Alla dina frågor är ju inte lätta att besvara. Jag själv har tagit ett "pannrum" i besittning, ca 15 kvm. Där har jag installerat mig med diskbänk, stort arbetsbord, plus annan avlastningsyta. Vanlig värmeplatta för att pastörisera och värma mjölken. Efter ca 6 månaders övning ska jag nu börja sälja mina delikatessostar i liten skala. Köpt på mig böcker, gått en 2 dagars ystningskurs (kommer att gå fler senare), läst massor. Gått en kurs i livsmedelshygien (HACCP). Det finns ingen chans att leva på det i den här lilla omfattningen. Men vill se hur det fungerar innan jag gör ev. större investeringar, och att det finns en marknad. (plus att jag fortsatt tycker det är kul!) Har hittills låtit grannar och släkt provsmaka. Har kanske investerat 40' tom dagsläget. Ostformar, redskap som tex kastruller, mögelkulturer, ostdukar mm är inte billigt direkt. Har beställt från England eller Danmark. Köpt en vinkyl att lagra osten i, har en annan för att förvara den i när den är klar. Som sagt liten skala, men skulle det inte fungera så gör det inte så mycket. Kostar 3200kr/år till den kommunen som jag bor i plus 800 i startavgift. Sedan tillkommer labb-prover flera gånger per år på ost och miljö (några tusen kr?).