Va kul att mors sida kanske kan vara till hjälp. Du får väldigt gärna ringa till henne för råd om dessa angoragetter. Hennes flock brukar ligga på mellan 50-70 djur om året, beroende på säsong och ett 15-20 killingar föds varje vinter.
Det allra bästa att klippa angoragetterna med är en elklippare med mohairskär eller nötskär. Fårskären är aldeles för grova och risken att du klipper hål på skinnet är stor. De har som tidigare sagts väldigt lite naturligt fett i mohairen vilket gör att det är jätteviktigt att olja in klipparens skär med jämna mellanrum. Du hör direkt när ljudet börjar gnissla lite, då är det redan för länge sedan du doppade skären i smöjmedlet....
Allt hår på hela kroppen ska klippas bort även i ansiktet, mellan hornen, på benen, under magen och vid juvret. Vissa getter kan vara lite kittliga runt magen, juvret, rumpan men det får man lära sig hantera från djur till djur.
Mohairen ska klippas så nära huden som möjligt annars ser de inte kloka ut. Ska du använda mohairen eller sälja den är det viktigt att klippa den direkt vid skinnet och inte mitt på först och sedan lite till, och lite till. Då får du bara skräp som inte går att använda till något alls. Säljer du den får du påbackning för dubbelklipp och det leder till prisavdrag. Angoragetterna har inte samma möjlighet som får att lägga så sig när de är klippta så man måste ha möjlighet att stalla in dem minst 3 veckor efter klippning så att mohairen hinner växa ut lite igen. Annars fryser de koppiöst.
En annan skillnad man måste tänka på är att angoragetternas skinn är väldigt tunnt och löst sittande vilket gör att man måste stäcka emot lite när man klippar. De är inte heller så styva i kroppen så en van fårklippare som vill sätta dem på rumpan som profsen gör med får upptäcker snart att de pöser bara ihop i en hög. Ingen bra ide altså. Liggande eller stående är de vanligaste klippställningarna.
Vissa djur kan ha en rejäl skinnlapp under hakan, andra är helt utan. Vissa har ett litet pipskägg av rakt hår som jag av estetiska skäl tycker ska vara kvar, men det är inte alla som har bockskägg heller. Varje djur är unikt, locken ser olika ut från djur till djur osv. Helt fantastiska djur.
Har man nu bara 2 djur och inte känner att man vill investera i en riktig klippare går det naturligvis att klippa dem med en sax, men risken är att getterna hinner tröttna rejält innan du fått bort all mohair.
Lycka till. Kontakt uppgifter till Mariana hittar du på hennes hemsida om du vill tala med någon.
www.infoom.se/kallmyramohair(samma hemsida som ovanför bara en enklare adress att komma ihog)