Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Nyfiken på hemmejeri!!  (läst 2367 gånger)

SelmaXXX

  • Inlägg: 46
Nyfiken på hemmejeri!!
« skrivet: 24 maj-10 kl 12:15 »
Helt grön på området, men....för att få en sådan ide som att ha ett eget hemmejeri som arbete har jag några frågor. Allt känns som en stor djungel! Hur stort utrymme behöver man till sitt mejeri. Kostnader? Investeringar? Utformning och ritningar, skisser, hur många utrymmen, hur stor yta? Kan man ro runt detta ensam eller behöver man vara ett par stycken som arbetar och ändå att man kan skapa sig en inkomst? Hur sätter man igång? Skulle vilja gå en ystkurs till att börja med. Hur har ni andra börjat? Hur lång tid, innan det inbringade en inkomst? Började ni sälja till grannar, på marknader eller hur? Tacksam för tips, inspiration, råd och fakta.  ???

Stadsbarn

  • Gäst
SV: Nyfiken på hemmejeri!!
« Svar #1 skrivet: 24 maj-10 kl 13:15 »
Alla dina frågor är ju inte lätta att besvara. Jag själv har tagit ett "pannrum" i besittning, ca 15 kvm. Där har jag installerat mig med diskbänk, stort arbetsbord, plus annan avlastningsyta. Vanlig värmeplatta för att pastörisera och värma mjölken. Efter ca 6 månaders övning ska jag nu börja sälja mina delikatessostar i liten skala. Köpt på mig böcker, gått en 2 dagars ystningskurs (kommer att gå fler senare), läst massor. Gått en kurs i livsmedelshygien (HACCP). Det finns ingen chans att leva på det i den här lilla omfattningen. Men vill se hur det fungerar innan jag gör ev. större investeringar, och att det finns en marknad. (plus att jag fortsatt tycker det är kul!) Har hittills låtit grannar och släkt provsmaka.  Har kanske investerat 40' tom dagsläget. Ostformar, redskap som tex kastruller, mögelkulturer, ostdukar mm är inte billigt direkt. Har beställt från England eller Danmark. Köpt en vinkyl att lagra osten i, har en annan för att förvara den i när den är klar. Som sagt liten skala, men skulle det inte fungera så gör det inte så mycket. Kostar 3200kr/år till den kommunen som jag bor i plus 800 i startavgift. Sedan tillkommer labb-prover flera gånger per år på ost och miljö (några tusen kr?).

Izolde

  • Inlägg: 34
    • Skåne
SV: Nyfiken på hemmejeri!!
« Svar #2 skrivet: 24 maj-10 kl 16:17 »
Var gick du ystningskursen?
<3 Sara <3

Stadsbarn

  • Gäst
SV: Nyfiken på hemmejeri!!
« Svar #3 skrivet: 24 maj-10 kl 16:47 »
Jürss mejeri i Flen. Jättebra!

yrian

  • Inlägg: 1498
    • Skåne
    • Hannasgården
SV: Nyfiken på hemmejeri!!
« Svar #4 skrivet: 24 maj-10 kl 16:51 »
Eldrimner är annars ett hett tips.
Höns, stickning och pelargoner

Stadsbarn

  • Gäst
SV: Nyfiken på hemmejeri!!
« Svar #5 skrivet: 24 maj-10 kl 19:07 »
Absolut! De har dessutom börjat med kortare kurser, typ Jürss. Så man kan få känna på.

 

SelmaXXX

  • Inlägg: 46
SV: Nyfiken på hemmejeri!!
« Svar #6 skrivet: 28 maj-10 kl 12:47 »
Tack för all information. Jag ska absolut försöka gå en kurs, kanske i höst. Därefter kan man prova att göra ost hemma i sitt kök och se hur det går.  ;)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

552 gäster, 4 användare (2 dolda)
torbjorn, Bokohammare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning där det mesta tas upp! Klart prisvärd läsning.
/Theo

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser