Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  En sorts mjöd ?!  (läst 10475 gånger)

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
En sorts mjöd ?!
« skrivet: 21 nov-07 kl 18:15 »
I närmare 25 år har jag haft i tankarna att pröva på att göra mjöd. Vad jag kan komma ihåg har jag aldrig smakat. Vet därför inte hur mjöd ska smaka. Vad jag däremot vet är att jag tycker om honung.

I dag blev det så dags att göra slag i saken. För någon vecka sedan sprang jag runt på olika butiker för att kolla priser och vilket utbud som fanns i närheten. Tyvärr har jag inte några egna bin. Tog heller inte kontakt med någon biodlare. Beslutade mig så småningom för ”HONUNG från sveriges biodlare”. Den säljs på glasburkar a’ 700g.

Sedan blev det till att räkna. Jag tyckte att runt 10 liter kunde vara en lämplig mängd för första försöket. Jag hade bestämt mig för en alkoholhalt på ca 10 %. Jag använde mig av dokumentet för vinberäkning jag gjorde tidigare. Kom då fram till att 4 burkar honung till 11 liter totalt skulle bli lämpligt.

Men jag kände att jag även ville ha det lite kryddat. Vilka kryddor skulle då kunna vara bra till detta? Försökte hitta något recept på kryddad mjöd. Men kunde inte hitta något. Det enda jag hittade var mjöd med tillsats av olika frukter. Det var inte vad jag ville ha. Ställde då frågan på ”Brygginfo” och ”Kalles mjödforum”. Det visade sig att de inte brukar krydda sitt mjöd. Men ingen som sa att mina förslag var olämpliga.

Så småningom hade jag så bestämt mig för vad jag ville ha. Då blev dags att bestämma sig för tillvägagångssätt. Efter lite velande fram och tillbaka gjorde jag som så:

Kokade ett slags te på
2 torkade pomeransskal
ca 2 cm3 skalad och grovhackad ingefära
ca 7g malen nejlika

Lät det stå på svag värme ca 30 minuter. Ställde sedan undan det för att det skulle få dra. Värmde under tiden upp några liter vatten. Det blev lite väl varmt under tiden jag rengjorde jäskärl och annan utrustning. I med kallt vatten tills temperaturen var 45 C. Grävde så ur burkarna, det som gick, med en plastslev. Skopade i lite vatten från kastrullen i burkarna och med locket på skakades dessa ordentligt. Fick göra om proceduren några gånger innan jag med hjälp av en slickepott fick ut det sista. Löste så upp honungen i kastrullen.

När det var gjort tömdes det i jäskärlet. Kryddorna tömdes genom dubbla kaffefilter i en av honungsburkarna. När allt runnit igenom tömdes kryddspadet ner i honungsvattnet.

Det visade sig att det blev nästan 11 liter. Då var det dags för den första kontrollen att mina beräkningar stämmer. För att alkoholhalten skulle bli rätt borde jäsmätaren visa ungefär +75 Oe. Det visade sig vara 90. I med mera vatten till 12 liter. Vid en temperatur av +28C visade den 79 Oe. Chansar på att det motsvarar 77 vid 20C. Det fick vara så.

Så var det äntligen dags för vinjäst och jästnäring. När jäsningen kommit igång tänker jag lägga i ca 10g torkade enbär och låta dessa vara med i hela jäsningen. Nu ska det få stå på jäsning så återkommer jag så småningom med fortsättningen.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #1 skrivet: 21 nov-07 kl 18:27 »
Ovanstående recept och tillvägagångssät är inte utprovat. Om någon vill prova på det är det helt på egen risk. Jag har ingen aning om hur slutprodukten blir. Provsmakningen av musten gav ett positivt resultat. Naturligtvis mycket honungssmak, och en aning av kryddorna som kom lite efter. Ingen framträdande smak dock. Det ska intressant att se hur det utvecklar sig.
Kommentarer och frågor om detta välkomnas.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #2 skrivet: 21 nov-07 kl 19:57 »
Men det dom gör på Gotland, heter typ "dricku" eller nåt sånt.. det är väl en sorts mjöd ..?
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #3 skrivet: 21 nov-07 kl 20:34 »
Njaaää.
De recept på "dricku" jag har sett så innehåller de ingen eller mycket lite honung. Farinsocker brukar det vara bl. a.

Mjöd baseras på honung. Ett äkta mjöd innehåller inget annat än honung, vatten och jäst. När man blandar i något mer ska det kallas något annat, som inte jag kommer ihåg nu.
Jag tänker kalla min brygd "Lätt kryddad mjöd".
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #4 skrivet: 21 nov-07 kl 22:42 »
Jag vet inte. har aldrig ens sett "dricku" ..bara hört talas om att det ska va nåt mjödliknande..
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #5 skrivet: 21 nov-07 kl 23:37 »
...........

Det visade sig att det blev nästan 11 liter. Då var det dags för den första kontrollen att mina beräkningar stämmer. För att alkoholhalten skulle bli rätt borde jäsmätaren visa ungefär +75 Oe. Det visade sig vara 90. I med mera vatten till 12 liter. Vid en temperatur av +28C visade den 79 Oe. Chansar på att det motsvarar 77 vid 20C. Det fick vara så.

............


Honung innehåller ca 80g jäsbart socker per 100g, resten är ojäsbara sockerarter, proteiner och vatten. Din hydrometer kan ju inte avgöra vilken typ av socker eller andra solider som finns lösta i din mäsk, därför visar den för högt värde jmf. om du hade mätt i en ren sockerlösning och ville beräkna potentiell alkoholhalt. Exakt hur mycket fel hydrometern visar vet jag inte men det är definitivt skillnad på sockerlag och motsvarande med honung.

Recept med honung brukar vara beräknade efter att 100g socker = 125g honung, eller 100g honung = 80g socker.

"Dricku" är väl Gotländsk enbärsdricka ? Fick ett recept för några år sen från en gotlänning, hans mormors traditionella recept, men tyvärr försvann den när den gamla burken krashade. Där var malt som skulle silas genom enris och så kryddas med enbär, en komplicerad process vill jag minnas. Snarare ett enbärskryddat öl än mjöd.
« Senast ändrad: 21 nov-07 kl 23:48 av Vitis »

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #6 skrivet: 21 nov-07 kl 23:45 »
För att återgå till ämnet ...

Jag gjorde ett fantastiskt gott mjöd för några år sen, det bestod av honung och slånbär. Rent mjöd på enbart honung tycker jag kan bli lite "jolmigt", det blir ju mycket honungssmak även om det inte är sött. Nåt syrligt som bryter av honungssmaken är bra, lite extra syra är även bra ur mikrobiologisk synvinkel. Honung + citronjuice är supergott som en liten ledtråd.

Tänk på att mjöd behöver ordentligt mognadstid för att bli bra, 1-10 år ... fast färsk mjöd är såklart också gott. Men komplexiteten som utvecklas efter ett par år är svår att överträffa ... gör massor så kanske du kan lagra lite iaf. !  ;D

En klassisk variant som är mycket god är att blanda lite äppelmust i. På english kallas det "cyser".

Att blanda frukt/fruktjuice i mjöd kallas allmänt för "metheglin" på engelska.

Att blanda frukt/fruktjuice i mjödjäsningen kallas för "melomel", att blanda kryddor i mjödjäsningen kallas "metheglin"  Prova att googla på de engelska namnen.
« Senast ändrad: 24 nov-07 kl 21:16 av Vitis »

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #7 skrivet: 21 nov-07 kl 23:56 »

Honung innehåller ca 80g jäsbart socker per 100g, resten är ojäsbara sockerarter, proteiner och vatten. Din hydrometer kan ju inte avgöra vilken typ av socker eller andra solider som finns lösta i din mäsk, därför visar den för högt värde jmf. om du hade mätt i en ren sockerlösning och ville beräkna potentiell alkoholhalt.

Recept med honung brukar vara beräknade efter att 100g socker = 125g honung, eller 100g honung = 80g socker.


När jag räknade på honungsmängden fick jag till x,x kg socker som jag multiplicerade med 1,25 för att få mängden honung. Men tänkte inte på att räkna baklänges sedan när jag mätte brygden. Det första värdet på 90 Oe skulle således motsvara 72 Oe i socker. Som då hade stämt ganska bra med teorin.
Om det då jäser ut till -2 skulle det göra ca 9,9 %. Nästan exakt det jag siktade på.

77 Oe i honung blir då 61,6 i socker. Om jag räknar med samma FG får jag en alkoholhalt på ca 8,5 %. Något svagare än jag tänkt mig. Man får väl ändå säga att det ligger i den nedre regionen av toleransen.

Ser det ut att stämma i mina beräkningar?
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #8 skrivet: 22 nov-07 kl 00:10 »
Nja, honungen innehåller ju lite vatten också, vet inte hur mycket (får nog snart svar på tal av nån av binissarna  ;)) så det är ju svårt att mäta sig fram till korrekt sockerhalt.

Lita på beräkningarna snarare än mätningarna ... matematiken är mer exakt än billiga mätinstrument !  ;)

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #9 skrivet: 22 nov-07 kl 00:12 »
... gör massor så kanske du kan lagra lite iaf. !  ;D

En klassisk variant som är mycket god är att blanda lite äppelmust i. På english kallas det "cyser".

Att blanda frukt/fruktjuice i mjöd kallas allmänt för "metheglin" på engelska. Prova att googla.

Om smakar bra den 8:e februari blir det en större laddning senare.

Jodå googlat har jag nog gjort tidigare. Orkade bara inte göra om det för att ta reda på namnen på varianterna.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #10 skrivet: 22 nov-07 kl 00:22 »



 Vid en temperatur av +28C visade den 79 Oe. Chansar på att det motsvarar 77 vid 20C. Det fick vara så.



Gjorde en liten tankevurpa här. Mätaren sjunker djupare i varm vätska. 81 skulle mätaren ha visat vid 20C.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #11 skrivet: 22 nov-07 kl 19:18 »
En bra länk för alla mjödnyfikna är GotMead.com.

Fullspäckat av fakta, historia och 100-tals recept. På engelska dock.

Kalle Runristare skriver lite om hur man gör mjöd, på svenska.


Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #12 skrivet: 22 nov-07 kl 20:08 »
Honung innehåller ca 80g jäsbart socker per 100g, resten är ojäsbara sockerarter, proteiner och vatten. Din hydrometer kan ju inte avgöra vilken typ av socker eller andra solider som finns lösta i din mäsk, därför visar den för högt värde jmf. om du hade mätt i en ren sockerlösning och ville beräkna potentiell alkoholhalt. Exakt hur mycket fel hydrometern visar vet jag inte men det är definitivt skillnad på sockerlag och motsvarande med honung.


I kväll blev jag tvungen att stanna hemma från jobbet. Ordentligt förkyld. Har därför haft tid att fundera lite på detta.

Honung innehåller ca 80% jäsbart socker. Övriga ämnen har ju ingen betydelse för hur starkt det blir.
Ölmalt brukar jäsa ner till ca +14 Oe. Vet inte hur stor % jäsbart socker malten innehåller. I praktiken är det betydelselöst. Det påverkar bara restsötman.
Vad som har betydelse är skillnaden mellan OG och FG. För att få en dryck på 10% blir det 75 Oe som ska jäsa ut. För 10 liter dryck blir det 2025 g socker. Om man räknar om till honung blir det 2025x1,25=2531,25g.
Alltså 10 liter dryck, varav drygt 2,5 Kg honung blir det 10 volym% alkohol.
Om man tänker sig att mjöd jäser till samma FG som malt. Vi säger +15 för enkelhetens skull. 15+75=90.
Då har vi det OG jag hade innan jag spädde i en liter vatten extra.
Med detta resonemang betyder det att honung och malt består av ungefär samma mängd jäsbart socker.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #13 skrivet: 22 nov-07 kl 23:31 »
Vad betyder OG och FG ? Original Gravity - Final Gravity ?

Som jag ser det så är en bra våg, mekanisk eller digital, plus en miniräknare, det bästa man kan använda för att beräkna OG och PA ( ;D ) ... man behöver såklart några bra och enkla formler också, samt information om råvarorna man använder ... hydrometern använder man när man vill kontrollera hur jäsningen uppför sig på slutet.

Att mäta OG med hydrometer i honungs-, frukt- eller maltbrygder är dömt att misslyckas.  ;)

Men det kan ju bli gott ändå ...  :D

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #14 skrivet: 22 nov-07 kl 23:55 »
Jag märker att du inte upptäckt hemsidan om mina bryggningar.
http://home.swipnet.se/hosradar/

Ja jag har fått lära mig att OG=Original Gravity(startvärdet) och FG=Final Gravity(slutvärdet)

Jag har tänkt på om man ska starta en tråd som heter kanske "Hembryggarens bra att veta".

Där formler och termer och annat matnyttigt som olika tips kan samlas. Om vi hjälps åt några stycken borde det kunna bli en bra grej.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #15 skrivet: 23 nov-07 kl 14:30 »
Har kollat på din sida men det var ett tag sen ... får nog friska upp minnet lite ...  :-[

Låter som en bra ide att göra en liten ordlista och "formelsamling", speciellt som många hembryggningssidor är på engelska med massa konstiga termer, förkortningar och knäppa måttenheter.

Starta en ny tråd om det så kan vi sammanställa såsmåningom och klistra en låst tråd med detta i.

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #16 skrivet: 23 nov-07 kl 22:38 »
Även om jag inte har smakat mjöd så tror jag att ditt recept blir kanon! Det borde bli något utav en glöggmjöd!
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #17 skrivet: 02 dec-07 kl 01:36 »
Mitt minne råkade glimta till och jag kom ihåg att jag hade en bild av en gammal etikett från TILL Bryggerier. Ett klass III öl som hette "Röde orm". Den ändrade jag lite på. Sen, när Det är klart får jag lägga till volym% och tappningsdatum m.m.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Fåraherden

  • Inlägg: 485
    • -
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #18 skrivet: 06 dec-07 kl 11:26 »
Det här med mjöd är onekligen spännande. Nog borde det gå att få tag på ett forntida recept. Precis som radar var inne på är det väl inte så lätt att exakt veta vad det ska smaka.
Dricku hävdar jag att det inte är speciellt likt mjöd. Det ska väl i likhet med öl innehålla malt, även om recepten så vitt jag förstår skiljer sig en del.
Men å andra sidan, fasen vet, vikingarna kanske klämde ner malt i mjöet också.
Jag har också lekt med tanken att göra mjöd, lite för länge. Jag hade fått för mig att humle skulle ingå. Det var ju en tidig trädgårdsgröda i Sverige just ör att man använde det i drickat.
Familjefåraherde med totalt cirka 30 tackor. Blandras och renrasig gute. Också delaktig i vallodling och skötslen av cirka 15 herefordkossor.

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #19 skrivet: 06 dec-07 kl 11:53 »
Jag har hittat den här sidan, om något recept där kan vara av intresse:

Mjöd
« Senast ändrad: 06 dec-07 kl 11:53 av Rafiki »
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

507 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser