Är det någon som vet hur man gör lönnsirap? Skulle vara kul att testa
Det är inte alls speciellt komplicerat.
Vill du få marknadsvärdig sirap går det åt ungefär 20 liter sav till 1 liter högvärdig sirap, uppköpare som är intresserade brukar utgå ifrån färgen på sirapen.....ju mörkare sirap desto bättre pris.
Sockerlönnen ger i regel den bästa sirapen men även Canadalönn, silverlönn och nordisk lönn går bra att koka sirap på.
När sirapen är färdigkokt häller du upp den direkt i rena burkar eller flaskor.
Den håller sig mycket länge om den förvaras i tätsluta kärl och även om den skulle börja mögla på toppen går det att skrapa bort möglet och koka om sirapen.
Häröver används lönnsirap även till godistillverkning och lönnsockertillverkning. Ren lönnsirap är mycket värdefull, i de flesta flaskor "lönnsirap" man köper i matvaruaffärer uppgår innehållet ren lönsirap ofta inte till mer än 3-5%, Resten är molass och/eller sockerrörs-/ sockerbet-sirap. Staten jag bor i är ledande i USA på lönnsirapstillverkning och runt februari eldas det friskt "sockerhusen" på gårdarna i trakten.
mvh/Fred