Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  torrjäst-surdeg  (läst 5127 gånger)

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
torrjäst-surdeg
« skrivet: 01 nov-09 kl 20:37 »
Hej!

Nu är det så att jag är lite lat och lite nyfiken.

Jag tänkte starta en surdeg som jag ska ha i vinter. Så hittade jag ett par paket torrjäst i skafferiet som jag vill göra slut på först. Om jag nu sätter en deg på torrjästen tror ni att jag då skulle kunna ta undan en klatt och förvara i kylen och så att säga behandla den som en surdeg?

Spännande att höra om nån testat eller vad ni tror :-*

MVH Jennyt
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: torrjäst-surdeg
« Svar #1 skrivet: 03 nov-09 kl 10:42 »
Tillsätter du jäst så konkurrerar du bara ut en del av den jäst och de mjölksyrabakterier som finns naturligt i mjölet. Starta på rågmjöl och vatten bara, det brukar inte vara något problem, bara man startar med en riktigt lös surdeg så är det mycket säkert.

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: torrjäst-surdeg
« Svar #2 skrivet: 03 nov-09 kl 20:58 »
Aha. Tack för svar :)

Nu var det så att jag bakade igår och kunde inte hålla mig :-[ Var tvungen att testa. Det står och bubblar på bänken. Om det här funkar så är det nog bara nybörjartur.

MVH

På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: torrjäst-surdeg
« Svar #3 skrivet: 03 nov-09 kl 23:04 »
Det kommer att fungera utmärkt. Däremot kn det bli lite ennorlunda smak än annan surdeg eftersom det är andra svampar och bakterier.
Jag har gjort så massor med gånger när jag varit så fattig att jag inte haft råd att handla.
Först bakar jag ljust bröd, tar av deg till nästa bak och bakar medelgrovt, tar undan deg och bakar riktigt grovt rågbröd. För varje omgång blir degen lite syrligare.

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: torrjäst-surdeg
« Svar #4 skrivet: 04 nov-09 kl 21:21 »
Aha :) då är det alltså mjölksyrabakterierna som tar över mer och mer om jag har fattat det hela rätt.

Då kan jag alltså ha gott hopp :D Ska mata lite idag oxå så åker väl Sture in i kylen imorgon.

Jennyt
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se

 

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: torrjäst-surdeg
« Svar #5 skrivet: 14 nov-09 kl 19:29 »
Sture lever och mår gott :-* Han får mat ca var tredje dag och jag håller honom lös, som rekomenderat. Jag har bakat av honom en gång och lät bröden jäsa länge precis som Camilla Plum rekomenderar. Det blev supergott :P

Tack för hjälp :-* :-* :-*
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

507 gäster, 1 användare
jeno0038

* Forum

* Om tidningen Åter



- Helt underbar lektyr. Läser hemma hos en släkting och tycker de är så bra. Gott o blandat!
/Sanna H

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser