Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Tips på gott och hållbart bröd?  (läst 13402 gånger)

Existens?

  • Gäst
Tips på gott och hållbart bröd?
« skrivet: 02 okt-09 kl 10:36 »
Jag skulle  vilja baka lite mer bröd, men tycker ofta att det egna blir torrt och tråkigt så fort.

Skulle vilja ha tips på goda brödsorter som håller sig och även funkar att frysa in.
Jag har inga begränsningar vad gäller mjöl och annat. kan även tänka mig att häva i annat, soltorkade tomater i olja och sånt.
Är surdeg kanske ett bra alternativ?

En gång för 25 år sen hade jag ett recept på Svenskt Lantbröd som var supergott, men receptet är borta och jag har aldrig lyckats få till det likadant igen..

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Tips på gott och hållbart bröd?
« Svar #1 skrivet: 02 okt-09 kl 11:36 »
Lite jäst och lång jästid brukar ge saftigt och hållbart bröd. Skållning ger också bröd som håller längre. Grovt mjöl och en viss inblandning av råg eller havregryn gör att det inte torkar ut så fort. Fett gör att det inte blir lika torrt när man tinat det. Sen kan man alltid baka knäckebröd.

Att surdeg och vildjäst ger hållbart bröd beror dels på att man jäser degen ganska länge, dels att man i alla fall för surdeg oftast använder rågmjöl.
snus? vad är priset på en pris?

bakben

  • Inlägg: 54
SV: Tips på gott och hållbart bröd?
« Svar #2 skrivet: 02 okt-09 kl 12:48 »
Jag använder termometer när jag gräddar mitt bröd. Vid 98 grader är det klart.

"Trying is the first step towards failure." - H. Simpson

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Tips på gott och hållbart bröd?
« Svar #3 skrivet: 02 okt-09 kl 16:02 »
Jag tycker att surdegsbröd håller sig bra och funkar utmärkt att frysa in (låt det tina utan plastpåse).
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

esten

  • Inlägg: 2324
    • -
SV: Tips på gott och hållbart bröd?
« Svar #4 skrivet: 03 okt-09 kl 16:30 »
Vitt bondbröd anno 1975 .
50 g jäst , 7,5 dl vatten , 1 msk salt , 2 liter vetemjöl .
värm vattnet fingervarmt , smula jästen i en bunke häll på vattnet och rör ut jästen , rör ner vetemjöl och salt och knåda degen till den är slät och slutat klibba , låt degen jäsa på dragfri plats övertäckt i 2 tim . lägg upp degen på bordet och knåda riktigt ordentligt .
forma degen till en stor bulle och lägg på en smord plåt . sätt ugnen på 225 gr . låt degen vila övertäckt i ytterligare 45 min .
skär ett par snitt i degen . ställ in brödet i ugnen i 10 min i 225 gr , sänk värmen till 200 gr , grädda ytterligare 1 tim .
pensla brödet med vatten, stäng av värmen och lämna brödet i ugnen i 15 min i eftervärme . låt brödet svalna på galler utan att täcka över .
Brödet håller sig saftigt och smulfritt länge och har en knaprig skorpa .

Mange78

  • Inlägg: 3
SV: Tips på gott och hållbart bröd?
« Svar #5 skrivet: 05 okt-09 kl 12:08 »
Hej!

Som 31-årig man ;-) har jag bakat en hel del och känner till problemet med att brödet blir torrt och tråkigt. Mitt knep är att tillsätta relativt rikligt med olja, gärna olivolja, för att få det att hållas mjukt och saftigt. Blir bättre resultat så än med smör, tycker jag. Dessutom brukar jag lägga i ordentligt med grövre saker än vetemjöl, blir godare så tycker jag. Här är en beskrivning på hurdant bröd jag brukar göra:

5 dl vatten, 37°C
50g jäst
1 msk salt
½-1 dl olivolja

Detta rör jag ihop som normalt i en degbunke. Tillsätter sedan grovt fullkornsvetemjöl och en blandning av en eller flera av följande ingredienser:

Rågmjöl
Vetekross
Rågkross
Havregryn
Linfrön
Solrosfrön
Kli av olika sädesslag

Den slutliga blandningen ska vara bearbetbar, men gärna på lösare sidan, det ger ett lite luftigare bröd än om degen är riktigt kompakt. Degen får jäsa en timme, sedan knådas och formas till en formlimpa eller ca 12 st runda bröd. Dessa får sedan jäsa 20-30 minuter till på plåten eller i formen, varefter de bakas i 200-gradig ugn tills de är färdiga inuti. Kolla med en sticka om brödet är färdigt - fastnar det deg på stickan när du trycker in den i mitten av brödet och drar ut den, är brödet inte färdigt ännu. Men övergrädda inte, det torkar ut brödet.

Som alternativ är det riktigt gott att blanda in lök i brödet. Finhacka en vanlig gul lök och fräs en stund i en blandning av rikligt med smör och olivolja, tills den blivit sådär vackert gul och mjuk. Blanda detta i degvätskan, men låt det svalna till kroppstemperatur först. Strunta då i att tillsätta extra olja i degvätskan, och håll nere antalet olika sädesslag.

Jag tycker brödet blir godast med rikligt med salt. Jag använder aldrig mått för annat än vätskemängden, men 1 msk salt är riktgivande för vad jag tycker blir bra. Har ännu aldrig lyckats baka nåt bröd jag tyckt är för salt... :-)

esten

  • Inlägg: 2324
    • -
SV: Tips på gott och hållbart bröd?
« Svar #6 skrivet: 05 okt-09 kl 12:21 »
MmmmmM lök i brödet är jättegott . baka ut till avlånga korvbröd tex

fräsen

  • Gäst
SV: Tips på gott och hållbart bröd?
« Svar #7 skrivet: 06 okt-09 kl 21:53 »
surdeg! Mkt godare och saftigare än "vanligt" bröd.
Jag gör en enklare variant, sparar aldrig deg från gång till gång då jag bara har ihjäl den då:

dag 1: 25g jäst, 3dl ljummet vatten, 3dl rågsikt, smeten ska sedan stå i rumstemperatur
dag 2: ½dl rågsikt, rör om
dag 3: 7dl ljummet vatten, ½dl rappsolja, 1msk salt, rågsikt tills degen bara är liite klabbig. Jäs till dubbel storlek, kan ta nån timme. Baka ut till två bröd, lägg på plåt o låt jäsa till dubbel storlek ungefär, tar ½-1 timme. Gör skåror på ovansidan av brödet med en vass kniv. 200 grader i ca 45 min. ( ha ugnen på 250 och sänk till 200 när du sätter in brödet)
Lycka till!!

speedwell

  • Inlägg: 124
    • Uppland
    • Min hemsida =D
SV: Tips på gott och hållbart bröd?
« Svar #8 skrivet: 30 okt-09 kl 19:42 »
jag gjorde ett jättegott bröd igår. Jag vet inga exakta mängder men ungefär såhär gjorde jag:

1/4 paket jäst (12 g)
5 dl vatten
0,5 dl linfrö
0,5 dl solrosfrö
1 dl vetegroddar
0,5 dl vetekli
3 dl havregryn
1 tsk salt
1 stort rivet äpple (går bra att ta mer än så!)
ca 10 dl vetemjöl eller tills degen precis går att knåda

blanda alla ingredienser, byt ut fröerna mot de sorter du har hemma eller tycker blir godast.
Knåda ordentligt så länge du orkar. Upp till 20 minuter om du så vill.
Låt jäsa några timmar. Jag bakade ut dem till två runda bröd men det går bra att göra limpor, bullar eller vad som helst. Låt jäsa igen, ca en timme och grädda sedan i 250 C 10 min, sänk till 200 och grädda tills de är 98 C inuti (ca 40 min totalt)

Det blev jättegott och äpplet gör att det blir saftigt och håller länge.
Jobba aldrig så hårt att du inte kan med att le samtidigt - men om du måste, så får du le efteråt istället åt att du har gjort ett bra arbete.

AliceIUnderlandet

  • Inlägg: 79
    • Skåne
SV: Tips på gott och hållbart bröd?
« Svar #9 skrivet: 06 nov-09 kl 09:54 »
Jag brukar baka ett bröd med bikarbonat som tar 5 min att svänga ihop och som sedan gräddas i 175 grader i ca 50-60 min i nedre delen av ugnen. För två bröd (smeten klickas eller hälls upp i två brödformar) behövs:

1 l naturell yoghurt eller fil
ca 12-13 dl mjöl (välj själv vilken sort, jag brukar blanda råg, dinkel och graham)
2 tsk bikarbonat
1 dl linfrö
1 dl havre- eller vetekross
1 dl vetekli
ev 1 dl rårörda lingon eller varför inte soltorkade tomater eller torkade frukter

Formarna smörjer jag med lite olja och bröar med vetekli, klickar i smeten i två brödformar och häller över lite solrosfrö som jag
trycker ner lite lätt i degen. Brödet blir saftigt och tungt och håller i en vecka. Fungerar att frysa in men ibland har det blivit lite
torrt av det.

Brobacken

  • Inlägg: 51
SV: Tips på gott och hållbart bröd?
« Svar #10 skrivet: 15 nov-09 kl 09:40 »
Jag instämmer med flera av föregående talare – surdeg! :) Provade själv för första gången för cirkus ett år sedan och nu är jag fast. Det går liksom inte att gå tillbaka. Dels gillar jag smaken. Både på de kompakta, grova bröden, men också på de ljusare som blir sega och saftiga. Dels så håller de sig färska tills de är slut, bara en sån sak. ;)

Har du inte hittat dit förr så kika in på paindemartin.blogspot.com
En jätteduktig hemmabagare som bidrar med tips och recept som verkligen fungerar!

Lycka till!
» Hellre en inkonsekvent ängel än en konsekvent jävel! «

Travelerhorses

  • Inlägg: 5540
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: Tips på gott och hållbart bröd?
« Svar #11 skrivet: 27 dec-09 kl 00:28 »
Här kommer ett superlätt o gott bröd man kan baka varje dag :

 1,5 dl vetemjöl
1,5 dl rågsikt
3, 3 fjärdedelars dl dinkelmjöl
1½ rågkross
½ dl fibrex
2-3 tsk brödkryddor
2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
1 dl pumpafrön (eller andra)
6 dl fil
3 fjärdedelars dl brödsirap

Fil och sirap ska i sist.
Ugn 175 grader mitten av ugnen



90 min i ugnen.
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

Suss i Sannum

  • Inlägg: 436
    • Västergötland
    • Sannum
SV: Tips på gott och hållbart bröd?
« Svar #12 skrivet: 27 dec-09 kl 00:42 »
Ytterligare ett bikarbonat brödtips...

Mörkt filmjölksbröd

Ugnstemp: 175oC
1 liter filmjölk
1,5-2,5 tsk bikarbonat
1,5 dl mörk sirap
2 tsk salt
320 g vetemjöl
230 g grahamsmjöl
170 g grovt rågmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
1,5 dl valfria nötter

Blanda filmjölk, bikarbonat och sirap i en stor bunke. Mät upp resten av ingredienserna och rör ner dem försiktigt i filmjölksblandningen till en jämn deg/smet. Fördela degen i två smorda brödformar. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1,5 timme. Låt svalna något och stjälp upp på galler. Täck med bakduk. Låt gärna brödet stå till sig till nästa dag innan det äts.

Bild finns under "Mat" på hemsidan, www.sannum.eu.
Här finns en hoper höns i olika raser och japanska/jumbo vaktlar. Titta gärna in på hemsidan och bloggen. Där finns bilder på fjädrarna och lite annat.
www.sannum.eu
http://blogg.sannum.eu

Kristofer

  • Inlägg: 241
SV: Tips på gott och hållbart bröd?
« Svar #13 skrivet: 06 jan-10 kl 13:28 »
Surdeg och råg! Rågbröd med surdeg, som här: http://matochpolitik.blogspot.com/2006/12/rgbrd-med-surdeg.html Håller i en vecka. Går utmärkt att frysa in. Gott och ger mättnad! Och är bra för magen.

yggdrasil

  • Inlägg: 99
    • Småland
SV: Tips på gott och hållbart bröd?
« Svar #14 skrivet: 12 jan-10 kl 20:36 »
Dag 1

25 g Jäst
2 dl Ljummet vatten
2 dl rågsikt

Lös Jästen i vattnet, blanda i rågsikten. låt jäsa över natten eller minst 8timmar

Dag 2

3 dl Ljummet vatten
2 tsk Salt
en skvätt Olivolja 2-3msk
5 dl Rågsikt
6 dl Vetemjöl

Blanda ihop dessa ingredienser med den "fördegen" som stått och jäst. Knåda ordentligt eller kör i maskinen och låt sedan hela härligheten jäsa ett par timmar.

 Baka uta två limpor och ställ på plåt, låt dem vila här ytterligare en 30minuter, jag brukar låta dem jäsa i mina sockerkaksformar för att de ska få en mera limplik form :D, välter sedan upp dem på plåten, mjölar & snittar dem lite(man vill ju de ska se proffsiga ut)

ugnen på 250 grader, in med bröden på nedersta läget, sänk ugnstempen till 220 och låt stå ca 30-35minuter. jag brukar spruta in lite vatten för att få en godare skorpa,


Brödet blir gott och hållbart, går även finfint att frysa.


"Do, or do not. There is no 'try.'" -- Yoda

februaribarn

  • Gäst
SV: Tips på gott och hållbart bröd?
« Svar #15 skrivet: 12 jan-10 kl 21:08 »
Håller med om att bröd med filmjölk och bikarbonat, samt frukter och nötter i alla dess former blir mycket saftiga, underbart goda och håller sig länge! :)

Clementine

  • Inlägg: 123
    • Skåne
SV: Tips på gott och hållbart bröd?
« Svar #16 skrivet: 09 maj-10 kl 21:11 »
Ett tips är att ha några dl riven morot i. det blir både gott och saftigare.
Bröd av grahamsmjöl blir alltid smuligt men om man har i morot blir det mycket bättre. Morot passar dessutom jättebra i smaken till grahamsbröd.

Att ha i någon form av fett, olja eller smör, gör också att det håller längre.

krossat råg (eller vete, tror det finns också) är en annan grej man kan ha i. Man tar då 1-2 dl krossat råg och häller på kokhett vatten. de ska va mer vatten än råg eftersom det sväller, häldre för mycket än för lite. När det svalnat kan man ha i det i degen. De gör att vätskan behålls bättre i brödet.

Jag tror aldrig jag varit med om att hemmagjort bröd möglat. Det enda som händer är att det blir väääldigt svårtuggat efter ett tag.
Jag har babylonsjukan!

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: Tips på gott och hållbart bröd?
« Svar #17 skrivet: 20 maj-10 kl 20:29 »
Surdeg som nämnt, men havregrynsgröt i degen gör att brödet håller sig saftigt betydligt längre. Även lite olja.

Lucy

  • Inlägg: 10
  • Ett skogstroll i Tallinn
    • Övriga världen
SV: Tips på gott och hållbart bröd?
« Svar #18 skrivet: 28 maj-10 kl 19:18 »
gröt blir jättebra! Mina bröd blir alltid ganska stabbiga, vad gör jag för fel? Jag har ganska dåliga förutsättningar där jag bor just nu, bara en dålig miniugn och kokplatta.. inte ens en  köksbänk...men jag försöker i alla fall..

 

Guld

  • Inlägg: 639
  • Samlar på hantverkstekniker...
    • Västergötland
SV: Tips på gott och hållbart bröd?
« Svar #19 skrivet: 30 maj-10 kl 12:46 »
Gör stompa...filmjölksbröd med råg/vete som man kavlar ut runda plattor av och steker i torr stekpanna...bakpulver är jäsmedlet eller bikarbonat är än bättre...
5 dl filmjölk
1,5 dl sirap
2 tsk fänkål
2 tsk anis
2 tsk salt
 2 tsk bikarbonat
1,5 l rågsikt
Blanda de torra ingredienserna. Slå över filen och sirapen. Blanda allt. Baka ut till en rulle och dela i 20 delar och kavla ut til runda kakor, nagga med gaffel om vanlig kavel används. Värm stekpannan och stek utan fett gärna i gjutjärnsstekpanna.
Låt kunskap och erfarenhet följa oss alla in i framtiden...låt gamla kunskaper spridas och ge nya erfarenheter till nya generationer med lite nya grepp och idéer, för bevarandet av kultur och tradition för framtiden... och för själsligt välmående i allmänhet....


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

363 gäster, 2 användare
Rosanne, Gröfre Slissing

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser