får du inga bubblor. Som ”Humle” säger så stoppar inte citronsyra. I jässtopp-paketen är det vinsvavla + nåt mer som jag inte minns vad just nu.

”Sirpusbollen”:
Det har stått ganska kallt säger du. Hur kallt? Jästen lägger sig i dvala när det blir för kallt men vaknar igen om man ökar temperaturen. +16 C tror jag är en vanlig temperatur när mmånga jäst-typer somnar lite grann.


Hoppas jag kunnat vara till hjälp.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

koko

  • Gäst
Re:Våra jäsningar
« Svar #68 skrivet: 04 sep-07 kl 23:36 »
Radar, we love you! :D

Klart jag blev hjälpt, men...........................följdfrågor, vila får du göra sen: Jo, ska jag skaka ut jäsningsbubblorna eller strunta i det jobbiga jobbet och tappa direkt på flaska och toppa med lite nytt socker för fin kolsyra i glaset?

Och; är 7,2 gram socker per liter mycket eller lite för efterjäsning för bubblornas skull? (det här e ju kul ju 8))

Jag har hallonlikör på lut i mörkt skåp och efter detta får det bli vintervin!
Ser numera till att diska flaskor efter hand för det är sannerligen inte kul när man ligger efter med dem och måste gno med alla på en gång. Efter disk o tork lägger jag en liten lapp gladpack över flaskmynningen för att undvika att det kommer damm i flaskorna (damm i flaskorna, vilken skymf här!!) emellan användningarna, alla bortgivna tomflaskor skall returneras (till mig), det står det på min vinetikett. Flaskproblem klarar man sig utan.
Ps, Radar, tack för länktipset, kollar in det nu. Webben e fantastisk.
« Senast ändrad: 04 sep-07 kl 23:37 av koko »

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:Våra jäsningar
« Svar #69 skrivet: 05 sep-07 kl 20:22 »
Man tackar för kärleksförklaringarna. Tyvärr är jag inne i en intensiv arbetsperiod nu, så igår hade jag redan svimmat när du gjorde ditt inlägg. Idag blev det ett lite kortare pass på bara 11 timmar så jag kanske orkar vara vaken en stund.  :)

Till frågan. Du slipper det tråkiga momentet när du gör cider eller öl. Jag skulle tro att det närmast är en fördel att inte skaka ur kolsyran.

Jag har några jordgubbsbreezer kvar så jag gick ut och hämtade en. Om inte jag minns fel använde jag 7g socker/liter när jag korkade dem. Jag hade inte noterat i bryggloggen hur mycket det var. Serveringstemperaturen just nu är ca +10 C. Jag tycker det blev lämpligt kolsyrat. Det kan finnas risk för att det bubblar över om man öppnar vid t.ex. +18 C. Eller om man handskas lite vårdslöst med flaskorna. Det sista är en gissning. Det är möjligt att det nått ett slags jämvikt eftersom det har stått några veckor. Bottensatsen i flaskan var mycket fast så man behövde inte vakta på när den vill följa med ner i glaset. Den ska enligt uppgift inte vara speciellt god att dricka.

Ett tips om tomflaskorna:
När du sköljt ur och dom väntar på att laddas igen kan du vända dom upp och ner i backen. Då slipper du slösa på plastfilmen också.  ::)

Jag håller med om att man måste följa med i tomflaskhanteringen. Jag brukar skölja ur dom vid regnvattentunnan innan jag ställer bort dom i väntan på den riktiga rengörningen. Men nu står det ett 50-tal flaskor och glor på mig och undrar när det är dags. Måste ta itu med det snart.  :-[

Innan det är dags för flaskfyllning laddar man in tomflaskor i ugnen. Sätter värmen till ca 130 C och startar ugnen. När man fått upp rätt temperatur "gräddar" man flaskorna ca 30 minuter. Sen stänger man av ugnen, öppnar luckan och låter flaskorna svalna innan man fyller upp och kapsylerar. Den behandlingen klarar inga bakterier.
Det här gäller naturligtvis bara glasflaskor.

Att skriva på etiketten var tomflaskorna hör hemma var ingen dum ide'. ;D
« Senast ändrad: 05 sep-07 kl 20:44 av Radar »
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

koko

  • Gäst
Re:Våra jäsningar
« Svar #70 skrivet: 05 sep-07 kl 22:45 »
Okej, tack för svar trots överarbete.
Och för tips om upponervända flaskor :-[ men jag har ju ingen back, finns det till vin eller pet? Har blandade glasflaskor till vin och blandade pet till bubbeldricka.
Sov gott!

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:Våra jäsningar
« Svar #71 skrivet: 05 sep-07 kl 22:52 »
En vanlig pappkartong kanske kan fungera som back. Om man lutar den en aning så trillar inte flaskorna hit och dit under tiden man packar.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1519
    • -
Re:Våra jäsningar
« Svar #72 skrivet: 08 sep-07 kl 10:33 »
Citera
”Färnäskullan”:
Har du fått jäskärlet riktigt tätt efter tillsatsen? Det brukar ligga ett tunt lager skum på ytan om det jäser. Kanske det inte hunnit bygga upp det lilla tryck som behövs för att det ska bubbla i jäsröret. Om du har ett skumlager, pröva att trycka till locket/gummiproppen ordentligt. Du kan också försöka skaka kärlet lite. Om det bubblar i röret då så jäser det.

Vill du göra cider ska du absolut inte stoppa jäsningen. Då får du inga bubblor. Som ”Humle” säger så stoppar inte citronsyra. I jässtopp-paketen är det vinsvavla + nåt mer som jag inte minns vad just nu.
Jag har skruvat av och rengjort jäsröret och skruvat på det flera gånger...ska göra det igen bara jag skrivit inlägget...och jag har skakat om ordentligt med...
det ligger som en skumyta i dunken men bubblar ej i röret..
kom att tänka på nu att kanske det var ojämn temperatur inne i köket...?... skulle kanske kunna bero på det?
och ang cidern så har jag nu hittat alkoholmätare för öl och vin och de tre jag gjort först låg på 5-6,5 %
och de tre nya som jag nytt fyllt på plastdunk låg på 4,5...de dunkarna har en mycket mindre mängd socker då jag tyckte de tidigare var för söta...dessa var ju äöven de dunkar jag testat haft lite lite vinjäst i...nu har de stå¨tt några dagar och ska testa att skruva igen korkarna, men hålla ett öga så de inte exploderar...
ölen jag testa göra hällde jag nu bort för den smaka ättika ...BLÄ!

Och otroligt mycket tack för hjälpen Radar! Du är guld värd!!!!!

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:Våra jäsningar
« Svar #73 skrivet: 09 sep-07 kl 09:33 »
Kanske att gummiploppen där jäsröret är nerstucket har torkat ihop och inte sluter tätt. Det borde gå att mjuka upp den på nåt sätt. På bensinstationer brukar det finnas stift eller spray för att mjuka upp gummilister runt dörrar osv. Det kanske går använda. Möjligen kan det räcka att fukta ploppen med vatten. Billiga jäsrör av plast brukar kunna ha en vass kant efter gjutningen. Där kan man tänka sig att det blir otätt om gummiploppen är lite stel. Skrapa lite lätt med en kniv några gånger längs den kanten tills du får en slät yta. Eller slipa med sandpapper.

Otur att inte ölet blev bra. Tyvärr får man tömma bort nån jäsning ibland, speciellt när man experimenterar. Jag tror ändå inte att du ger upp denna hobby.

Keep up the good work.
« Senast ändrad: 09 sep-07 kl 11:06 av Radar »
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:Våra jäsningar
« Svar #74 skrivet: 11 sep-07 kl 13:14 »
Nu har jag börjat lite lätt på hemsidan. Antagligen kommer den att göras om något men det får duga tills vidare. Som ni märker är den inte klar på långa vägar. Det blir nytt material uppladdat efter hand som jag dokumenterar hanteringen och jag har lust att pilla lite med sidan.

http://home.swipnet.se/hosradar/index.htm
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

koko

  • Gäst
Re:Våra jäsningar
« Svar #75 skrivet: 11 sep-07 kl 14:18 »
Trevligt!
Men glöm inte att bygga in en orakelfunktion, alternativt, stanna kvar här så att vi kan fråga dej om alla möjliga saker!

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:Våra jäsningar
« Svar #76 skrivet: 11 sep-07 kl 15:03 »
Jag är inte man till att fixa orakelfunktionen så jag blir väl tvungen  ;D att stanna kvar här ett tag. Inte mig emot i alla fall.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

kobbe

  • Inlägg: 1173
    • Småland
    • Ekoplantan
Re:Våra jäsningar
« Svar #77 skrivet: 11 sep-07 kl 19:38 »
Kollade mitt äppelkart- och rabarbervin häromveckan. Det verkade jäst klart (lättvinsjäst och 6 veckor) och kändes helt ok i smaken. Tappade om det och ska buteljera om ytterligare nån vecka.
Omvänd från rik, anställd, stressad & frustrerad storstadsbo till fattig, lugn & glad egen företagare, tillika självhushållare i glesbygd med fru, katter, odlingar, får, mjölkgetter, kaniner, bin och höns.
Bloggar sen flera år om självhushållning på www.ekoplantan.se

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:Våra jäsningar
« Svar #78 skrivet: 13 sep-07 kl 00:13 »
Nu är körsbärsvinet buteljerat.  ::) Jag har ju som vanligt för lite flaskor så det blev en 10-liters damejeanne, en 5-liters plastdunk och resten i flaskor. Det blev även två glas vin till oss att provsmaka på.

Det är ju naturligtvis fortfarande lite bismak av jäs-stoppen men eftersötningen dolde det mesta. En tids lagring så försvinner även det. Det blir ett fruktansvärt gott vin vill jag lova.

Sötman på ett körsbärsvin ska enligt rekommendations-tabellerna ligga på minst 20. Eftersom jag inte tycker att vin ska vara speciellt sött så siktade jag då på 20. Räknade fram att 880g skulle vara rätt mängd socker. Eftersom jag har en-kilos sockerpåsar tyckte jag en sån fick bli bra.

Jag värmde upp drygt en liter vin i en kastrull och rörde ner sockret.När allt lösts upp tömdes det ner i vinkärlet och rördes om. Ett nytt prov togs för att kolla hur sött det blev. Jag hade räknat med 22-23 med ett helt kilo. Men det visade bara 18. Möjligen kan felvärdet bero på att när jag tog förra provet (som visade 0) var vätsketemperaturen bara ca +8C. Rätt värde visas vid +20 C. När jag tog sista provet var vätsketemperaturen ca 17 C. Det var i alla fall tillräckligt nära den sötma jag siktade på.

Jag ska göra ett experiment med vatten i olika temperaturer och se hur det påverkar resultatet. Det kanske dröjer några dagar innan det blir av, men jag ska meddela hur det blir.

Midgårdsvinet är klarnat så det är dags för buteljering även där. Det blir nog en liknande buteljering misstänker jag. Eftersom jag har behandlat denna sorts vin tidigare i tråden tänker jag inte ge någon sorts recension om detta.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Våra jäsningar
« Svar #79 skrivet: 20 sep-07 kl 23:54 »
När man eftersötar ett vin kan det vara bra att veta att syror (citron-, äppel- och vinsyra) både bryts ner och fälls ut under lagring. Dvs. syran minskar efterhand och det gör att vinet blir allt sötare. Dessutom påverkas tanninerna (garvsyrorna) av lagring vilket minskar strävhet och beska ...

Så, när vinet sötas inför buteljering kan det vara bra att låta det vara lite åt det "sura" hållet om man tänker lagra det ett tag.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

524 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser