Tätmjölks våfflor
8 dl tätmjölk
4½ kkp vetemjöl
1 tsk bikarbonat
lite salt och socker efter smak
smör el margarin till laggen .
Tätmjölken vispas så den blir jämn . Sikta ner vetemjölet under kraftig vispning ca ½ timme före gräddningen .
Strax före gräddningen tillsätts bikarbonat , salt och socker .
Tätmjölksplättar går att göra av denna smet också men öka bikarbonatet med ½ tsk .
Raggmunkar med tätmjölk
1½ kg råskalad potatis
7½ dl tätmjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 msk fläskflott
Mjölet och saltet röres ner i mjölken . Därefter den rivna potatisen , låt stå ½ timme .
Strax före gräddning tillsätts bikarbonatet .
Smält flottet och klicka i smeten .
Rödbetssallad med tätmjölk
3 kkp rödbetsstrimlor
3 kkp äppelstrimlor
2 dl tätmjölk
1 tsk citronsaft
blanda rödbetor och äpplen blanda i citronsaften och sist rör ner tätmjölken .
Grönsallad med tätmjölk
2 medelstora salladshuvuden
2 dl tätmjölk
½ tsk socker
1 dsk ättika
1 knivsudd peppar
1/4 tsk senapspulver
Salladen tvättas och upplägges på fat
Kryddorna blandas med ättikan och röres ned i den uppvispade tätmjölken , sakta droppvis .
Häll såsen över salladen
Fiskplock med tätmjölksmakaroni och grönsaker
1 tkk fiskrester
1 tkk kokta makaroner
2 tkk vitkål
2 msk selleri
1 tkk tätmjölk
3 msk ättika
( 3 msk olja )
½ tsk socker
salt efter smak
Vitkålen skärs i strimlor och får ligga några timmar i en marinad av ättika , (olja) socker och salt .
Sedan tas den upp och blandas med sellerin , de kalla fiskresterna (eller kokt fisk ) , makaronerna .
Alltsammans rörs ner i den slätvispade tätmjölken .
serveras med kokt eller stekt potatis .
Pannkaksbrev med hachi
Pannkakssmet:
6 dl tätmjölk
3½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
lite salt
((1 äggula , skorpsmulor )-till ev panering ))
Till laggen :
smör el margarin
Hachi:
1 msk smör el. margarin
3 msk vetemjöl
4 kkp sötmjölk
1 msk tomatpure
salt och peppar efter smak
4 kkp kokt el. stekt kött (rester)
Fräs smör , mjöl och tomatpuren , späd med mjölken , blanda sist ner kötthacket .
Vispa tätmjölken jämn , sikta i mjölet och vispa kraftigt ca ½ timme före gräddning .
Strax före gräddning blanda ner bikarbonatet , vispa smeten slät .
Laggen värms upp och smörjes , en tunn pannkaka gräddas på ena sidan , skäres sedan i fyra delar och varje del vändes för sig .
Lägg på lämplig mängd stuvning och rulla ihop .Stek fint runt om.
Ev kan varje del paneras i ägg ocg skorpsmulor och stekas ytterligare gyllen bruna .
Pepparrotssås med tätmjölk
3 dl tätmjölk
2 tsk riven pepparrot
Vispa upp tätmjölken och blanda i pepparroten
Tätmjölksblancmanger med krusbär
3 dl tätmjölk
3 dl kompottkrusbär
½ kkp socker
4 blad gelatin
1 dl saft från kompotten
Vispa täten så den blir jämn, rör ner sockret .
Geletinet blötlägges i 15 min , för att svälla . klipps sedan i bitar . Koka upp saften och blanda med gelatinet så det löser sig .Låt svalna något och röres sedan i tätmjölken .
En del av tätmjölks massan läggs i en form och på den lägges kompotten och sedan ett nytt lager tätmjölks massa . Ställ kallt att stelna
Tätmjölksblamanger
6 dl tätmjölk
6 blad gelatin
1 kkp socker
skalet av en citron
1 dl vatten
Vispa upp tätmjölken rör i socker och citronskal .
Blötlägg gelatinet 15 minuter , koka upp vattnet och lös geletinet i det .
Blanda i gelatinet i tätmjölken under kraftig vispning .
Häll upp i lämplig form och låt stelna .
Spickesill med tätmjölk
1 spickesill
2 tsk riven rödlök ( gräslök el. det gröna på purjon )
2 kkp tätmjölk
Vispa upp tätmjölken och rör i löken , Serveras som sås till spickesill och potatis .
Pirog med svampstuvning
Pirog:
2 kkp tätmjölk
2 ägg
3-4 glas vetemjöl
Svampstuvning:
250 g murklor eller valfri svamp
2 msk smör
4 msk vetemjöl
1½ dl mjölk
salt och peppar efter smak
Gör svampstuvningen som vanligt .
Tätmjölken vispas slät , äggen iröras och blanda sedan i så mycket mjöl att det blir en smidig deg .
Denna kavlas ut till två kakor (eller fler ) de ska läggas ihop två och två . Lägg på av svampstuvningen på den undre , lägg på överdelen och knip ihop kanterna .
Grädda i ugn .
Remouladsås
1 hårdkokt äggula
2 anjovisar
2 msk olja
1 knivsudd peppar
2 msk vatten
1 tsk senap
1 tsk ättika
1 liten saltgurka
1 dl tätmjölk
Anjovisarna skrapas fint och blandas med äggulan . Oljan blandas i droppvis under kraftig omrörning Sedan tillsättes den fint skurna saltgurkan . sedan blandas allt ner i den vispade tätmjölken .
Smörgås med tätmjölksost
Ost
Tätmjölk
bröd
Riv osten mycket fint och blanda i tätmjölken till en jämn och slät massa . Bred den på smörgåsen .
Krydda efter smak tex med kummin .
Smörgås med böcklingkräm
Böckling
Tätmjölk
salt och peppar
Rågbröd
Rensa böcklingen och blanda i tätmjölken till en jämn smet , krydda .
Bred på mackan och njut
Vegetarisk smörgås
Vitkål
Äpplen
Tätmjölk
bröd
Strimla vitkål och äpplen fint och rör med tätmjölken , bred på mackan .