Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Intressant och smart energiskojeri  (läst 3873 gånger)

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Intressant och smart energiskojeri
« skrivet: 21 sep-10 kl 14:07 »
Har ni hört talas om GEET och Paul Pantone?  Han och flera "troende" visar bla på Youtube hur de kan köra en motor med en blandning av bensin eller annat brännbart och vatten, tom kaffe, juice och spillolja, men alltid en del vatten.

Man använder avgaserna för att förvärma bränslet i gasform, och hävdar att man då även via någon konstig process sönderdelar vattnet, och därmed kan köra på mycket mindre bensin.

Man har tanken luftät, och genom vakum från insuget tas luft in i tanken, leds ner till botten, och bubblar upp (och blandar "soppan"), och genom en ledning går den "mättade" gasen till värmeväxlaren, och sedan in i motorn.

Motorn går igång, om än knackligt i början, efter en stund rullar den på ganska bra.

Trixet här är att man via luftbubblorna då får en gasblandning som motorn nyttjar. Det som inte är alldeles lätt att upptäcka (tog lite tid för mej i alla fall) är att när det finns lättflycktiga ämnen i en blandning avdunstar de lättare och är i högre koncentration i ångan.

När sedan de lättflycktiga ämnena minskat, kommer motorn att stanna, med vatten, kaffe eller vad man nu blandat i finns kvar i tanken.  Man får aldrig se att man kör tanken tom.

En del ånga kommer nog med också, och kanske lite mer än kvantmekaniken tillåter splittras, genom att bilda vattengas (dvs CO2 och H2), men det kan rimligen inte vara mycket. Något kan dessutom bildas genom en process, som vardagligt kallas rost, om rören angrips.
Ångan kan kyla motorn, och bidra som vatten injektion gör, men allt detta är förmodligen av obetydlighet, och bättre metoder skulle i såfall kunna användas.  Varma gaser in betyder ju mindre mindre gastäthet, alltså snålare tillförsel.

Fungerar lite som plastbrännaren.


Och då kanske jag kom på ett sätt att använda principen, fast inte till att köra på vatten, utan på sprit.  Det är svårt att genom bränning få tillräckligt ren sprit, och det är dyrt att göra den närmare 100%.  En motor kan gå någorlunda även  med lite vatten i spriten.
En soldestillerad  mäsk kan man lätt få till ca 60% sprit, i en "bränning", och det går att få tillräckligt stark mäsk till strax över 50% med kondensation, om man har en temperaturskillnad, som t.ex. ute och inne vintertid.  Kör man en kondensation två gånger, kan man nå 70% eller lite mer. Detta är för lite för att köra en motor, men det fattas inte allt.

Har man då bubbelprincipen som i GEET, och har sprit och vatten, borde motorn gå en tid tills spritkoncentrationen sjunkit.  Inte direkt på 20% mäsk, men kanske på kondenserat starkare.

Man har ju faktiskt utspätt bränsle i tanken, men med att leda luft igenom tar upp i högre koncentration än blandningen (annars skulle inte motorn alls starta och folk tro på att motorn går på vatten).
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

eremit

  • Gäst
SV: Intressant och smart energiskojeri
« Svar #1 skrivet: 21 sep-10 kl 15:03 »


Ett bra sätt att använda spriten på! ;D

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: Intressant och smart energiskojeri
« Svar #2 skrivet: 26 sep-10 kl 00:05 »
Kul idé, men, som jag ser det alltså att i princip destillera eller ersätta destillationen "ombord" på en bil är onödigt bökigt, man vill ju ha låg vikt, lång räckvidd och så mycket nyttningsbart utrymme som möjligt.  Sommartid kan du som du säger utnyttja solenergin för destillation. På vintern har man oftast uppvärmning inomhus, och därmed temperaturdifferenser mellan värmekälla och inomhusluften som man kan utnyttja utan att kasta bort värmen man kyler bort från kolonnen/kolonnerna.   

Plastbrännar-principen kan man ju justera till att ge väldigt högt %-tal, det var länge sen jag läste om dom, men jag har för mig att de kunde komma upp i storleksordningen 97%. Visst går det långsammare ju högre % man vill ha, men om man ändå ska sprida nån kW värme i kåken borde man väl kunna plocka ut den mesta alkoholen ur en IBC-tank med mäsk på ett par veckor bara man har tillräckligt många kolonner.     

Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Intressant och smart energiskojeri
« Svar #3 skrivet: 26 sep-10 kl 08:47 »
Över 70% kan man nog inte räkna med i en plastbrännare(två körningar). Det finns också spiralbrännaren i plast, som kan ge över 90%, men det är energislösande, då mycket ström går åt.

Att destillera traditionellt i liten skala tar mer ström än bränslet kan ge.

Plastbrännaren kräver en mycket stark mäsk, och då kan i princip bara socker vara råvara, och det är inte heller ekonomiskt eller energismart. E85 skulle vara bättre, då bara sockret till en liter bränsle skulle vara dubbelt så dyrt, som en liter E85 blus energin.

Jag har försökt att lösa sprit från mäsk med ricinolja(löser etanol, men nästan inget vatten), separera bort vattenfasen, och  kondensera ut sprit från oljan. Det funkar, men jag har inte fått så bra utbyte.

Sockerbetor skulle vara bra råvara, men mäsken skulle bli ca 15%, och då kunna kondenseas energisnålt till kanske 70%.
Jag har testat E85 för vatten, och skiktning kommer faktiskt inte förrän det är över 10% vatten i den, ibland tom nästan 20%. (Hur mycket mackägare kan fuska här vet vi inte, och det varierar ju hur mycket vad en bil drar när man tankar E85).
(Obs spritdelen vid skiktningen är inte drickbar).

Det borde inte vara stora problem att köra en motor på 85% sprit, sommartid eller när motorn är varm.
Med de flesta motorbränslen bildas mycket vatten vid förbränningen ändå, så motorn bör tåla det.

Att destillera med en bubbelförgasare kan vara värt att prova med en sprithalt som är något för låg.  För att fördröja att spritångan blir för låg, kan man ju värma upp med hjälp av avgasvärme.

Detta är givetvis bökigt, och kanske mest i ett fall där inga bränslen finns att tillgå (till rimliga priser), som det var under beredskapstiden, och man använde gengas, inget bekvämt sätt det heller, men vad skulle man göra.

En bubbelförgasare gör man snabbt och billigt.






« Senast ändrad: 26 sep-10 kl 08:50 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14063
    • Medelpad
SV: Intressant och smart energiskojeri
« Svar #4 skrivet: 26 sep-10 kl 10:57 »
Tänk på att om man ska köra en förbränningsmotor på ren etanol (alltså utan den bensintillsats som finns i E85) så är det mycket viktigt att ALLTID hålla något för mager bränsleblandning. Detta för att ättiksyra och en massa andra korrosiva saker bildas när etanol förbränns ofullständigt, om inte en del andra kolväten också finns närvarande.
Under de första försöken att köra bensinmotorer på sprit under första världskriget förstördes många maskiner av just den anledningen.

En annan hake med etanoldrift utan bensintillsats är att kallstarter blir så gott som omöjliga. Man får ofta ta till lösningen att starta på bensin och gå över till etanol då motorn är varm.

Pga att det går åt så mycket energi för att förånga etanol så krävs mycket kraftig luftförvärmning om man vill få fullständig förbränning och god verkningsgrad. En uppgift jag har sett är att man bör förvärma insugningsluften så att gasblandningen efter förgasaren håller 25-30 °C, detta innebär att luften före förgasaren ligger på 100-120 °C ! Redan om en förgasarmotor körs på vanlig E85 med snål luftförvärmning ser man ofta att förgasare och insugningsrör täcks av rimfrost.

Beträffande etanoltillverkning - nu är vi ju inne på ett känsligt kapitel eftersom somliga tänker sig att använda produkten till annat än motorbränsle - så är ju en intressant teknik att destillera vid undertryck, så att man inte behöver tillföra någon dyr värmeenergi utan det räcker med rådande omgivningstemperatur.

 

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: Intressant och smart energiskojeri
« Svar #5 skrivet: 26 sep-10 kl 11:05 »
Du får förlåta mig skytten, det var länge sen jag läste på i ämnet, det var spiralbrännaren jag tänkte på. Allt det du skriver om destillation och energibehov uppfattar jag som sant. Det underförstådda att man principiellt måste kasta bort kylenergin håller jag däremot inte med om, det beror ju på förutsättningarna, vart och hur dolt man måste bränna.

Det är ju till exempel möjligt att ersätta vattenradiatorer med plastfat med spiralkolonner på, "bara" att dra om rören efter termostaten till plastfatet så destillerar du i den takten som det aktuella rummet behöver värme. Antalet kolonner kan behöva varieras beroende på utetemperaturen, men det är ju inget stort problem.

Om bubblingsprincipen skulle vara så bra tycker jag rent spontant att det verkar enklare att "bubbeldestillera" med en frys som kondenserar, visserligen med viss energiåtgång, men återigen kan man köra det på vintern, även om den inte är lika värmeeffektiv som vettiga husvärmningssystem så är iaf inte värmeenergin helt bortkastad, kanske har man något uthus man vill ha lite värme i utan att det är värt att använda värmepump eller vedeldning, och då är ju en frys som kondenserar etanolbränsle perfekt.   

Som sagt, på bil tror jag inte på att köra på enbart den principen, iaf inte om man ser bilen som ett dynamiskt transportmedel, som du är inne på lite själv så borde det i bästa fall kunna konkurrera med gengas.

På båt som går långt eller på ett elkraftverk som går delvis på beg fritösolja och att man blandar in etanol som del av bränslet är det ju mycket elegant att destillera på spillvärmen från motorn.

Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

607 gäster, 2 användare
mrnic, kretslopp

* Forum

* Om tidningen Åter



- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser