Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Surdegsbröd jäser dåligt?!  (läst 37305 gånger)

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
Surdegsbröd jäser dåligt?!
« skrivet: 31 jan-10 kl 18:50 »
Mina försök att göra surdegsbröd lyckas inte riktigt... Själva surdegsgrunden ser bra ut, bubblig och så. Fördegen ser också bra ut, i alla fall om jag jämför med bilden här: http://paindemartin.blogspot.com/2009/10/kastrullbrod-med-kummin.html

Men sen när jag rör i resten av ingredienserna och ställer den för jäsning så händer inte mycket alls. Vad kan jag missa? Har jag det för kallt? Har jag för bråttom så att den inte hinner? Vart har ni er deg på jäsning nånstans och hur varmt är det där?
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Surdegsbröd jäser dåligt?!
« Svar #1 skrivet: 31 jan-10 kl 18:59 »
Händer det inget fastän den får stå ett par timmar längre? Är det kyligt hemma kan man ställa bunken vid  t ex spisen om man använder den. Tar det lång tid för min deg att komma igång sätter jag ibland in den i ugnen och sätter på  bara belysningen - då blir det bara lite varmt och jäsningen sätter fart.

Man kan använda en varmare degvätska om det är kallt, det verkar som om din deg inte ska arbetas så länge och då kan man gott ha lite ljummet vatten.

Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Surdegsbröd jäser dåligt?!
« Svar #2 skrivet: 31 jan-10 kl 19:41 »
Jag har haft precis samma problem och funderat och fnulat på vad det kan vara........ Någonstans här på forumet, kommer inte ihåg var ::) läste jag att det var viktigt att surdegen, degvätskan och mjölet höll samma temperatur...... jag gissar att det är felet här hos mig.

Surdegen har jag haft i kylen, mjölet i skafferiet och eftersom jag då tyckt att det är för kalla ingredienser har jag öst på fingervarm degvätska....... resultat-pannkaka :-[

Jag har precis dragit denna slutsats och har inte hunnit testa att ha samma temperatur på allt, så jag kan inte säkert säga att det är felet...... återkommer efter nästa bak.


Hakar på tråden och hoppas att du får fler tips..... de kanske funkar här oxå ;) Jennyt
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se

gröngölingen

  • Inlägg: 131
    • Skåne
SV: Surdegsbröd jäser dåligt?!
« Svar #3 skrivet: 31 jan-10 kl 20:08 »
jag har mycket varmt när jag bakar med surdeg, jag brukar låta degen jäsa stående på ett skåp i takhöjd i samma rum som braskaminen så det brukar bli 27- 28 grader varmt runt degen, när jag blandar degen har jag degbunken i diskhon som jag har fyllt på
med ca 5-6 cm vatten som är ungefär 45 grader det gör att degen inte kyls ned för jag har märkt att surdeg vill ha hög temperatur för att jäsa bra det kan hända att degen behöver så lång tid på sig att jäsa att det bildas en torr skorpa på degen, men det är bara att pensla med varmt vatten efter bakningen så mjuknar skorpan. Det är till att prova på nytt man behöver ju inte baka med så stora degar tills man lyckas. Lycka till.
   

mistel

  • Inlägg: 543
    • -
SV: Surdegsbröd jäser dåligt?!
« Svar #4 skrivet: 31 jan-10 kl 20:12 »
Om det är en ung surdeg funkar det ofta inte att bara jäsa med surdeg utan man kan behöva tillsätta lite jäst i degen alt. ha i mycket mera surdeg än vad som står i receptet. En ung surdeg har inte samma jäsförmåga som en äldre.

Televinken_73

  • Inlägg: 66
    • Uppland
SV: Surdegsbröd jäser dåligt?!
« Svar #5 skrivet: 31 jan-10 kl 20:25 »
ibland räcker det inte att det bubblar om surdegen, det visar bara att jäsningen kommit igång!
man ska tydligt se att surdegen växer kraftigt i burken efter matning!
var själv för snabb i början :(
först när jag fick riktig fart och fyllde översidan av kylen med surdeg efter matning insåg jag att jag inte väntat länge nog första gångerna!
jag rekomenderar att vänta tills det blir riktig fart, eller ev. som tidigare skrev använda mera surdeg.
Lycka till!
Allt jag vill bli, är att få känna mig fri ;)
Spänning får tiden att roligt framåt gå, om man ej på elstängsel olyckligt råkat skvätta på ;)

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Surdegsbröd jäser dåligt?!
« Svar #6 skrivet: 31 jan-10 kl 20:27 »
Aha, många bra tips. Vi har det ruskigt kallt inomhus när det är så här kallt utomhus (dryga -20 ute och kanske knappa +18 inomhus). Blir till att först och främst se till att allt har samma temp ungefär och sen försöka hitta värme nånstans! Och att ha lite mer surdeg i... alternativt mata så att den anfaller när man tar av locket =D

Tack!
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

Meissner

  • Inlägg: 162
SV: Surdegsbröd jäser dåligt?!
« Svar #7 skrivet: 02 feb-10 kl 13:18 »
Hde exakt samma problem när jag testade baka med surdeg för nån vecka sen. Läs mer om det här, den som är intresserad:
http://studsen.blogg.se/2010/january/surdegsbrod.html
Gick inte så bra, den jäste inte och det blev pannkaka.

Ska testa igen, och då med "paindemartin"s tips att använda ekologiskt rågmjöl istället för vanligt, det ska ha fler jästsporer och jäsa betydligt bättre än vanligt..

//Anna
Meissners Kaningård: www.meissners.se
Kontakt: anna@meissners.se

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Surdegsbröd jäser dåligt?!
« Svar #8 skrivet: 02 feb-10 kl 15:38 »
Ja, jag hade också vanligt rågmjöl. Ska också testa ekologiskt, ska bara hitta det i nån affär först.
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

jenses

  • Gäst
SV: Surdegsbröd jäser dåligt?!
« Svar #9 skrivet: 02 feb-10 kl 16:03 »
... jag har märkt att surdeg vill ha hög temperatur för att jäsa bra ...
jag har märkt att surdeg jäser alldeles utmärkt vid 5-6 grader i skafferiet,
men självklart tar det lite längre än bara två timmar, mina bröd brukar jäsa i 14 timmar.
Slowfood liksom, inte att jämföra med snabb-snabb-ICA-brödet.

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Surdegsbröd jäser dåligt?!
« Svar #10 skrivet: 02 feb-10 kl 19:29 »
jag har märkt att surdeg jäser alldeles utmärkt vid 5-6 grader i skafferiet,
men självklart tar det lite längre än bara två timmar, mina bröd brukar jäsa i 14 timmar.
Slowfood liksom, inte att jämföra med snabb-snabb-ICA-brödet.

Hur vet man egentligen att de har jäst lagom - inte för lite och inte för länge? Tycker det är svårt när de ska jäsa till dubbel storlek... Fast har man en genomskinlig plastlåda så är det väl bara att sätta streck och jämföra =) Får hitta en i lagom storlek, kanske en sån där godislåda från affären i lite större storlek?!
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

jenses

  • Gäst
SV: Surdegsbröd jäser dåligt?!
« Svar #11 skrivet: 02 feb-10 kl 22:12 »
Hur vet man egentligen att de har jäst lagom ?
Genom att följa det beprövade receptet till punkt och pricka kanske?
Till dubbel storlek jäser mina bröd aldrig, bara lite grann.
De exploderar först efter cirka 10 minut i ugnen  :)

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Surdegsbröd jäser dåligt?!
« Svar #12 skrivet: 02 feb-10 kl 22:35 »
Genom att följa det beprövade receptet till punkt och pricka kanske?
Till dubbel storlek jäser mina bröd aldrig, bara lite grann.
De exploderar först efter cirka 10 minut i ugnen  :)

Ja, jo... men det beror ju lite på hur varmt de står, om det är dragfritt osv osv (skulle jag tro i alla fall). Nåja, bara att prova igen då helt enkelt =)
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

 

gröngölingen

  • Inlägg: 131
    • Skåne
SV: Surdegsbröd jäser dåligt?!
« Svar #13 skrivet: 06 feb-10 kl 22:21 »
när jag bakade mina första surdegsbröd använde jag bara rågmjöl och bröden ville inte jäsa utan blev som tegelstenar så nästa gång jag bakade tog jag 1 del rågmjöl och 3 delar vetemjöl special då blev det lagom mjukt. Det låter intressant det där med Jenses jästemperaturer det måste jag prova.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

647 gäster, 2 användare
fri, ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser