Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Korv  (läst 6081 gånger)

MonicaA

  • Inlägg: 222
Korv
« skrivet: 04 maj-10 kl 18:56 »
Vet någon var jag kan få tag på korv i Skåne som jag kan specialbeställa med de ingredieser jag tål. Det ska så gott som bara vara köttet och kryddorna. Kanske det finns en liten gård någonstans som gör något i liten produktion och som kan tänka sig att använda kött som är från ekologiskt uppfödda djur.
Drömmer om en egen bondgård med kor, grisar och hönor i Skåne.

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Korv
« Svar #1 skrivet: 04 maj-10 kl 23:04 »
Vet någon var jag kan få tag på korv i Skåne som jag kan specialbeställa med de ingredieser jag tål. Det ska så gott som bara vara köttet och kryddorna. Kanske det finns en liten gård någonstans som gör något i liten produktion och som kan tänka sig att använda kött som är från ekologiskt uppfödda djur.

Det enklaste är väl att göra korven själv, eller hur?
snus? vad är priset på en pris?

MonicaA

  • Inlägg: 222
SV: Korv
« Svar #2 skrivet: 04 maj-10 kl 23:18 »
Är det enkelt att göra korv?
Det kanske du tycker, men var ska jag få tag på tarmen som man stoppar den i? Hur får man köttet att bli sådär finmalet och vilka kryddor använder man och vilka redskap ska till och vad är det för tarm som används och hur tvättas den egentligen ren? Använder man inte också en hel del fett och vilket fett är det?
Drömmer om en egen bondgård med kor, grisar och hönor i Skåne.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Korv
« Svar #3 skrivet: 05 maj-10 kl 06:31 »
Det enklaste är om man har en korvstoppningsmaskin och en köttkvarn, båda finns till Assistenten, som man ofta kan köpa begagnad inklusive alla tillbehör för några få tusenlappar. Om du inte tappar den i golvet håller den en livstid.

Tvättad och färdig naturfjälster kan du köpa på varje större livsmedelsaffär i juletid, andra tider kan de ta hem om de inte har den inne. Finns trådar om det här på alternativ. Vad jag vet kan man utmärkt frysa tarmen, den har då lång hållbarhet.

Sök på korvtillverkning så hittar du mycket kul. På antikvariat brukar det finnas kul riktigt gamla (sen före 50-talet åtminstone) böcker med recept på hemlagad korv och andra mer ovanliga recept för den som vill vara självförsörjande eller bara tillverka saker där man vet innehållet.

När du provat några gånger kan du ju köpa helt/halvt lamm eller gris och göra korven från början. Säg till om att du vill ha med späck och fett om du får den grovstyckad. Då kan du även få med tarmen, garanterat utan kostnad, om du beställer det. Det är inte svårt att rengöra tarmar själv, finns också beskrivet i äldre receptböcker.

Man behöver däremot en stor diskbänk, det är platskrävande att ha olika sorters malet kött, maskin, kryddor, tarm osv framme på en gång, även om man förberett allt och lagt det i skålar.

En stor frys är också att föredra, det är effektivast att göra mycket på en gång. Räkna med en hållbarhet på minst 6 månader i frysen på färsk korv. Du kan ju även röka eller torka korven.

Själv kan jag bara lite grunder, men funderar på att gå en kurs. Sådana hålls lite då och då om jag har förstått det rätt, av tex hushållningssällskapen eller organisationer för landsbygdsutveckling och liknande. Kurser mer inriktade på försäljning brukar kosta en del, men kunskapen är ju värdefull, högkvalitativ korv är dyrt, och kan man tillverka den själv från de mindre fina delarna av en halv slaktkropp så blir det mycket billigare än att köpa i fina charkbutiken eller från småskaliga hantverkare (självklart ska man stödja småskaliga hantverkare, jag tänker själv bli en sådan på åtminstone deltid i framtiden, men det skadar ju inte att kunna göra det som man tänker använda stora volymer av själv).

Ser att du också bor i Skåne, kanske kan vi dra ihop ett gäng amatörer och hjälpas åt att lära oss mer, eller ev hyra in en lärare eller en alternativare som gått lite kurser, en studiecirkel på några tillfällen plus hemarbete och utbyte av erfarenheter, recept osv på forumet kanske vore intressant? Jag skulle gärna gå en sådan själv, kan som sagt bara lite grunder, farmor slutade stoppa korv när jag var rätt liten, pappa gjorde det några gånger där hemma, men det var på 80-talet, så jag skulle definitivt behöva en uppfräschning. Dessutom har jag aldrig provat rökning och torkning, det skulle jag gärna lära mig mer om, men det kanske blir för mycket för en studiecirkel, vi kunde ju ha en grundkurs i vår, och en med torkning och rökning till hösten, när det också är lättare att få tag på billiga halva djur. Då kunde man ju också samköpa köttet, för oss som är ensamhushåll eller inte äter så mycket kött.

Själv började jag drömma om gåskorv nu, förhoppningsvis kläcks några gässlingar om någon vecka...

Många tankar blev det...

Även om du inte vill gå en kurs så:

Lycka till, och var inte rädd för att prova!
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

MonicaA

  • Inlägg: 222
SV: Korv
« Svar #4 skrivet: 05 maj-10 kl 22:16 »
Tack för ett fantastiskt svar!!
Jag går gärna en kurs eller får ihop en själv om vi kan få med ett gäng. Jag vill jättegärna lära mig att röka och torka korven också. Var får vi tag på läraren? Jag säger bara när, var och hur mycket kan det kosta? Det kanske inte är så billigt kött, men man ska ju stödja dem som gör rätt och jag köper gärna in griskött från Ängavallen. Jag vet inga andra som har ekologiskt griskött.

Alla som är intresserade att vara med kan ju skriva här och nu så får vi ser hur många vi blir.
Drömmer om en egen bondgård med kor, grisar och hönor i Skåne.

VictorE

  • Inlägg: 7
Om korv & fjälster
« Svar #5 skrivet: 07 aug-10 kl 09:19 »
Att själv rengöra fjälster är både ett slit-, och bokstavligt talat skitgöra. Och med tanke på den hygien man måste hålla rekommenderar jag nog köpt fjälster.
Salthalten i färsk korv brukar variera mellan 1,2% till uppåt 2% för mycket salt korv. I lufttorkad korv, typ Salami är salthalten betydligt högre, mellan 2 och 3 procent. Detta för att salten då också har en skyddande och konserverande uppgift.
Den totala kryddningen brukar variera mellan 1 till 2 procent för mycket stark korv. Dvs mellan 10 och 20 gram kryddor per kilo kött. Den vanligaste grundkryddan, vitpeppar doseras vanligtvis med 0,5 procent, dvs 5 gram per kilo kött.
Man bör använda torkade kryddor, inte färsk från trädgården. Egenodlade trädgårdskryddor är faktisk en av de vanligaste smittokällorna för bla. salmonella. Alla fåglarna i trädgården är inte bara vackra!
Det finns inte så många svenska internetsidor med recept på korv. Men några är

www.carnivor.se , en webbutik för korvtillbehör
www.wannerdt.com , en korvguru från Skåne
www.infoservice-malmo.se/html/basta_korven.html

Den förstnämnda; Carnivor, säljer också fjälster, korvkryddor mm på postorder.

« Senast ändrad: 28 sep-10 kl 07:47 av VictorE »

kanka

  • Inlägg: 564
    • Västerbotten
SV: Korv
« Svar #6 skrivet: 07 aug-10 kl 10:38 »
En till sida med korv :P 
http://www.salsus.se/
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

VictorE

  • Inlägg: 7
SV: Korv
« Svar #7 skrivet: 07 aug-10 kl 16:29 »
Ett problem med www.salsus.se är att så många recept är felaktiga! Tyvärr. Exempelvis innehåller deras recept på Thuringer Bratwurst ingen kummin, vilket ju är den speciella kryddan för Thuringer Bratwurst. De har nog förväxlat Thuringer med Nurberger Bratwurst.
Så kolla extra noga om kopierar recept därifrån.

Skogsnatt

  • Gäst
SV: Korv
« Svar #8 skrivet: 08 aug-10 kl 06:42 »
Vet någon var jag kan få tag på korv i Skåne som jag kan specialbeställa med de ingredieser jag tål. Det ska så gott som bara vara köttet och kryddorna. Kanske det finns en liten gård någonstans som gör något i liten produktion och som kan tänka sig att använda kött som är från ekologiskt uppfödda djur.
Fråga på Alfred Johanssons Chark i Malmö. Dom gör speciell korv och jag är personligen ganska förtjust i deras produkter

Kristofer

  • Inlägg: 241
SV: Korv
« Svar #9 skrivet: 16 aug-10 kl 23:31 »
Det är inte så svårt att göra korv själv och veta exakt vad den innehåller. Jag håller på att skriva ned allt jag vet om korvtillverkning hemma, och jag svarar gärna på alla frågor du kan ha.

 

MonicaA

  • Inlägg: 222
SV: Korv
« Svar #10 skrivet: 24 aug-10 kl 12:26 »
Hej igen!

Oj, så många svar jag har fått. Jag har inte varit inne här på ett tag och kollat. Jag har fullt upp med min specialdiet som ska pågå i 2 år. www.gapsdiet.com om det är någon som är intresserad av att kolla upp det. Jag har på bara 7 månader nu blivit nästan fullt frisk från kronisk trötthetssyndrom. Jag håller på att hela mina barn också med kosten och idag sade min 8 -åring
"är det så här det känns när man har mycket energi i kroppen?" - " man är gladare och är full med skratt". Mina barn har nämligen ärvt min tarmflora och därmed fått liknande hälsoproblem som jag har och min dotter har aldrig mått bättre i hela sitt lilla liv. Hon är så lugn, harmonisk och lycklig nu förtiden.
Tack för att ni tagit tid till att skriva och jag återkommer när det börjar bli dags!
Drömmer om en egen bondgård med kor, grisar och hönor i Skåne.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

518 gäster, 3 användare (1 dolda)
LimJans, Nataks

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen. Köper ingen annan än denna.
/Christina K

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser