Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lammkött  (läst 11173 gånger)

Lili

  • Inlägg: 152
    • Åsenfår och ullhantverk
Lammkött
« skrivet: 23 okt-06 kl 13:46 »
Vad är ett rimligt kg-pris för lammkött?

leifhh

  • Gäst
Re:Lammkött
« Svar #1 skrivet: 23 okt-06 kl 13:53 »
Enligt förr veckans Land gav SCAN 26.66 kr/kg för märkeskvalitet och 21.16 kr/kg för ordinär kvalitet.

Men du kanske undrade över det svarta priset? Det brukar väl variera mellan typ 35 och 45 kr beroende på köttets kvalitet och om man styckar själv, åtminstone är det de priserna jag hört när jag frågat runt lite här i västsverige.

Lisasgården

  • Inlägg: 274
  • lisasgarden.se
    • Dalarna
    • Lisasgården
Re:Lammkött
« Svar #2 skrivet: 23 okt-06 kl 15:46 »
Jag betalar 40:- kg för lammkött
Bor på en solig gård ute på landet tillsammans med bonde, dotter och massor av husdjur. Hundar, kattor, höns, gotlandsfår, kaniner för produktion. Har jordbruk med inriktning på kött och spannmål. Både KRAV och konventionellt.
www.lisasgardens.blogspot.com
Kaninproducent på Lisasgarden.se

RaggarBonden

  • Inlägg: 429
    • Hälsingland
Re:Lammkött
« Svar #3 skrivet: 23 okt-06 kl 16:21 »
De priser som Leifhh nämner är för fina slaktlamm av köttras som väger 16-25 kg slaktade och klassas bra. För att väga 16 kg slaktad bör lammet väga ca 40 kg levande vilket är ett stort lamm.

För Lamm som väger mellan 12 - 14 kg slaktade och klassas normalt (O) så får man 7:-/kg, är sen lammen magra eller feta så dras det av minst 4:-/kg.

Väger lammet under 12 kg slaktat så får man NOLL kronor  :o

Så för de som har små allmogefår mm betalas det inte mycket (ca 3 - 10:-/kg) beroende på avdrag osv.

Att sälja dessa lamm svart för 45:-/kg verkar vara en bra affärside.

Storbonden :)
"Cowboy med köttraskor som kör Jänkare"

javill

  • Inlägg: 11428
    • Blekinge
    • Glirnashopen
Re:Lammkött
« Svar #4 skrivet: 23 okt-06 kl 16:48 »
Har ett lokalt slakteri i närheten de betalar 28:-/kg för lamm om de är av hyfsad storlek. Slaktar man egna där tar de 250:-/lamm styckat + att man får skinnet tillbaka, priserna är exklusive moms. Detta kan man sedan sälja för mellan 50-65:-/kg inklusive moms.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
Re:Lammkött
« Svar #5 skrivet: 23 okt-06 kl 17:20 »
Har ett lokalt slakteri i närheten de betalar 28:-/kg för lamm om de är av hyfsad storlek. Slaktar man egna där tar de 250:-/lamm styckat + att man får skinnet tillbaka, priserna är exklusive moms. Detta kan man sedan sälja för mellan 50-65:-/kg inklusive moms.

Får du skinnet berett tillbaks då?

RaggarBonden

  • Inlägg: 429
    • Hälsingland
Re:Lammkött
« Svar #6 skrivet: 23 okt-06 kl 18:19 »
Har ett lokalt slakteri i närheten de betalar 28:-/kg för lamm om de är av hyfsad storlek. Slaktar man egna där tar de 250:-/lamm styckat + att man får skinnet tillbaka, priserna är exklusive moms. Detta kan man sedan sälja för mellan 50-65:-/kg inklusive moms.

De lokala slakterier jag vet om betalar efter noteringen på Swedish Meats, så det måste vara de absolut bästa köttraslammen som betalas med de priserna även med lokalt tillägg.

Vissa KRAV-lamm kan betalas bra om de är stora annars är det de priser jag skrev som gäller :)

Falin:
Det är nog oberedda skinn  ;D  annars skulle nog priset på slakten vara MYCKET högre.

Storbonden :)
"Cowboy med köttraskor som kör Jänkare"

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
Re:Lammkött
« Svar #7 skrivet: 23 okt-06 kl 19:39 »

Falin:
Det är nog oberedda skinn  ;D  annars skulle nog priset på slakten vara MYCKET högre.

Storbonden :)

Jag tyckte väl det lät billigt!  ;D

leifhh

  • Gäst
Re:Lammkött
« Svar #8 skrivet: 24 okt-06 kl 08:39 »
Väger lammet under 12 kg slaktat så får man NOLL kronor  :o

Jag skulle mao endast fått betalt för 20% av årets lamm.  >:( Vilken tur att jag uppgivit att jag har mina djur för landskapsvård och inte köttproduktion.  :)

javill

  • Inlägg: 11428
    • Blekinge
    • Glirnashopen
Re:Lammkött
« Svar #9 skrivet: 24 okt-06 kl 09:53 »
Får du skinnet berett tillbaks då?

Nej, inte berett. Man får själv skicka det för beredning.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

javill

  • Inlägg: 11428
    • Blekinge
    • Glirnashopen
Re:Lammkött
« Svar #10 skrivet: 24 okt-06 kl 09:58 »
De lokala slakterier jag vet om betalar efter noteringen på Swedish Meats, så det måste vara de absolut bästa köttraslammen som betalas med de priserna även med lokalt tillägg.

Storbonden :)

De priserna gäller vid slaktvikter runt 20 kg. Har ju inga köttrasfår själv. Men, det finns förstås en hake. Det finns ingen garanti för att de kan ta djur just då och då utan det blir i mån av efterfrågan. Annars får man sälja köttet själv. Det lokala slakteriet har gårdsbutik också och säljer köttet där. Har insett att vi här i krokarna har det riktigt bra som har det slakteriet här!
« Senast ändrad: 24 okt-06 kl 09:58 av javill »
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

louise

  • Gäst
Re:Lammkött
« Svar #11 skrivet: 28 okt-06 kl 00:23 »
Men det är väl ingen mening med att sälja lammen till ett slakteri, det är väl bara legoslakt som gäller när vi är så småskaliga? Och ta rimligt betalt, samma som i affären och lite till för att det är ekologiskt, småskaligt osv.

Grimla

  • Inlägg: 4057
  • 432Grimla på bilden.
    • Hälsingland
Re:Lammkött
« Svar #12 skrivet: 28 okt-06 kl 00:50 »
Och ta rimligt betalt, samma som i affären och lite till för att det är ekologiskt, småskaligt osv.

Folk vill inte betala så mycket..
det ska vara BILLIGT  ;D
Islandshöns och Sk.Blommehöns (båda raserna med o utan hätta). 4 Fjällkor, Häst, Får, Katt ♥

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:Lammkött
« Svar #13 skrivet: 13 nov-06 kl 23:03 »
Nån som vet var man finner en stycknings schema för får? Helst på internet alltså..  ???
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

louise

  • Gäst
Re:Lammkött
« Svar #14 skrivet: 14 nov-06 kl 10:34 »
Jag tror inte på att det inte finns kunder som vill betala minst lika mycket som i affären. Vilka riktar du dig till? Var i landet bor du? Storstäder behövs för att hitta den kund jag menar, i övriga landet är det svårt, där vill de ha billigt.

javill

  • Inlägg: 11428
    • Blekinge
    • Glirnashopen
Re:Lammkött
« Svar #15 skrivet: 14 nov-06 kl 11:08 »
Jag tror inte på att det inte finns kunder som vill betala minst lika mycket som i affären. Vilka riktar du dig till? Var i landet bor du? Storstäder behövs för att hitta den kund jag menar, i övriga landet är det svårt, där vill de ha billigt.

Vet inte om frågan är till mig men, svarar i alla fall. Vi har slaktat några lamm första gången i år och då sålt till vänner och bekanta. De jag bl a köpt får av har satt in annons i lokaltidningen och fått 15 lamm sålda samma dag. Som jag förstått det är det bl a invandrare som handlat. Bor i Blekinge och här kostar lammkött över 100:-/kg i butik. Vissa tider på året kan man få tag på vissa delar billigare men, priserna ligger ändå förhållandevis högt. Kan tänka mig att man kan hitta fryst lammkött från Nya Zealand för runt 70:-/kg men, det är ju inte riktigt samma sak.

De gäller nog att hitta kunderna som vill veta varifrån köttet kommer och kanske till och med kan komma och titta hur de har det när de växer upp om de skulle vilja det. Hög kvalitet på det kött man äter helt enkelt. Visst vill många köpa det billigaste möjliga och struntar i hur det smakar eller blivit uppfött men, kunderna som vill veta vad de äter och som dessutom vill ha lokalproducerat svenskt kött finns helt klart även på landet.

Jag ser storslakteriernas oligopol som en stor nackdel. Vet inte varför många svenska konsumenter skiter i vad det är de stoppar i sig så länge det är billigt. Charkar och liknande blir allt mer sällsynt i de stora butikerna och lokala slakterier är lika sällsynta de. Det känns som om svenskar över lag mer struntar i var maten kommer ifrån bara det är billigt? Det är väl än mer tydligt när det gäller kött från nöt eller gris kanske. Man vet inte om den plastförpackade köttbiten kommer från en avdankad gammal mjölkko eller från en ung stut som gått på lösdrift större del av livet? Troligen är det väl det förstnämnda?
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

louise

  • Gäst
Re:Lammkött
« Svar #16 skrivet: 14 nov-06 kl 12:18 »
Precis! Jag håller med dig. Kunderna som betalar finns helt klart. Det är möjligt de finns på landet också, jag utgick från mina erfarenheter av hantverksmässig dessertost:)

Grimla, hur är det möjligt att du inte kan ta mer betalt?

javill

  • Inlägg: 11428
    • Blekinge
    • Glirnashopen
Re:Lammkött
« Svar #17 skrivet: 14 nov-06 kl 13:28 »
Nån som vet var man finner en stycknings schema för får? Helst på internet alltså..  ???

Den som googlar han finner!

www.kottmastarna.se/html/styckschema_lamm.html

Fick många fler träffar och det finns säkert många sätt att stycka på så googla på.  :)
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

leifhh

  • Gäst
Re:Lammkött
« Svar #18 skrivet: 14 nov-06 kl 14:35 »
Den som googlar han finner!

www.kottmastarna.se/html/styckschema_lamm.html

Fick många fler träffar och det finns säkert många sätt att stycka på så googla på.  :)

Det där styckningsschemat föll inte mig i smaken. Jag styckade mina första lamm utifrån ett schema för rådjur, sedan har jag insett hur jag vill ha mitt kött styckat och anpassar proceduren därefter. Detta får jag ut av ett lamm:
  • Bogar, 2 st (framstekar)
  • Stekar, 2 st
  • sadel, antingen en lång (inkl avsågade revben) eller 2 korta, möjligen benar jag ur ett par sadlar och spar fileerna istället eftersom det tar mindre plats i frysen.
  • färs och grytbitar (det övriga dvs hals, revben, slaksidor, bäcken etc)

Att göra kotletter av sadeln är slöseri tycker jag. Vill man ha skivor att grilla eller steka är det i mitt tycke lämpligare att bena ur en stek och skiva den.

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
Re:Lammkött
« Svar #19 skrivet: 14 nov-06 kl 16:12 »
i bra kokböcker finn det ju styckningsscheman... i tex Vår kokbok - tror der ät konsums kokbok... köpte dem när jag flyttade hemmifrån...
så finns det styckningsschema på rådjur, lamm och kalv... styckas liknande...
samt även styckningsschema på nöt...
Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

518 gäster, 1 användare
Karlsdotter

* Forum

* Om tidningen Åter



- Genuin och läsvärd! Bra tips och idéer för att stå på egna ben.
/Camilla W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser