Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Dagliga recept  (läst 114985 gånger)

git

  • Inlägg: 806
    • På våran gård är det
Re:Dagliga recept
« Svar #40 skrivet: 20 jan-06 kl 16:07 »
Dagens lunch.  var rätt fattig tror jag men den var god och föll familjen i smaken, det blev inte mycket över till katterna. mjöl rullad Sej file vanligt stekt  och purjolökssås, kokt brocoli och potatis. jag är inte så glad i kryddstark mat utan smaksätter helst med örter och grönsaker +lite salt.
Lördag:  kötfärssås och spageti
Sjuhäradsbygden
våra djur är svenka lantraser, Blandhöns,Gammalsvensk dvärghöna, Bondkatter, Drever,Västgötaspets, Rödkullor. Häst,barnkanin och akvariefiskarna  Finns också förutom oss gårdsfolk

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Dagliga recept
« Svar #41 skrivet: 20 jan-06 kl 17:56 »
Om det där var fattigt, vad äter ni till fest?

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #42 skrivet: 20 jan-06 kl 18:01 »
I kväll blir det äkta Svensson-käk, tacos. Men, det är rätt gott och enkelt....

/Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Totto

  • Gäst
Re:Dagliga recept
« Svar #43 skrivet: 21 jan-06 kl 12:44 »
Igår gjorde vi något som blev riktigt gott:

Kokte en lammstek i gryta med vita bönor, gul lök, morötter och palsternacka tills rotfrukterna blev mosiga och bönorna genomkokta. Salt, peppar och lagerblad. Till det en sallad på röd brysselkål, morot och sockerärt.

Rotfrukterna fick vi spetta upp, vi har plötsligt fått det väldigt kallt - för att vara Gotland - så den purjo vi hade tänkt slakta och ha i grytan fick stå kvar. Hoppas att det töar så småningom. Med nio minusgrader och frisk till hård vind är det en köldfaktor på neråt -25.

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #44 skrivet: 21 jan-06 kl 22:18 »
Idag har jag tillverkat 50 köttbullar, 50 cevapcicci och några hamburgare. Gör allt på samma färs med ungefär 2 delar lök, 1 del paprika, pepperoni, sambal, salt. peppar, vitlök, 7 delar köttfärs samt ägg och mjölk efter behov.

Gott med lite klyftpotatis eller kanske tabouleh.

/Valma
« Senast ändrad: 21 jan-06 kl 22:18 av Valma »
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Dagliga recept
« Svar #45 skrivet: 22 jan-06 kl 21:39 »
Ummm ... billig mat är nyttig mat är god mat ....

Några favvisar som jag kokat ihop i labbet  :

Pastasås m. röda linser

1 lök
Vitlök
Chili (hmm ... alla mina recept börjar med detta ...)
1 pkt passerade tomater
2 dl röda linser
Tomatpuré eller ketchup
Evt. lite socker&vinäger

Fullkornspasta

Finhacka lök, vitlök och chili, fräs försiktigt, häll i linser, lite vatten och tomaterna. Koka tills linserna blivit mosiga, 15-30 min eller så, varierar ganska mycket. Tillsätt ketchup/tomatpuré och koka till en liten stund till lagom tjock sås (spä vid behov).

Servera med fullkornspasta (vit pasta är nog tyvärr billigare).

Om vi ska snacka riktig budget :

1 brk vita bönor
1 Lök
Vitlök
Chili eller sweet chilisås
Salt+peppar

Strimla och fräs grönsakerna, häll i bönorna. Koka upp.
Klart.

Servera med pasta eller ris.

2:- per port, beroende på fabrikat på råvarorna. Eldorado bönor, 1,90:-, Heinz 13:- ....

Riktig budget kålwok :

Vitkål
Lök
Vitlök
Chili
Soja
(en burk röda eller vita bönor (ej i tomatsås!) om man vill)

Strimla grönsakerna riktigt fint och fräs i olja tills det får lite färg. Viktigt att kålen får lite färg för att det ska "smaka kål" om det hela. Häll på lite soja och koka ihop, servera med ris. Ibland har jag i lite socker (eller russin) och vinäger för att få lite söt-sur karaktär.

Annars så är det frästa grönsaker med bönor och pasta/ris till det som gäller här till vardags eller soppa med gott bröd och ost.

Varken stekt kanin eller lammstek står på menyn i det här huset, det är jag som äter kaninmaten ist. !  :)

yrian

  • Inlägg: 1498
    • Skåne
    • Hannasgården
Re:Dagliga recept
« Svar #46 skrivet: 23 jan-06 kl 00:35 »
Hm, så kommer då jag med mitt favvorecept, som också startar med vitlök och chili (en liten blinkning till dig, Vitis ;) )

Tomatsås (eller soppa)
Finhacka chili och vitlök och fräs i lite olivolja tillsammans med en nypa basilika.
Häll i 3 burkar krossade tomater och låt puttra i 50-60 minuter. Ös sedan i några nypor vardera av mejram och oregano (är det torkade kryddor ca en tsk, är det färska ca en näve).
Smaka av med salt och peppar, olivolja och en skvätt rödvinsvinäger.

Serveras till pasta, eller jag har ätit det som soppa också, med ett gott bröd till.

/yrian
« Senast ändrad: 23 jan-06 kl 00:36 av yrian »
Höns, stickning och pelargoner

hönstanten

  • Gäst
Re:Dagliga recept
« Svar #47 skrivet: 23 jan-06 kl 07:52 »
Ska jag se till att göra, HT! Låter smaskens...

/Valma
Hej Valma!
Hur gick det med råbiffen? Var den omtyckt?

dagens mat:
vegetarisk pyttipanna med potatis, svartrot, jordärtskocka, fortfarande levande purjolökan i landet, morötter, färska timjan, inlagda rödbetor och stekt ägg.
Bra vardagsmat med egna råvaror.

/HT

hönstanten

  • Gäst
Re:Dagliga recept
« Svar #48 skrivet: 23 jan-06 kl 07:59 »
Fy sjuttsing! Hur får ni ihop detta! Jag trodde jag skulle få tips om billig och lättillgänglig mat här (dvs jag är fattig och producerar inget själv) men vilka gourmet-middagar ni äter titt som tätast!

Hej Pika,
Jag tycker att du satt pricken över i:et. Det kanske är det alternativ mycket handlar om. Daglig kvalitet som man kan äta med gott samvete utan gifter och djur som behöver lida för att hamna i butikens köttdisk. Man kan själv bestämma vad man stoppar i sin kropp och till vilket pris (inte bara pengar-pris).

Att jaga, ha egen djurhållning samt odla sin egen mat ger gourmet-middagar som oftast inte kostar mera än arbete (samt startkapital eller många års uppbyggnad). Arbete som andra människor betalar till ett gym.

Ett sätt att leva som jag inte skulle byta mot något annat.

Jag antar att du är inte lite på samma tankar eftersom du hittat till detta forum.

Lycka till,

/HT

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #49 skrivet: 23 jan-06 kl 08:01 »
Har inte fått häcken ur vagnen än, HT.  :-[
Idag blir det kötbullar.... Måste äta  lite av lördagens berg. ;D

/Valma
« Senast ändrad: 26 jan-06 kl 19:22 av Valma »
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #50 skrivet: 26 jan-06 kl 19:25 »
Gillar torsdagar eftersom det är så nära helgen man kan komma utan att ha förbrukat den. Har kokat potatis- och purjolökssoppa med champinjonfyllda crêpes därtill.

/Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Re:Dagliga recept
« Svar #51 skrivet: 27 jan-06 kl 10:55 »
Hej alla matglada!
Jag har himla dålig fantasi - har ni tips på råkostblandningar till middagen?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #52 skrivet: 27 jan-06 kl 20:46 »
Nettus, nå´t som är tokgott är att strimla vitkål (ej alltför fint) och blanda med mosad avokado. Vrid över en hel del svartpeppar, en aning olja och en pytteliten skvätt vitvinsvinäger. Salta.

Annars är morötter, champinjoner och isbergssallad gott.

Rödlök, tomat och balsamicovinäger. Kikärtor till detta är heller ej fel.

Ärtor, majs och paprika (den hederliga, gamla burkblandningen).

/Valma
« Senast ändrad: 27 jan-06 kl 20:47 av Valma »
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Målle

  • Gäst
Re:Dagliga recept
« Svar #53 skrivet: 28 jan-06 kl 08:24 »
Rotmos (rabbemos)
1 kålrot eller rabba som det heter i skåne.
2 morötter
2-3 potatisar.
Skala och skär itu och koka mjukt och mosa med potatisstöt.
Vid behov späd med spadet.
Serveras med rimmad oxbringa och gröna ärtor.

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #54 skrivet: 28 jan-06 kl 21:39 »
Fisksoppa gjord på buljong (räkskalen funkar fint), crème fraîche, skållade tomater, musslor, räkor, torsk, lök, salt, pepperoni, saffran och dragon.
Till detta bakade jag ett vitt bröd.


/Valma
« Senast ändrad: 29 jan-06 kl 09:05 av Valma »
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #55 skrivet: 03 feb-06 kl 20:44 »
Kalvfärsbiffar (med pepperoni, lök och vitlök), svampstuvning (stek svampen på låg värme i tio minuter med lock, så utan lock i ytterligare tio sedan med flott i tio. Därefter har jag i lök, grädde/crème fraîche, buljongtärning, soja och cayennepeppar). Serveras med egenhändigt friterade pommes flottes.

/Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #56 skrivet: 11 feb-06 kl 19:05 »
Jag igen..... :-[
Gjorde en förfärligt god getostpaj med soltorkade tomater, kronärtsskockor, potatis, vitlök, oliver, getost och lök. I degen hade jag timjan och basilika så att den blev grön. Serverar detta med oxfilé.

/Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Kiddo

  • Gäst
Re:Dagliga recept
« Svar #57 skrivet: 11 feb-06 kl 23:15 »
Quinoa pilaf

Nyttigt, enkelt att laga, billigt och gott (tycker jag).

2,5 dl quinoa
1 röd lök
1,5 dl gröna ärtor (färska eller tinade frysta)
5 dl vatten
2 tsk soja
2 klyftor vitlök, finhackad
2 morötter (ca 2,5 dl grovt rivna)

Fräs lök och morötter. Häll i sköljd quinoa. Fräs lite till. Häll på vattnet och sojan (helst shoyu eller tamari) och vitlöken. Låt det puttra på låg värme under lock i 20 minuter (tills vattnet sugits upp och quinoan är fluffig). Rör ner i 1,5 dl tinade eller färska gröna ärtor, lägg tillbaka locket och ta bort från spisen.

Låt stå 5 minuter - sen är det bara att hugga in. Det blir två stora portioner eller tre små.


kattenihatten

  • Inlägg: 1272
  • omina mea mecum porto
    • Norrbotten
Lättlagat till vardags
« Svar #58 skrivet: 12 feb-06 kl 11:03 »
Hej tänkte att jag skulle dela med mig av några av mina favorit recept, som vi använder till vardags. Enkla, "lätta", billiga och snabba.

SKAFFERISOPPA (görs av de grönsaker man råkar ha hemma)

1 dl råris (gärna paraboiled, så att det inte tar så lång tid)
1 stor morot
1 stor potatis
1 själ blekselleri
en halv purjolök, (en gul lök eller en röd lök)
2 buljongtärningar
1-2 klyftor vitlök
1 L vatten
2 msk olja (oliv, eller vad man nu har hemma)

Fräs råris och lök + vitlök i oljan, och häll på vattnet och lägg i buljongtärningar. Låt koka, och när det är 15 min kvar på risets koktid så lägger du i de tärnade grönsakerna. När det kokat färdigt så lägg i lite riven ost, och servera med bröd.


OKNÅDADE BRÖDET   (tar 1 timme att baka)

3 dl vatten
25 g jäst
3/4 tsk salt
1 msk sirap eller honung
en skvätt olja (ca 3 msk)
6 dl mjöl ( det är bara att blanda och mixa efter eget tycke)

Rör ihop degen ( ja den ska vara lös), låt jäsa 30 min. Klicka ut degen i två stora platta brödkakor på en plåt. Låt jäsa 15 min. Grädda i ca 12 min i 250 grader.

FISK I UGN

en bit lax filé
lie ost
smör (att smörja formen med)
vitt matlagnings vin
salt
citronpeppar
gärna lite västerbottens ost

Lägg laxbiten i en smord (ungsfast)form
häll över en skvätt matlagningsvin, salta och krydda lagom, och har du så strö gärna över lite ost som du tycker om. Grädda i 200 grader i ca 20 min. Servera med rotmos, eller potatis.


Dessa recept använder min familj sig av i stort sett varje vecka, för att de går fort, smakar bra och kostar lite att göra. brödreceptet är så enkelt att vi har i stort sett slutat köpa mjukbröd, det går så fort att baka, och går utmärkt att frysa. Hoppas att det hjälpte någon med idétorka att hitta något att laga till middag.
Live simply......so that others may simply live.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Re:Dagliga recept
« Svar #59 skrivet: 12 feb-06 kl 15:33 »
Oj, vad m[nga recept jag plankat nu! N'r ska jag hinna prova alla__ *F|||ade tangenter!(
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

495 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser