Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Tid för insaltning av lax inför rökning  (läst 10157 gånger)

Dolvis

  • Inlägg: 712
    • Östergötland
Tid för insaltning av lax inför rökning
« skrivet: 21 jun-10 kl 16:00 »
Jag har varit lite disträ förra veckan och inte beställt lax i tid som vi ska röka till midsommarfesten. förra året var det succée med lax serverad direkt från röken, lätt också om man lätt gästerna sköta rökandet....

Ringde idag och kan inte få in några hela laxar förrän på torsdag, det betyder att de bara skulle hinna ligga i saltlag ca 14 timmar innan rökning. Skulle det räcka tror ni? Vilken vikt bör det vara för att det ska hinna bli genomsaltat? Eller ska jag desperat komma på en plan B på middag för ca 25 pers....

Shimoda

  • Inlägg: 23
SV: Tid för insaltning av lax inför rökning
« Svar #1 skrivet: 23 jun-10 kl 03:59 »
Är inte så van vid att röka fisk men när jag röker kött brukar jag spruta in saltlaken. Borde inte det funka med fisk också? Den kan ju ligga i lagen ett tag först och sedan precis innan rökningen spruta in lite av den lite djupare.

Dolvis

  • Inlägg: 712
    • Östergötland
SV: Tid för insaltning av lax inför rökning
« Svar #2 skrivet: 23 jun-10 kl 10:16 »
Tack för svar!
Jag är inte så hemma på sprutning och vågar mig inte på det, dessutom har jag ingen sjukvårdskontakt så jag kan inte få tag på kanyler....  ::)

Men jag har läst på nu och beställt lagom små laxar som ska få ligga 22 timmar i saltlagen - 11 timmar per kg, chansar med en timmes för lite tid  8).

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Tid för insaltning av lax inför rökning
« Svar #3 skrivet: 23 jun-10 kl 10:49 »
när jag röker abborre så saltar jag dem rejält dagen innan... det brukar bli bra... ibland har jag saltat samma dag och tänt röken det funkar det med... varmrökning får jag väl tillägga att det varit då....
Fjäderfän och kaniner

 

Dolvis

  • Inlägg: 712
    • Östergötland
SV: Tid för insaltning av lax inför rökning
« Svar #4 skrivet: 24 jun-10 kl 21:44 »
när jag röker abborre så saltar jag dem rejält dagen innan... det brukar bli bra... ibland har jag saltat samma dag och tänt röken det funkar det med... varmrökning får jag väl tillägga att det varit då....

Det låter ju helt rimligt med aborre, de kommer ju knappast upp i fyra-sex kg...

En ny fråga: Kan man frysa in en hel lax för senare tining, saltning och rökning? Eller kommer konsistensen i köttet bli sämre då? Funderar för att undvika samma fadäs längre fram, man kan kanske förebygga.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

526 gäster, 2 användare (1 dolda)
nordictinkerer

* Forum

* Om tidningen Åter



- Det här är tidningar som jag kommer hålla reda på och spara på samma ställe, de fungerar som en uppslagsbok!
/Lovisa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser