Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Varför sjunker brödet?  (läst 12198 gånger)

Kolvaktare

  • Inlägg: 62
  • Försöker överleva på en liten gård i Sörmland.
    • Södermanland
    • Från Stockholm till vägens slut
Varför sjunker brödet?
« skrivet: 29 aug-10 kl 21:39 »
Jag gillar frallor med vallmofrö och hela bakningen går alldeles utmärkt fram tills jag penslat bröden med ägg. Då sjunker de ihop. Inget fel på dem i övrigt men det hade varit roligt om de behöll formen. Vad gör jag för fel?
// Anders
Min blogg om livet på landet - www.fstvs.se - sedan 2011

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Varför sjunker brödet?
« Svar #1 skrivet: 29 aug-10 kl 22:11 »
Det är inte helt enkelt att svara på, men du skulle kunna prova att knåda mer. Vetemjöl behöver rätt mycket knådning och det kan påverka hur väl de håller sig uppe. Man brukar ange 5 minuters knådning med maskin, tid för hand beror på hur starka armar du har  :)

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Varför sjunker brödet?
« Svar #2 skrivet: 29 aug-10 kl 22:45 »
Drag? Om det blir kallt kan bröden sjunka. Eller så har du knådat för mycket. Gammalt mjöl kan också vara orsaken.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Granbackstove

  • Inlägg: 814
    • Uppland
SV: Varför sjunker brödet?
« Svar #3 skrivet: 30 aug-10 kl 11:06 »
Ägget ska vara rumstempererat, ta ut det samtidigt som du sätter igång och baka så funkar det säkert bättre. Annars är det drag som är den vanligaste orsaken till dåligt jäsande bröd.
Har genbank för bland annat sybehör och blomkrukor från 1900-talet.

Vargr

  • Inlägg: 98
  • Pass deg for Katla!
    • Norge
SV: Varför sjunker brödet?
« Svar #4 skrivet: 30 aug-10 kl 12:25 »
Pensle brødet før du setter det til etterheving. Da blir ikke brødet utsatt for press når det er i hevet tilstand. Ikke la det etterheve for lenge heller.

Juppepinne

  • Inlägg: 407
    • Östergötland
SV: Varför sjunker brödet?
« Svar #5 skrivet: 30 aug-10 kl 12:30 »
Om du penslar efter att brödet har jäst på plåt så är det stor risk att man när man penslar bröden är lite för hårdhänt och därför punkterar det jästa. Gör alltid det när jag bakar. Men jag ser inga problem med det eftersom de brukar jäsa upp väldigt fint när de väl kommer in i ugnen igen. Ett tips är väl att pensla innan jäsningen.
27-årig tjej som bor på landet på en liten gård tillsammans med min sambo, vår hund och massa hönor och tuppar.

lottabrinck.wordpress.com

  • Inlägg: 3
    • Dalarna
SV: Varför sjunker brödet?
« Svar #6 skrivet: 31 aug-10 kl 14:08 »
Hallå. Jag tror att du penslar brödet försent! Med andra ord brödet har jäst för länge.
Pröva med att pensla det 5 minuter innan brödet jäst färdigt. Bättre att grädda det lite underjäst än överjaäst. När brödet börjar spricka är det hög tid att skjutsa in det i riktigt het ugn.
http://lottabrinck.wordpress.com/

Kolvaktare

  • Inlägg: 62
  • Försöker överleva på en liten gård i Sörmland.
    • Södermanland
    • Från Stockholm till vägens slut
SV: Varför sjunker brödet?
« Svar #7 skrivet: 01 sep-10 kl 11:27 »
Tack för alla tips, ska testa att pensla lite tidigare, försiktigare och med tempererat ägg. Knådningen tror jag att jag har rätt bra koll på.
Min blogg om livet på landet - www.fstvs.se - sedan 2011

Granbackstove

  • Inlägg: 814
    • Uppland
SV: Varför sjunker brödet?
« Svar #8 skrivet: 01 sep-10 kl 11:43 »
Tack för alla tips, ska testa att pensla lite tidigare, försiktigare och med tempererat ägg. Knådningen tror jag att jag har rätt bra koll på.
Lycka till!
Har genbank för bland annat sybehör och blomkrukor från 1900-talet.

 

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Varför sjunker brödet?
« Svar #9 skrivet: 01 sep-10 kl 11:44 »
Ägg? Till frallor?
Vatten, sockervatten om du vill ha "brunare" färg till frallor.
Blanda i blomspruta, ljummet ska det va. Tunn dusch, inte dränkta.
Häll sen på ev fröer.
Fralle bullar på bagerier får ånga, så de blir luftigare.
Prova att slänga in vatten i ugnen efter 1-2min baktid. Ger spröd skorpa/frasig yta.
Jämför med - baka färdigt själv bullar- de doppas i vatten innan bak.
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

577 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Enormt intressant tidning. Vill köpa tidningar från 2012 men dom är slut, så hur får man tag på dom?
/Tina

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser