Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Slaktfunderingar från nybörjare  (läst 1706 gånger)

Bokdungen

  • Inlägg: 436
    • Skåne
    • Bokdungen.se
Slaktfunderingar från nybörjare
« skrivet: 13 mar-10 kl 21:13 »
Vi har på allvar börjat fundera på att handla in en eller två hereford amkor med kvigkalvar nästa vår. Funderingarna nu ligger främst kring slakten.

Vad kostar det mellan tummen och pekfingret att få djuren slaktade och återtagna?

Vad krävs för att få förvara samt för att få stycka? Vi tänker oss försäljning till privatpersoner och restauranger.

Är det olika krav och resultat med olika mörningsmetoder? vi väljer väl mellan vaccumpack i kyl eller hängmörning.

Tips på små lokala slakterier i skåne eller mobila diton? Vi prioriterar korta transporter och insyn.

något annat man borde fråga?  :P

louise

  • Gäst
SV: Slaktfunderingar från nybörjare
« Svar #1 skrivet: 13 mar-10 kl 21:58 »
För att få stycka måste du ha en livsmedelslokal, hygienutbildning å en haccp-plan. www.slv.se eller www.eldrimner.se kan lära dig det mesta.

Ett rum på ca 12 kvm å en rejäl kyl med skenor. Avlopp och godkänt vatten med högre kvalitet än för privatpersoner. Diverse små rum för packning å förvaring av saker. Ett omklädningsrum, men du kan tjata dig till att byta i ditt hem. Samma med toa, med en bra hygienplan kan du hävda att du kan använda privattoan.
« Senast ändrad: 13 mar-10 kl 22:07 av Stabon »

galdur

  • Inlägg: 418
    • -
SV: Slaktfunderingar från nybörjare
« Svar #2 skrivet: 14 mar-10 kl 17:33 »
Våra djur slaktas på Rögla slakteri utanför Ystad och styckas sedan hos Dicksson i Vinslöv. Rögla tar 1625:- + moms för slakt och Dicksson tar 7:- + moms/kg för styckningen.
För att få sälja kött till restaurant måste du ha en obruten kylkedja, Dicksson levererar vårt kött med kylbil till våra restaurantkunder!
Highland Cattle, 3 islandshästar, 1 shettis, 2 minigrisar och 2 skogiskatter!

 

Bokdungen

  • Inlägg: 436
    • Skåne
    • Bokdungen.se
SV: Slaktfunderingar från nybörjare
« Svar #3 skrivet: 14 mar-10 kl 21:16 »
Fast obruten kylkedja blir det väl om vi får det levererat hem med kylbil och sedan stoppar in det i ett kylrum. Från oss till restaurangen får man ju också ordna en kyltransport.

Det vi tänkt oss att sälja (förutom själva köttet) är välmörat (häng eller i vaccum) samt kunna peka på hagen vid sjön som den vuxit upp i. Det är väl i första hand till privatpersoner (mer lönsamt?) och i andra hand till restaurang.

Men om man kan få det antingen vaccumpackat från styckeriet eller bara i bit så handlar det väl bara om förvaring hos oss? Vilket väl betyder att vi inte behöver bygga ett kök/motsvarande utan bara behöver ett kylrum?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

582 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Så mysig, inspirerande och härlig tidning! Sätter igång en känsla av att allt är möjligt. Vill bli självhushållare nu! I framtiden ska vi ha våran gård och Jag längtar så! Livet kan vara bra underbart och det är värt att kämpa för sin dröm så vi kan leva på riktigt. Inte i samhällets ekorrhjul utan ta tillvara på livet till fullo.
/ Linda

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser