Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Dagliga recept  (läst 114772 gånger)

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #20 skrivet: 06 jan-06 kl 19:56 »
Råbiff har jag inte ätit sedan jag ratade den i 10-årsåldern. Var älgköttet fryst eller nyskjutet? Hur gör du? Har du potatis till?

/Valma
« Senast ändrad: 06 jan-06 kl 21:08 av Valma »
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #21 skrivet: 07 jan-06 kl 19:10 »
Jag kanske börjar bli tjatig nu men jag gillar verkligen den här tråden så jag fortsätter skriva....
Idag lagar min man sin köttfärssås och jag bara njuter av dofterna från köket. Han hade i rotfruktsresterna från rödvinssåsen jag lagade på nyårsaftonen (fryste in dem efter att jag silat av såsen). Palsternacka, madeira, schalotten, morötter, rödvin.... Det doftar nästan godare än min Patchouli :)
Till detta blir det fullkornsspaghetti.


/Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Målle

  • Gäst
Re:Dagliga recept
« Svar #22 skrivet: 08 jan-06 kl 17:59 »
Kasslerlåda.
Skiva kassler och lägg i en form. Skiva och lägg i tomat, paprika, purjolök och rödlök. Blanda en halv liter av vardera mjölk, creme fraiche och chilisås. Strö över riven ost. Ställ i ugn 225 i ca 25 minuter.

fjällan

  • Inlägg: 318
    • Östergötland
Re:Dagliga recept
« Svar #23 skrivet: 09 jan-06 kl 21:02 »
oj så mycket god mat har någon något bra recept på korv ? ialla recept jag har ska det vara fläskfärs i . kanin höns lamm och nöt att göra av, vill bara använda vårt eget kött min gube påstår att han får ont i lederna av fläskkött hur det är med egenproducerat fläskkött vet vi intvore kul att höra vad ni har för korvrecept i gömmorna

Totto

  • Gäst
Re:Dagliga recept
« Svar #24 skrivet: 11 jan-06 kl 16:49 »
Igår åt vi tomatsoppa, fryst från höstens tomatskörd. För att det skulle bli lite matigare pytsade jag i en bytta frysta stora vita bönor, vi frös ner de bönor som inte mognat.

I förrgår åt vi upp det sista på julens fårfiol tillsammans med gratinerad brysselkål, den är så mild och söt och god nu.

Idag har vi ätit grönkålsbiffar med julkorv gjord på lamm/gris, samt potatis.

Det blir mycket grönkål, brysselkål och purjo just nu, för det står kvar i landet. Mangold har vi också, men den är inte så fin så här i vinterkylan så den får hönsen att roa sig med kulna dagar när de inte vill gå ut.

Till helgen ska vi slakta den sista ungtuppen och göra gryta på honom, troligen nordafrikanskt inspirerad, typ couscous royal. Kanske blir det ugnsbakad haverrot till förrätt, smakar som kronärtskocka och äts av oss med smör och flingsalt.

Om vi får tag i fisk blir det nog stuvade blad av något slag och färsk eller rökt fisk på fredag.

Sån mat äter vi!

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #25 skrivet: 11 jan-06 kl 19:36 »
Fjällan! Jag har exprimenterat en del med korv och gjorde en riktigt god på lamm med rätt mycket sambal och paprika i. Ska rota runt lite i gömmorna och kolla upp ett recept som håller.
I dag blir det för övrigt fläsk med morötter, broccoli, vattenkastanjer, bambuskott och lite andra rot- och grönsaker som jag fann i skafferiet. Detta dränkte jag i cocosgrädde (hittade det äntligen på Vivo) och kryddade med fisksås och röd curry.

/Valma
« Senast ändrad: 11 jan-06 kl 19:47 av Valma »
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

praline1

  • Inlägg: 550
  • 100%bondmora med djur
    • Småland
Re:Dagliga recept
« Svar #26 skrivet: 12 jan-06 kl 08:57 »
är kassan är liten så blir det skåprensning idag lasange jag hittade 3 palsternackor lök och en cilifrukt hackade det och blandade med krossade tomater o vatten kokade en lös sås av detta plus en vit sås varvade med lasange plattor sallad av vitkål morötter och rivet äpple till eferrätt nyponsoppa av torkade nypon och hembakade sockerskorpor
imorgon soppa på potatis lök god buljong och örtkryddor gör färskost en med kummin och en med örtkryddor bakar 3 stora limpor på vasslan blåbärspaj
lördag kokar jag risgrynsgröt till frukost gör pizza med god tomatsås och ost på sallad kladdkaka med mosade hallon gör marknadsnougat tillgodis bakar havrekex som vi äter med osten och en flaska hemgjort vin
söndag gör en stor gryta av kaninmed trattkantareller och lök o grädde äter med potatis gele och sallad  ris ala malta av det som blev kvar av gröten med saftsås
måndag paj på resterna av kaningrytan sallad krusbärskräm
Bor i mitt lilla hus med hundar katter höns kaniner och gubben Pettson

hönstanten

  • Gäst
Re:Dagliga recept
« Svar #27 skrivet: 12 jan-06 kl 10:16 »
Toot och Praline!
Spännande mat som liknar vår egen väldigt mycket.
Hur mycket av råvarorna är era egna?

Slälva äter vi idag tjälnul på rulle från älg med honungsrostade morötter och palsternackor.
T.o.m rullen på nöt och vilt blir mört om man gör tjälknul av det.
För Er som inte testat tjälknul än kommer en snabbis om hu man gör det.

Ta en fryst köttbit och lägg in i ugnen på svag värme (ca 75 grader) och låt den ligga tills innertemperaturen är något under den önskade.
Koka upp en kryddbad på vatten (ca 2 l) beroende på köttets storlek. Häll i kryddor, tex enbär, lagerblad svartpeppar och ev örter. Blanda även i salt och socker. Beräkna ca 1 dl salt per liter vatten och 1 tsk socker per liter vatten.
Lägg ner köttet i det uppkokade kryddvattnet och låt dra i några timmar. Sedan är det klart!
Lika gott kallt som varmt och står sig ca en vecka i kylen. Den långa tillagningstiden gör att även det segaste köttet blir gott!


 /HT
« Senast ändrad: 12 jan-06 kl 10:16 av hönstanten »

praline1

  • Inlägg: 550
  • 100%bondmora med djur
    • Småland
Re:Dagliga recept
« Svar #28 skrivet: 12 jan-06 kl 19:44 »
hej hönstanten jag har inte mycket mark så jag köper potatis och lök av en bonde+mjölk men allt annat plockar jag och odlar på min lilla tomtjag har också kaniner men hönsen tog räven men jag hooppas jag får råd att skaffa nya till våren mvh praline1
Bor i mitt lilla hus med hundar katter höns kaniner och gubben Pettson

Manne

  • Inlägg: 460
  • Ljuset återvänder, pulsen stiger...
    • Södermanland
    • Hedlundarnas sida
Re:Dagliga recept
« Svar #29 skrivet: 13 jan-06 kl 14:15 »
Härlig "tråd" !!!
Så trött på snabbmakaroner o fiskpinnar i brödrosten.... ;D

// Manne
Stolt Far, Make och Man.(och ibland RADIKALBÖG.)
med Brahmahöns och Irländska varghundar.
Boendes i Stockholm.

hönstanten

  • Gäst
Re:Dagliga recept
« Svar #30 skrivet: 13 jan-06 kl 15:53 »
Råbiff har jag inte ätit sedan jag ratade den i 10-årsåldern. Var älgköttet fryst eller nyskjutet? Hur gör du? Har du potatis till?

Hej Valma!
Älgen var djupfryst och jag tinade köttfärsen. När vi styckar brukar vi dela upp köttfärskött i "fin" och "ful" -färs. Den fina är helt utan hinnor och senor. Den mal vi väldigt fint och fryser in i lagom stora platta paket. Sen är det bara att ta fram den, tina och äta. Snacka om snabbmat  ;D

Vi äter ingen potatis till utan bara lök, rödbetor och gul lök. Forma biffen som en vanlig biff, gör en liten nedsänkning i den och lägg en rå ägg-gula i mitten.Traditionellt har man även kapris till och det äter vi om vi har det hemma men vi odlar ju inte det så då blir det ofta uteslutet så man inte måste åka o handla för att äta..

På råbiffen brukar vi ha flingsalt och en pepparblandning som vi anväänder till allt i princip. Den heter nog pepparblandning från santa maira.

Prova!

Hälsningar
HT
« Senast ändrad: 13 jan-06 kl 15:55 av hönstanten »

hönstanten

  • Gäst
Re:Dagliga recept
« Svar #31 skrivet: 13 jan-06 kl 15:57 »
Hej Pranline!
Vad roligt att ni äter det ni odlar eller har själva. Vi gör likadant.
Var bor du någonstans?
Om du inte bor allt förlångt från Stockholm och rävsäkrar hönshus/hönsgård så kan du få ett par hedemorahöns till sommaren om du vill.  :)
Man skall ju gynna de som har hjärtat och hjärnan på rätt ställe!
/HT

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #32 skrivet: 13 jan-06 kl 16:03 »
Ska jag se till att göra, HT! Låter smaskens...

/Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Totto

  • Gäst
Re:Dagliga recept
« Svar #33 skrivet: 13 jan-06 kl 21:38 »
Vi har lite får och höns och odlar grönsaker och potatis. Jag tycker att det är skillnad på den mat man gör själv och sånt man köper, vår mat är så god. Vi har börjat prova att göra korv också, var och hämtade fyra meter rökt medvurst från rökeriet häromdan, den var god! Nästa korvmakeri blir nog en korv som ska vara god till rotmos eller bruna bönor, vi har odlat lite bönor.

Vi skulle vilja ha några grisar men tycker inte att vi mäktar med, de kräver lite mer jobb.

praline1

  • Inlägg: 550
  • 100%bondmora med djur
    • Småland
Re:Dagliga recept
« Svar #34 skrivet: 14 jan-06 kl 14:53 »
hej hönstanten jag ska fixa tak på hönsgården tillvåren för räven hade klättrat upp på taket och hoppat ner i hönsgården så han kom inte ut igen. Jag bor i småland men har min släkt och barn o barnbarn i stockholm så jag är ofta där uppe så om erbjudandet står kvar när värmen börjar komma så kommer jag gärna till dig och hämtar några hönor många kramar praline1
Bor i mitt lilla hus med hundar katter höns kaniner och gubben Pettson

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #35 skrivet: 14 jan-06 kl 22:45 »
Längtar så efter en egen gård att skörda på men som det är nu får jag nöja mig med affärernas diskar. Detta skördande resulterade idag i kalvstek  med palsternacks- och potatistoppar och haricots verts.

Vad vore väl en morgon i ladugården.... Tidig, jobbig, stökig..
Eller alldeles, alldeles underbar....

/Valma
« Senast ändrad: 14 jan-06 kl 22:48 av Valma »
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

hönstanten

  • Gäst
Re:Dagliga recept
« Svar #36 skrivet: 15 jan-06 kl 15:38 »
Valma!
Du får komma på studiebesök hos oss så du får lite jord under naglarna... ;)
Vi bor nog bara ca 2.5 mil ifrån varandra!
Har du planer på att lämna storstan?

/HT


p.s.
Dagens middag:
Mandelpotatismos och lövbiff från egen nöt.
Tips om hur man skivar lövbiff utan maskin kommer här:
Ta fram en stek eller ganska mör bit ur frysen. Tina den ca 4-5 timmar i rumstemperatur. Efter det (medan den fortfarande är fryst) går det att skära lika tunna skivor som ica kan!

d.s




Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #37 skrivet: 15 jan-06 kl 20:30 »
Å, HT,  det skulle jag gärna vilja.. :)
Vi letar gård som galningar och har så gjort i flera år, måste bara finna en som går att flytta till i vår prisklass. Vi letar främst i Gävleborg då detta län ligger oss varmt om hjärtat.
Har införskaffat stövlar, trädgårdsredskap och ladugårdslykta. ;D
Min man höll på att saffa traktor också men jag påminde honom om parkeringsavgifterna här i trakterna så han valde att vänta.

/Valma

Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

hönstanten

  • Gäst
Re:Dagliga recept
« Svar #38 skrivet: 20 jan-06 kl 07:23 »
Valma!
Låter trevligt att känna att man är påväg! Hoppas att ni hittar något snart.

Gårdagens mat:
Kalops på älg (som vanligt  ;D) med rödbetor och potatis



/HT

praline1

  • Inlägg: 550
  • 100%bondmora med djur
    • Småland
Re:Dagliga recept
« Svar #39 skrivet: 20 jan-06 kl 11:01 »
idag blir det wok på vinter grönsaker  och stekt kanin kött jag gör mycket för för det som blir kvar har jag senare i veckan steker det med kokt potatis och ägg som jag strimlar plus lite räkor och det blir min nasigoraig  mvh praline1
Bor i mitt lilla hus med hundar katter höns kaniner och gubben Pettson


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

406 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser