Jag lärde mig baka bröd av min far, en tysk bagarmäster. Bakar jag bröd efter familjens recept i stugan i Sverige blir det utmärkt: 1 kg vetemjöl, 1 kg grahamsmjöl och 1 kg vetekross eller vetefullkorn och 400 g pumpafrön, två tärningar jäst, salt, vatten. Med praktisk taget samma mjöltyper köpta i Tyskland får jag till merparten limpor med fula långa hål två till tre centimeter under längssnittet. En ramsa fula ord blir följden.
Av en slump fick jag här i Alternativ.nu läsa om "falltal". Inte en av mina ordböcker kände till översättningen. Med "Fallzahl" och den förklaringen jag fick via Wikipedia blev det bingo. För några veckor sedan kom jag då i samtal med en bagare här i Tyskland och berättade för honom om mina brödbekymmer. Han bara storflinade: "Inget att undra på!" tyckte han, "det finns praktisk taget bara stora industriella mjöltillverkare i Tyskland kvar. Självständiga mjölnare som håller kvaliteten uppe finns knappast kvar."
Under min tid i Åmål (för 20 år sedan) åkte jag extra ner till söder om Mellerud till en mjölnare. Den sålde kvalitetsmjöl. Varken farsan eller jag hade någonsin problem med brödbakning. Nu när jag bara är i stugan 2 månader under vintern och 3 sommartid lönar det sig helt enkelt inte åka enda ner till Bolstad. Så det blev mjöl från ICA eller Konsum. Men inte då heller fick jag så fula långa hål i mina limpor.
Kära svenskar, var glada för er mjöl (men inte bara för det. Men att räkna upp allt skulle spränga forumet)!
När jag berättade för min sambo om mjölets kvalitetsskillnader länderna sinsemellan suckade hon uppgiven: "Dåså, har vi redan en 100-l-frysbox i bilen för transporten av dina diverse laxvarianter då spelar det väl inte någon roll med lite mjöldamm heller." I framtiden exporterar jag mitt mjöl!
"Hare bra och trevlig älg"
Frank tysken