Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Recept med Tät-mjölk......NYA RECEPT  (läst 5477 gånger)

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
Recept med Tät-mjölk......NYA RECEPT
« skrivet: 15 feb-10 kl 18:36 »
Tätmjölks våfflor
8 dl tätmjölk
4½ kkp vetemjöl
1 tsk bikarbonat
lite salt och socker efter smak
smör el margarin till laggen .
Tätmjölken vispas så den blir jämn . Sikta ner vetemjölet under kraftig vispning ca ½ timme före gräddningen .
Strax före gräddningen tillsätts bikarbonat , salt och socker .
Tätmjölksplättar går att göra av denna smet också men öka bikarbonatet med ½ tsk .

Raggmunkar med tätmjölk
1½ kg råskalad potatis
7½ dl tätmjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 msk fläskflott
Mjölet och saltet röres ner i mjölken . Därefter den rivna potatisen , låt stå ½ timme .
Strax före gräddning tillsätts bikarbonatet .
Smält flottet och klicka i smeten .

Rödbetssallad med tätmjölk
3 kkp rödbetsstrimlor
3 kkp äppelstrimlor
2 dl tätmjölk
1 tsk citronsaft
blanda rödbetor och äpplen blanda i citronsaften och sist rör ner tätmjölken .

Grönsallad med tätmjölk
2 medelstora salladshuvuden
2 dl tätmjölk
½ tsk socker
1 dsk ättika
1 knivsudd peppar
1/4 tsk senapspulver
Salladen tvättas och upplägges på fat
Kryddorna blandas med ättikan och röres ned i den uppvispade tätmjölken , sakta droppvis .
Häll såsen över salladen

Fiskplock med tätmjölksmakaroni och grönsaker
1 tkk fiskrester
1 tkk kokta makaroner
2 tkk vitkål
2 msk selleri
1 tkk tätmjölk
3 msk ättika
( 3 msk olja )
½ tsk socker
salt efter smak
Vitkålen skärs i strimlor och får ligga några timmar i en marinad av ättika , (olja) socker och salt .
Sedan tas den upp och blandas med sellerin , de kalla fiskresterna (eller kokt fisk ) , makaronerna .
Alltsammans rörs ner i den slätvispade tätmjölken .
serveras med kokt eller stekt potatis .

Pannkaksbrev med hachi
Pannkakssmet:
6 dl tätmjölk
3½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
lite salt
((1 äggula , skorpsmulor )-till ev panering ))
Till laggen :
smör el margarin
Hachi:
1 msk smör el. margarin
3 msk vetemjöl
4 kkp sötmjölk
1 msk tomatpure
salt och peppar efter smak
4 kkp kokt el. stekt kött (rester)
Fräs smör , mjöl och tomatpuren , späd med mjölken , blanda sist ner kötthacket .
Vispa tätmjölken jämn , sikta i mjölet och vispa kraftigt ca ½ timme före gräddning .
Strax före gräddning blanda ner bikarbonatet , vispa smeten slät .
Laggen värms upp och smörjes , en tunn pannkaka gräddas på ena sidan , skäres sedan i fyra delar och varje del vändes för sig .
Lägg på lämplig mängd stuvning och rulla ihop .Stek fint runt om.
Ev kan varje del paneras i ägg ocg skorpsmulor och stekas ytterligare gyllen bruna .

Pepparrotssås med tätmjölk
3 dl tätmjölk
2 tsk riven pepparrot
Vispa upp tätmjölken och blanda i pepparroten

Tätmjölksblancmanger med krusbär
3 dl tätmjölk
3 dl kompottkrusbär
½ kkp socker
4 blad gelatin
1 dl saft från kompotten
Vispa täten så den blir jämn, rör ner sockret .
Geletinet blötlägges i 15 min , för att svälla . klipps sedan i bitar . Koka upp saften och blanda med gelatinet så det löser sig .Låt svalna något och röres sedan i tätmjölken .
En del av tätmjölks massan läggs i en form och på den lägges kompotten och sedan ett nytt lager tätmjölks massa . Ställ kallt att stelna

Tätmjölksblamanger
6 dl tätmjölk
6 blad gelatin
1 kkp socker
skalet av en citron
1 dl vatten
Vispa upp tätmjölken rör i socker och citronskal .
Blötlägg gelatinet 15 minuter , koka upp vattnet och lös geletinet i det .
Blanda i gelatinet i tätmjölken under kraftig vispning .
Häll upp i lämplig form och låt stelna .

Spickesill med tätmjölk
1 spickesill
2 tsk riven rödlök ( gräslök el. det gröna på purjon )
2 kkp tätmjölk
Vispa upp tätmjölken och rör i löken , Serveras som sås till spickesill och potatis .

Pirog med svampstuvning
Pirog:
2 kkp tätmjölk
2 ägg
3-4 glas vetemjöl
Svampstuvning:
250 g murklor eller valfri svamp
2 msk smör
4 msk vetemjöl
1½ dl mjölk
salt och peppar efter smak
Gör svampstuvningen som vanligt .
Tätmjölken vispas slät , äggen iröras och blanda sedan i så mycket mjöl att det blir en smidig deg .
Denna kavlas ut till två kakor (eller fler ) de ska läggas ihop två och två . Lägg på av svampstuvningen på den undre , lägg på överdelen och knip ihop kanterna .
Grädda i ugn .

Remouladsås
1 hårdkokt äggula
2 anjovisar
2 msk olja
1 knivsudd peppar
2 msk vatten
1 tsk senap
1 tsk ättika
1 liten saltgurka
1 dl tätmjölk
Anjovisarna skrapas fint och blandas med äggulan . Oljan blandas i droppvis under kraftig omrörning Sedan tillsättes den fint skurna saltgurkan . sedan blandas allt ner i den vispade tätmjölken .

Smörgås med tätmjölksost
Ost
Tätmjölk
bröd
Riv osten mycket fint och blanda i tätmjölken till en jämn och slät massa . Bred den på smörgåsen .
Krydda efter smak tex med kummin .

Smörgås med böcklingkräm
Böckling
Tätmjölk
salt och peppar
Rågbröd
Rensa böcklingen och blanda i tätmjölken till en jämn smet , krydda .
Bred på mackan och njut

Vegetarisk smörgås
Vitkål
Äpplen
Tätmjölk
bröd
Strimla vitkål och äpplen fint och rör med tätmjölken , bred på mackan .
 






« Senast ändrad: 21 okt-10 kl 15:06 av esten »

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Recept med Tät-mjölk
« Svar #2 skrivet: 15 feb-10 kl 22:03 »
Nu finns fler recept !

Set går att byta ut tätmjölken mot LÅNGFIL .

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: Recept med Tät-mjölk
« Svar #3 skrivet: 16 feb-10 kl 08:00 »
Men tät-mjölk och långfil är väl samma sak? Visserligen kan kulturerna variera lite, men jag trodde ändå det var samma?

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Recept med Tät-mjölk
« Svar #4 skrivet: 16 feb-10 kl 09:10 »
Jo det är samma "fil"  ;)

Men traditionellt så framställdes tätmjölken med enzymer från tätört .
Men idag så vet man mer om bakterierna som bildar långmjölken .

Det kan ju vara så att enzymerna från/på bladen "hjälper" rätt sorts bakterier att föröka sig i mjölken , så inte den "vanliga" filbakterien fick överhand .




Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: Recept med Tät-mjölk
« Svar #5 skrivet: 16 feb-10 kl 09:33 »
Jo, så kan det kanske vara. Något måste det ju vara.

Fialottagodisråtta

  • Inlägg: 14
    • Småland
SV: Recept med Tät-mjölk
« Svar #6 skrivet: 18 feb-10 kl 15:24 »
Om tätört och långfil innehåller samma enzymer borde man väl kunna göra fillebonke på långfil? Och den som görs idag borde ju vara gjord på det, men ingen fillebonke jag smakat de sista 20 åren har varit lika god som farmors. Är det barndomen smaklökar som spelar mig ett spratt, eller blir det olika smaker?
/ Fia
Så mycket roligt det finns att lära!

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Recept med Tät-mjölk
« Svar #7 skrivet: 18 feb-10 kl 15:33 »
Varje trakt, ibland tom varje hus, har sina egna mjölksyrebakterier. Därför smakar hemgjorda syrade produkter olika beroende på var de är gjorda.

Sen spelar minnet oss ofta spratt. Det vi minns med glädje verkar alltid trevligare än det egentligen var. Inget fel i det, ibland behöver man rosenskimrande minnen.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Recept med Tät-mjölk
« Svar #8 skrivet: 18 feb-10 kl 15:34 »
Det handlar ofta om ett samspel av mer än en bakterie även om det är en som är tar överhand .
Tex filmjölks bakterien i filmjölk och filbunke . och långmjölks bakterien i långmjölken .
De andra bakterierna finns där men mer eller mindre . kan bero på årstid , temperatur , typ av mjölk ( tid i laktation mm ) , hur mycket grädde som finns i mjölken .
Så att göra exact samma varje gång är nästan omöljigt om du inte har ett labb att hålla till i .
Man får försöka göra det så bra som möjligt för de bakterier man vill ha .

Fialottagodisråtta

  • Inlägg: 14
    • Småland
SV: Recept med Tät-mjölk
« Svar #9 skrivet: 22 feb-10 kl 12:38 »
Nu har jag gjort fillebonke!Det tog några affärer innan jag hittade långfil men skam den som ger sig. Den är inte riktigt färdig än, ska stå lite till men jag har varit och nallat lite och det var smakens  o:) längtar till frukost i morgon!
/Fia
Så mycket roligt det finns att lära!

 

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Recept med Tät-mjölk......NYA RECEPT
« Svar #10 skrivet: 21 okt-10 kl 15:26 »
Rågscones
50 g ( 1 dl ) grovt rågmjöl
60 g (1 1/2 dl ) rågsikt
50 g ( 1 dl ) vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 tsk kummin
1/3 dl sirap ( 1 msk fett )
1 1/2 dl tätmjölk
Mjölsorterna blandas väl . Lite mjöl tas åt sidan för att användas vid utbakningen .
Sedan iblandas kryddorna och bakpulvret . Sirap , uppvispad tätmjölk och om man så vill lite smält fett .Blandas och nedröres i mjölblandningen.
Degen arbetas sedan hastigt på bakbordet , utkavlas till en kaka av 1/2 cm höjd och skäres i rutor av lämplig storlek , blir ca 10 a 12 st .

Lingonmuffins
125 g (2 1/2 dl ) vetemjöl
125 g ( 2 1/2 dl ) grovt rågmjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
1/2 dl brunt farinsocker
4 msk (fettersättningsmedel ) eller 2 msk smör / margarin
2 1/2 dl tätmjölk
5 tsk lingonsylt
Till formarna : 1/2 msk fett
Lingonsylten får grundligt avrinna på sikt . Torra och våta ingredienser blandas var för sig vartefter vätskeblandningen nedröres i mjölet . Sist iröres de avrunna lingonen varpå de smorda formarna fyllas till hälften med smet Grädda i medelstark ungnsvärme . ca 10 st

Husmoderns rågkek
100 g grovt rågmjöl
100 gr vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk hjorthornssalt
1-2 tsk socker
1/2 tsk salt
1 1/2 dl tätmjölk
Först tages lite vetemjöl undan för utbakningen . Resten av mjölet röres med bakpulvret vartefter de de övrigaingredienserna tillsättas. sedan degen fått vila en stund på svalt ställe slås den ut på bakbordet och resten av vetemjölet arbetas in . Degen kavlas ut och sporras i trekantiga bitar som gräddas .

Mormors frukostbullar
175 g ( 3 1/2 dl ) vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 msk smör/margarin
2 dl tätmjölk
Mjölet och bakpulvret siktas omsorgsfullt samman.I blandningen nedröres först fettet och sedan den slätvispade tätmjölken . Degen rullas ut i små avlånga bullar , som få ligga på plåten och jäsa omk 20 min vartefter de gräddas i medelvarm ugn och penslas med kokande vatten .
 
Kryddkakor
2 kkp vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 kkp brun farin
1 msk hackade apelsinskal
1 tsk stötta nejlikor
1 tsk stött kanel
1 kkp tätmjölk
1 1/2 msk smör
Till formarna : 1/2 smör och 2 msk skorpsmulor
Bikarbonaten siktas noga med mjölet vartefter de övriga torra ingredienserna iblandas . Fettet blandas med tätmjölken . Vätskeblandningen nedröres sedan försiktigt i mjölet . Små formar fyllas till hälften med smet och gräddas sedan i medelvarm ugn . ca 10 st .

Norrländska pepparkakor
1 tekopp strösocker
1/2 tekopp ( 1 1/2 dl ) sirap
1/2 tekopp tätmjölk
3/4 msk bikarbonat
15 droppar citronessens eller motsv.
500 g vetemjöl
Allra först tas lite mjöl undan för utbakningen . De övriga siktas tillsammans med bikarbonatet . Sedan tätmjölken vispats upp blandas samtliga ingredienser utom mjölet ned i mjölken . Detta nedröres därefter i sådan mängd att en fast deg erhållas .
kavla ut och skär till . Grädda i mvugn . ca 150 st

Mjuk pepparkaka
210 g vetemjöl ( 4 dl )
1 1/2 tsk bakpulver
2 ägg
200 g socker ( 2 1/2 dl )
1 1/2 dl tätmjölk
1 dl smör
1 tsk kanel
1/2 tsk stötta nejlikor
Mjölet och bakpulvret siktas noggrant tillsammans . Äggen och sockret vispas till skum . Däri nedröras de övriga ingredienserna vartefter mjölet siktas i sist . Kakan gräddas i svag ugn
 

« Senast ändrad: 21 okt-10 kl 17:07 av esten »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

517 gäster, 3 användare (1 dolda)
ärt, gorlan

* Forum

* Om tidningen Åter



Episk tidning! Har följt mig från intresserad till självhushållare med gård och allt.
/Mikael Book

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser