Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  gris 2014  (läst 2127 gånger)

poze

  • Inlägg: 630
    • Östergötland
gris 2014
« skrivet: 08 jan-15 kl 11:04 »
I hur många trådar som helst frågas det om ekonomi  och vad olika raser kan äta.. Här är mitt år med grisar.

6 juni köpte vi 3st 25 kg grisar för 700 kr styck. ville kolla skillnad i tillväxt, bökning
Och övriga beteenden kontra linderödare.. "fulgrisarna" växte bättre och därmed han böka mycket mer och de åt betydligt mindre tamare och tråkigare.
köpte  en säck med mineraler för 210 kr och sedan 150 liter med kornkross för 100kr.
sedan har dom levt på gammalt bröd, grönsaker från affärn,  lite fiskens från fiskdisken. Mjölmask och andmat har jag odlat själv för protein  och rovor potatis  solros och diverse spannmål  har jag odlat på 4000 m2 där dom bökat i höst så de fick lite lön för mödan när de bökade upp grönsakslandet.

I slutet (10 dec och frammåt) så fick de ca 1 kg ekollon var per dag och råmjölk från en ekobonde som slänger det annars (hitta honom i slutet tyvärr vore bra tillskott  hela tiden annars)

Slakta skålla skrapa. Slaktvikt utan huvud 138 kg i snitt. 55 kr /kg

utgift 2410:- (utsäde och bensin räknas inte med för vi hämtar mat en gång i veckan på affärn endå och och utsädet har jag odlat själv tidsåtgång.. kanske snittar på 15min per dag plus alldelses för mycket på provisoriska stängslingar och hagar som flyttas runt för att böka upp över allt.. de har bökat på sammanlagt 1.3 hektar i fållor)

intäkt 138*3= 414 *55 = 22770 - 2410 =20360:- vinst eller 6787:- per gris i vinst.


har hört med jordbruksverket vad som behövs för att fodra djuren på laglig väg med matresterna i liten skala då jag redan får hantera det `(har godkänd komposteringsanläggning med hygienisering´).


Men ville bara visa på att det går att hitta alternativ och en  vinst på mindre produktion.. en halv gris är sparad till egen konsumtion och viss rabatt gavs till folk som var för nära släkt :) men hade lätt kunnat sålt 10 grisar till för 55kr kilot, 75kr hade funkat med för vissa (generös slaktvikt!) ...
« Senast ändrad: 08 jan-15 kl 11:19 av poze »
Why make it fast when you can make it beautiful ? Jag har alltid rätt, är min provisoriska bedömning tills motsatsen gjorts trolig.

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: gris 2014
« Svar #1 skrivet: 08 jan-15 kl 13:58 »
Allt beror på hur man räknar och vad man har för möjligheter.. Grisfoder 30kg går på 180kr här hemma..3kg per gris och dag så blir det en hel del dvs 9720kr för 3grisar ett halvår om det ges som ända föda. Stängselkostnader..en stolpe kan kosta 30 kr!
Sen har du gett massvis av egenodlat om slaktvikten blev 138kg före jul.Hade du satt värde på dina grödor tex potatis 10kr kilot så blir det en stor utgift. Bröd är väl mest bukfylla och ger inte så mycket tillväxt..fisk kan ge en vidrig bismak.Får man ge råmjölk? Smittorisker?  Kornkross 150l för 100kr är det få som hittar..normalt kostar det 3.50kr per kilot. Vi har testat linderödare och korsningar men slaktvikten hamnar kanske på 90-95kg .. Sen är det stor skillnad om man säljer en halva eller styckat..säljer du styckat så försvinner både fötter och huvud(nu såg jag visserligen att du hade utan huvud).. Med uppfinningsrikedom och välbetalande kunder så kan man tjäna pengar på det mesta..du har bevisligen lyckats..
Fjäderfän och kaniner

Ex.

  • Inlägg: 761
    • -
SV: gris 2014
« Svar #2 skrivet: 08 jan-15 kl 16:25 »
Om dom vägde 138 kg slaktade utan huvud, så måste dom vägt bortåt 170 kg levande.

5,5 månader är 165 dagar, och på den tiden ökade dom alltså 145 kg i vikt, dvs 8,8 hekto per dag i genomsnitt.

Det är sannerligen inte dåligt med tanke på att svenska tio-i-topp 2009 hade en tillväxt på 9,5 hekto på slaktsvinen...
Kan man inte göra det med mandelmassa, så ska man låta bli.

poze

  • Inlägg: 630
    • Östergötland
SV: gris 2014
« Svar #3 skrivet: 08 jan-15 kl 18:47 »
Ex.. kollade igenom bilderna och den jag tog dagen när de kom var feldöpt.. var lite väl kalt på ute för att vara 6 juni..

Brödet och mjölken har varit uppvärmd. Isolatorer har jag iofs köpt till stängslet men annars en och ek från trakten med gammal tråd och återupplivat stängselagg
Potatisen kunde ju säljas ja men jag plöjde över några fåror med överbliven sättpotatis och potatis från affärn.. inge vidare jobb kontra den jag tog upp ur leran och sålde.. usch för och kupa med torr lera.
Why make it fast when you can make it beautiful ? Jag har alltid rätt, är min provisoriska bedömning tills motsatsen gjorts trolig.

nittonhundranittiosex

  • Inlägg: 526
  • Fler bevarare bör hålla lantraser och kulturhöns
    • Gotland
SV: gris 2014
« Svar #4 skrivet: 17 jan-15 kl 20:37 »
Vad odlade du för grönsaker? :)
Genbanksanslutna Gotlandshöns (med och utan roskam), Torparhöns, Blekingeankor. Snart även Smålandshöns och Gotlandskaniner

poze

  • Inlägg: 630
    • Östergötland
SV: gris 2014
« Svar #5 skrivet: 17 jan-15 kl 22:25 »
Vad odlade du för grönsaker? :)

Rovor potatis solros jordärtskocka lucern ärtor linser nakenhavre plus massa gröngödsling var det där grisarna gick.. plockade upp en del potatis och koka åt dem..
Why make it fast when you can make it beautiful ? Jag har alltid rätt, är min provisoriska bedömning tills motsatsen gjorts trolig.

Brukspatronen

  • Inlägg: 774
  • Bakåtsträvande Dåtidsromantiker
    • Hälsingland
SV: gris 2014
« Svar #6 skrivet: 18 jan-15 kl 21:18 »
Visst går det att tjäna pengar, men du kanske inte ska skylta allt för mycket med det. Du bryter mot en hel del regler och lagar på "ditt" vis.

 

poze

  • Inlägg: 630
    • Östergötland
SV: gris 2014
« Svar #7 skrivet: 20 jan-15 kl 16:59 »
Som den gammle gode thomas gefferson sa:  if a law is unjust A man is not only right To disobay it he is obligated to do so!

animaliska rester förstår jag till viss utsträckning, smittor anrikning av tungmetaller etc. Var i undantagsfall här och bara när vi hade lite skitfisk över.. kokt

mjölkprodukter är undantaget i vissa fall så man får fodra med det om man lyckas skaffa sig alla tillstånd

vart i kontakt med jordbruksverket några gånger om det går att lösa på något enklare sätt med utfodring av vbegetabilier, kostar 9000 att ansöka plus massa andra avgifter och arvoden till kontrollanter etc. Mao gjort för stora gårdar eller foderproducenter.. försöker få till en dispens eller att kommunen får ta över "ansvaret" i denna skala.. just på grund av att jag vill att det ska gå rätt till och
Att jag kan senare kunna tipsa fler mer konkret hur man kan göra...
ävrn till affärer och restauranger så de slipper slänga maten bland plast och annat skräp till förbränning... (mjölk brinner inte så bra tror jag:)


Why make it fast when you can make it beautiful ? Jag har alltid rätt, är min provisoriska bedömning tills motsatsen gjorts trolig.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

535 gäster, 2 användare
Torkel, ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser