Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  roslagsfår  (läst 6471 gånger)

Gröneholms fjäderfä

  • Gäst
roslagsfår
« skrivet: 17 jan-10 kl 12:15 »
Köpte mina som lamm i somras. De går två tackor med en bagge. Har lite frågor kanske nån kan svara på?

1 När blir de könsmogna?

2 Med tanke på fråga ett, när tror ni att de kommer lamma?

3 Finns det nån som har bilder på hur juvret ser ut strax innan lamning?

4 Kan tackorna  gå inne i en box tillsammans och lamma? Baggen i hagen....klarar han att vara själv el måste jag ta in honom i en annan box?

JBF

  • Inlägg: 1568
    • Småland
SV: roslagsfår
« Svar #1 skrivet: 17 jan-10 kl 12:23 »
När är tacklammen födda?
Roslagsfår, Ölandshöns, Fjällnära boskap och ett par Shetlandsponnier på gård i inre Småland.

Erica

  • Inlägg: 422
    • Gästrikland
    • alsjöbergets kennel
SV: roslagsfår
« Svar #2 skrivet: 17 jan-10 kl 16:15 »
Tackorna kan nog bli dräktiga någon gång from 6 månader. Jag har bilder på min finullstackas juver inför första lammningen, men kan inte lägga in dom här  :-\. Men roslagstackorna vi hade satte juver rätt sent inför lammningen, kanske en till två veckor innan. Du får hålla koll när dom börjar fylla i juvren. Här har vi haft baggen tillsammans med tackorna även vid lamning. Men det beror ju såklart på hur snäll han är mot tackorna. Men jag brukar ändå stänga in de nylammade förstagångstackorna med sina lamm, så dom får lära känna varandra i lugn o ro och så att jag ser att mjölken kommer igång o att lammen dirar riktigt. Brukar ha dom instängda några dygn.
Gift, två barn,
Gotlandskaniner G 677, Svensk Pälskanin G 45, Mellerudskaniner M677
Gestrikefår G 1720 samt dvärgvädurar

JBF

  • Inlägg: 1568
    • Småland
SV: roslagsfår
« Svar #3 skrivet: 17 jan-10 kl 16:46 »
Oj, det kan bli en hätsk debatt nu... Tänk på att roslagsfår är väldigt små, och oftast får ett lamm, ibland två= de behöver inte mycket kraftfoder. Så ska du läsa rekommendationer på nätet eller i böcker, kom ihåg detta. Jag har gett mina endast hö och mineraler (plus selen nu inför lamning) , men av olika anledningar så har jag fått fodra med ett hö som inte håller lika hög näringsmässig kvalité, så sista två veckorna nu har jag kompletterat med en näve kraftfoder åt dem var per dag. (Det hänger ju också på när de skall lamma, lamning mitt i vintern kräver ju mer än lamning på näringsrikt bete i slutet av maj). Jag är emot att man trycker i djuren färdigfoder bara för att, men självklart får de inte svälta!

Tilläggas bör att jag inte haft mina roslagsfår mer än ett halvår drygt, det finns folk på forumet som kan betyydligt mer än vad jag kan!
//JBF
Roslagsfår, Ölandshöns, Fjällnära boskap och ett par Shetlandsponnier på gård i inre Småland.

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: roslagsfår
« Svar #4 skrivet: 17 jan-10 kl 19:01 »
Jag har haft mina Roslag sedan 04(dessförinnan finull sedan mitten av 90-talet) har nu 12 tackor. Har oftast någon vinterlammning vart år, men har aldrig gett dem ett uns kraftfoder eller havre. Har man bra grovfoder, som JBF skrev, så räcker det med detta plus salt och mineraler (inklusive extra selen) Utöver detta ger man med fördel torkat löv och barkgnag från exempelvis gran och tall.

Roslagsfår får oftast bara ett lamm och nästan aldrig mer första gången. De behöver inte gödas, då de kan få problem med stora lamm (förlossningsproblem) och även bli för feta, vilket innebär vissa hälsorisker. För lammen del räcker också med mammas mjölk och fri tillgång på bra grovfoder + salt och mineraler. Förhoppningsvis ska de ju ut på bete sedan?

Ett finullsfårs juver blir betydligt större och tidigare än ett roslagsfår. De får ju betydligt fler lamm och är mer framavlade. Vad man först ser är att spenarna blir rödare och ser lite svullna ut.

Tackorna kan säkert gå ihop vid lammning om boxen inte är för trång (de bör kunna gå undan i var sitt hörn vid lammning). Låt baggen vara i en egen box bredvid, så han kan ha kontakt med tackorna, ensam mår han dåligt, men låt honom inte gå med. Finns ingen anledning, då baggar normalt inte umgås med tackor vid lammning. Ute på bete funkar det bra med bagge i flocken, men då finns ju mer yta!

JBF

  • Inlägg: 1568
    • Småland
SV: roslagsfår
« Svar #5 skrivet: 17 jan-10 kl 20:37 »
Min ena tacka skall lamma kring den 10/2, jag såg henne betäckas flera gånger om så förhoppningsvis brunstade hon inte om. Förhoppningsvis blir det en bagge också, som jag kan använda på de andra tjejerna i höst. Stor som ett hus är hon i alla fall.
Usch, ytterligare en nackdel med att ge de små kräken kraftfoder är att de blir odrägligt skrikiga. Lilla Svala skriker så fort hon hör mig... Nej, nästa år blir det senare lamning, bra hö och inte en näve kraftfoder.
(Idag har jag fått tag på ett nytt parti bra hö, så kraftfodret blir det nog nedskärningar på...)
Lilltjejen som inte ser ut att vara ett uns dräktig lammar nog inte förrän till senvåren. Helt ok för min del.
Visst är de fantastiska de små roslagsfåren, små i maten, gillar att leva ett enkelt liv. För inget oväsen alls (Om man inte ger dem kraftfoder vill säga-fast å andra sidan så är de vuxna tackorna tysta fast det vankas säd, bara lilltjejen vrålar.) Rymmer inte, jag har inte haft strömmen på sen jul, då två av trådarna döljs under snö, men inte att de ens gått nära stängslet.

//
Roslagsfår, Ölandshöns, Fjällnära boskap och ett par Shetlandsponnier på gård i inre Småland.

renee d

  • Inlägg: 408
SV: roslagsfår
« Svar #6 skrivet: 17 jan-10 kl 20:49 »
Vad ska tackorna äta när de lammat?
Jag skriver på englska fordi det er vigtigt.
You must not change the sheep´s diet just after lambing. If she needs more protein start SLOWLY (especially with primitive races ) a month before lambing or she will get a bad stomach and at worst stop eating. Håper der kommer oversättelse. Tak ;)

JBF

  • Inlägg: 1568
    • Småland
SV: roslagsfår
« Svar #7 skrivet: 17 jan-10 kl 21:39 »
Ja, det skall nog fungera alldeles utmärkt. Vi måste försöka ha i bakhuvudet hur dessa djur har formats till det de är i dag. Och inte se dem som våra små gosedjur, även om man givetvis får gosa med dem. Hade jag som sagt haft ett bra hö helta vintern igenom hade jag inte givit dem något kraftfoder heller. Mineraler, löv, hö och grenar att gnaga på räcker långt.
Till nästa år skall jag lägga lamningen lite senare, så att tackorna hinner få i sig mycket nytt grönt innan lamningen.
Roslagsfår, Ölandshöns, Fjällnära boskap och ett par Shetlandsponnier på gård i inre Småland.

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
SV: roslagsfår
« Svar #8 skrivet: 19 jan-10 kl 01:13 »
Kontakta gärna genbanksansvarig för roslagsfår om du har fler frågor...
de i föreningen har ju den absolut mesta erfarenheten av rasen.. själv har jag haft mina sen 1995..  :-[

de man alltid skall kolla är Hullet... blir de magra så behöver de kanske avmaskas o ges lite extra säd..
o som de skrivit här ovan.. de är mycket mindre än får de står om i fårboken.. när de gäller roslagsfår o andra allmogefår handlar de om nävar/ hg. inga kg..

Jag brukar känna efter när juvrena börjar växa...  då vet man att de är på gång o då är de också dax för lite selen...
Och håller helt o fullt med JBF .. de dan man börjar ge dem kaftfoder de är då de börjar bäa...  :)

Innan är de tysta... när de bara har fri tillgång på hö/ hösilage.
 8)

Lycka till..
Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

MonaW

  • Inlägg: 978
    • Västmanland
    • Monas sida
SV: roslagsfår
« Svar #9 skrivet: 19 jan-10 kl 08:49 »
Beträffande rådet att avmaska: Ta träckprov först. Det är viktigt att man inte använder fel avmaskningsmedel eller avmaskar i onödan och gör parasiterna resistenta.
Åsenfår, hundar och katter

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: roslagsfår
« Svar #10 skrivet: 19 jan-10 kl 11:34 »
Precis MonaW, man ska ta det försiktigt med gifterna, de påverkar även lammen negativt!

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
SV: roslagsfår
« Svar #11 skrivet: 19 jan-10 kl 19:36 »
Så klart skall man inte använda gifter i onödan...
Men-
Om du får kraftigt avmagrade får så här års så hjälper de inte att ta träckprov.. då Stora magmasken inte släpper ägg vinter tid... :-[  (de börjar inte förrän i april -maj)

Men den finns där o tär på tackorna än då...'
Ett tecken är bl a att slemhinnorna är bleka.. fåret magrar av o blir tunn o muskel fattig.. ofta hittar man dem orkes lösa o halvdöda... o bara skinn o ben..
gör man inget så kan hon dö..

Så de bästa man kan göra är att koll på hullet.. o sen håll koll på ev hakpåsar.

som jag sa blir de mycket avmagrade så KAN de behövas avmaskas.. då med ett preparat som tar stora magmasken.....

Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: roslagsfår
« Svar #12 skrivet: 19 jan-10 kl 20:25 »
Jo, visst Gimskogen, men det finns andra brister också som kan ge bleka slemhinnor. Avmagrade djur kan bero på annat än magmasken också.
Jag tror inte man alltid ska förutsätta att den är boven.

Hade några finullstackor, som alltid såg bedrövliga ut i samband med lammning. Men de fick flera stora friska lamm som de födde upp förträffligt. Medan en del feta tackor inte klarade två lamm själva. Det kan också vara väldigt individuellt hur en tacka beter sig i samband med lammning.

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
SV: roslagsfår
« Svar #13 skrivet: 20 jan-10 kl 06:39 »
Jovisst Birgit... jag skriver kraftigt avmagrade , orkeslösa, nästan halvdöda...
Tyvärr talar jag av egen erfarenhet..  :-[

Nu vill jag ju påstå att de är en ganska stor skilnad på ett finullsfår o ett roslagsfår som nästan alltid får 1 lamm..

Mina får har fri till gång på Hösilage , får sen mineraler o salt o nu när de lammat lite korn...
och ja mina får bor inne i en maskin hall på vintern..
Då snön blev så hög så de klev över färnätet..  :-[

Men för att gå till baka till de ursprungliga frågorna så

roslagsbaggar blir könsmogna ganska tidigt.
du kan nog vänta lamm nu snart.. om baggen gått tillsammans med tackorna...under hela sommaren o hösten.. de är ju dräktiga i 5 månader ungefär.

Nu är de inte alltid så att alla ungtackor lammar första året.. de brukar i såfall komma nästa år.

Lycka till!!!
« Senast ändrad: 20 jan-10 kl 06:46 av gimskogen »
Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: roslagsfår
« Svar #14 skrivet: 20 jan-10 kl 07:27 »
Håller med om att det är stor skillnad på roslag och finull, även om mina finull sällan fick mer än två lamm. ;)
Har aldrig sett ett roslagsfår bli så "tunn" som mina magra finull blev vid lammning.

Det är väl inget konstigt med att fåren är inne nu, de vill ju inte gärna gå omkring i snön!

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
SV: roslagsfår
« Svar #15 skrivet: 20 jan-10 kl 09:57 »
vi har ju fått ungefär 70 cm ... så snön var högre än fåren... 8)
Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

 

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: roslagsfår
« Svar #16 skrivet: 20 jan-10 kl 13:24 »
Vi har 30! Det är mycket för vår del av landet kan jag säga ;)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

533 gäster, 1 användare
ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tidigare prenumererat. Var så nöjd att jag gav bort en prenumeration. Nu gör jag det igen. En jättebra present tycker jag!
/Margareta Mattsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser