Det enklaste är om man har en korvstoppningsmaskin och en köttkvarn, båda finns till Assistenten, som man ofta kan köpa begagnad inklusive alla tillbehör för några få tusenlappar. Om du inte tappar den i golvet håller den en livstid.
Tvättad och färdig naturfjälster kan du köpa på varje större livsmedelsaffär i juletid, andra tider kan de ta hem om de inte har den inne. Finns trådar om det här på alternativ. Vad jag vet kan man utmärkt frysa tarmen, den har då lång hållbarhet.
Sök på korvtillverkning så hittar du mycket kul. På antikvariat brukar det finnas kul riktigt gamla (sen före 50-talet åtminstone) böcker med recept på hemlagad korv och andra mer ovanliga recept för den som vill vara självförsörjande eller bara tillverka saker där man vet innehållet.
När du provat några gånger kan du ju köpa helt/halvt lamm eller gris och göra korven från början. Säg till om att du vill ha med späck och fett om du får den grovstyckad. Då kan du även få med tarmen, garanterat utan kostnad, om du beställer det. Det är inte svårt att rengöra tarmar själv, finns också beskrivet i äldre receptböcker.
Man behöver däremot en stor diskbänk, det är platskrävande att ha olika sorters malet kött, maskin, kryddor, tarm osv framme på en gång, även om man förberett allt och lagt det i skålar.
En stor frys är också att föredra, det är effektivast att göra mycket på en gång. Räkna med en hållbarhet på minst 6 månader i frysen på färsk korv. Du kan ju även röka eller torka korven.
Själv kan jag bara lite grunder, men funderar på att gå en kurs. Sådana hålls lite då och då om jag har förstått det rätt, av tex hushållningssällskapen eller organisationer för landsbygdsutveckling och liknande. Kurser mer inriktade på försäljning brukar kosta en del, men kunskapen är ju värdefull, högkvalitativ korv är dyrt, och kan man tillverka den själv från de mindre fina delarna av en halv slaktkropp så blir det mycket billigare än att köpa i fina charkbutiken eller från småskaliga hantverkare (självklart ska man stödja småskaliga hantverkare, jag tänker själv bli en sådan på åtminstone deltid i framtiden, men det skadar ju inte att kunna göra det som man tänker använda stora volymer av själv).
Ser att du också bor i Skåne, kanske kan vi dra ihop ett gäng amatörer och hjälpas åt att lära oss mer, eller ev hyra in en lärare eller en alternativare som gått lite kurser, en studiecirkel på några tillfällen plus hemarbete och utbyte av erfarenheter, recept osv på forumet kanske vore intressant? Jag skulle gärna gå en sådan själv, kan som sagt bara lite grunder, farmor slutade stoppa korv när jag var rätt liten, pappa gjorde det några gånger där hemma, men det var på 80-talet, så jag skulle definitivt behöva en uppfräschning. Dessutom har jag aldrig provat rökning och torkning, det skulle jag gärna lära mig mer om, men det kanske blir för mycket för en studiecirkel, vi kunde ju ha en grundkurs i vår, och en med torkning och rökning till hösten, när det också är lättare att få tag på billiga halva djur. Då kunde man ju också samköpa köttet, för oss som är ensamhushåll eller inte äter så mycket kött.
Själv började jag drömma om gåskorv nu, förhoppningsvis kläcks några gässlingar om någon vecka...
Många tankar blev det...
Även om du inte vill gå en kurs så:
Lycka till, och var inte rädd för att prova!