Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  kan surdegsbröd bli "överjäst"  (läst 3147 gånger)

kattenihatten

  • Inlägg: 1272
  • omina mea mecum porto
    • Norrbotten
kan surdegsbröd bli "överjäst"
« skrivet: 30 jan-10 kl 20:23 »
Jag har ibland probelm med att min bröddeg (gjord på jäst) blir överjäst (och börjar smaka jäst, och så rapar man och pruttar en massa). Det kommer sig ofta av saker utanför min kontroll, såsom skrikande och bråkande barn, bebisen som behöver få mat etc.

....och jag har funderat på att prova baka surdegsbröd, och det slog mig att kanske jag då slipper problemet med överjäsning?
Live simply......so that others may simply live.

 

speedwell

  • Inlägg: 124
    • Uppland
    • Min hemsida =D
SV: kan surdegsbröd bli "överjäst"
« Svar #1 skrivet: 30 jan-10 kl 20:38 »
Surdeg kan säkert vara en bra lösning, visst kan även surdegsbröd bli överjästa om man har lite otur men processerna går mycket långsammare än med jäst, så det gör inget om man låter degen stå en timme längre än man tänkt. Andra sätt kan vara att ta väldigt lite jäst i degen (kanske 5-10 g per kg mjöl) och/eller sätta degen i kylskåpet när du märker att du inte hinner med.
Jobba aldrig så hårt att du inte kan med att le samtidigt - men om du måste, så får du le efteråt istället åt att du har gjort ett bra arbete.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

411 gäster, 2 användare
gorlan, Bokohammare

* Forum

* Om tidningen Åter



Kan verkligen rekommendera denna utmärkta matnyttiga publikation! Blir förvånad varje gång den dimper ner hur bra och detaljerade artiklarna är. Dessutom mycket inspirerande. :)
/Anders Ö

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser