I hur många trådar som helst frågas det om ekonomi och vad olika raser kan äta.. Här är mitt år med grisar.
6 juni köpte vi 3st 25 kg grisar för 700 kr styck. ville kolla skillnad i tillväxt, bökning
Och övriga beteenden kontra linderödare.. "fulgrisarna" växte bättre och därmed han böka mycket mer och de åt betydligt mindre tamare och tråkigare.
köpte en säck med mineraler för 210 kr och sedan 150 liter med kornkross för 100kr.
sedan har dom levt på gammalt bröd, grönsaker från affärn, lite fiskens från fiskdisken. Mjölmask och andmat har jag odlat själv för protein och rovor potatis solros och diverse spannmål har jag odlat på 4000 m2 där dom bökat i höst så de fick lite lön för mödan när de bökade upp grönsakslandet.
I slutet (10 dec och frammåt) så fick de ca 1 kg ekollon var per dag och råmjölk från en ekobonde som slänger det annars (hitta honom i slutet tyvärr vore bra tillskott hela tiden annars)
Slakta skålla skrapa. Slaktvikt utan huvud 138 kg i snitt. 55 kr /kg
utgift 2410:- (utsäde och bensin räknas inte med för vi hämtar mat en gång i veckan på affärn endå och och utsädet har jag odlat själv tidsåtgång.. kanske snittar på 15min per dag plus alldelses för mycket på provisoriska stängslingar och hagar som flyttas runt för att böka upp över allt.. de har bökat på sammanlagt 1.3 hektar i fållor)
intäkt 138*3= 414 *55 = 22770 - 2410 =20360:- vinst eller 6787:- per gris i vinst.
har hört med jordbruksverket vad som behövs för att fodra djuren på laglig väg med matresterna i liten skala då jag redan får hantera det `(har godkänd komposteringsanläggning med hygienisering´).
Men ville bara visa på att det går att hitta alternativ och en vinst på mindre produktion.. en halv gris är sparad till egen konsumtion och viss rabatt gavs till folk som var för nära släkt

men hade lätt kunnat sålt 10 grisar till för 55kr kilot, 75kr hade funkat med för vissa (generös slaktvikt!) ...