Det här använder jag:
Svagdricka
5 liter vatten
3 dl svagdrickemalt
2 dl socker
1/2 - 1 tsk jäst
Koka upp vattnet och häll det på maltet och sockret.
Låt stå tills det är handvarmt, ca 37 grader.
Smula ner jästen i den ljumma vätskan.
Låt jäsa på varmt och dragfritt ställe 12 - 24 timmar.
Sila drickan, tappa på flaskor och ställ svalt.
Färdig att drickas dagen efter tappningen.
Det jäser snabbare om man inte täcker tätt - bäst är en ren handduk.
1,5 liters läskflaskor i plast går bra att använda. Min moster brukade säga att det blir bäst i dom.
Hon sa också att egentligen behövs väldigt litet jäst - och visade toppen av sitt lillfinger som ett mått.
Jag vet inte var man kan få tag på svagdrickemalt här i Sverige. I Finland säljs det i varje mataffär. Så jag brukar be mina kompisar som kommer på besök från Finland att köpa åt mig.
Nu på sommaren är det ju perfekt med svagdricka när värmen kommer och man vill släcka törsten.
Och som måltidsdricka passar den ju också fint.
PS. Malten som blir över när man silar drickan kan man använda i brödbaket!