Med bistånd från Vilse som är slängd i språk kommer här ett paj recept jag hittat i en tidning från Nya Zeeland.
Smaklig måltid.Potatis paj från Nya Zeeland Vic Williams
Potatisen i min bok, ofta kallad “ödmjuk potatis”, förtjänar en högre status.
För många människor, är det otänkbart att äta en måltid utan potatis. Restauranger ger till och med denna knöl sin egen nisch i det kulinariska lexikonet, ofta erbjuds “grönsaker och potatis” på deras meny.
Denna veckas rätt ger denna delikata grönsak en extra glans i dess alldeles egna paj. Utan tillbehör ger den ett tillfredställande lätt mål till lunch eller middag, kanske med en enkel grön sallad, eller så kan den tjänstegöra som en sidorätt till ugnsstekt eller grillad kyckling.
3 mellanstora potatisar, skalade och delade i 8 bitar.
2 matskedar ren olivolja.
1 stor lök, skalad, hackad
2 stjälkar selleri, skala, bryt, ta bort ev. trådighet, skiva.
1/2 tesked torkad oregano
2 klyftor vitlök, delvis krossade, skalade och hackade
1 burk hela tomater
salt och peppar
1/2 kopp vetemjöl
2 ägg, lätt vispade
ca 1/2 kopp mjölk
3/4 kopp riven parmesan eller cheddar ost
vegetabilisk olja
3/4 kopp panko (Japanska brödsmulor)
Större än vanliga brödsmulor. Tänk dig rivet ost på grova sidan av rivjärnet.
Sätt ugnen på 180C. Koka potatisen i en gryta med lagom saltat vatten. Under tiden det kokar, hetta upp olivoljan i en stekpanna, tillsätt löken, selleri och oregano. Stek tills det är mjukt, tillsätt vitlöken och rör i 30 sekunder.
Häll i tomaterna med jusen, hacka dem grovt i stekpannan, och koka tills det mesta av vätskan har kokat in. Krydda. Smaka av.
Potatisen är färdig när den lätt faller sönder när man sticker med en gaffel.
Ånga den på en låg värme för att torka, mosa sedan. Rör i mjöl, sedan ägg. Tillsätt gradvis tillräckligt med varm mjölk för att form en bredbar smet.
Smörj en springform med olja och bröa med brödsmulor. Lägg i hälften av potatis smeten, sedan grönsaksröran. Toppa med återstoden av smeten. Sprid riven ost och mera av brödsmulorna på toppen och skvätt över olja. Ugnsbaka i 25-35 minuter, eller tills den är gyllenbrun. Markera pajbitarna med kniv så de är lättare att få ut vid serveringen.
Räcker till 4 portioner
orginalet
http://www.theaucklander.co.nz/living/food-wine/news/potato-pie/3908809/