Hej!
Mikrovågstorkning är ett utmärkt sätt att torka virke fort, men styrningen av processen är det svåra. Då energitätheten blir högst inuti virket, istället för på ytan som vid vanlig varmluftstorkning, riskerar man "run-away", vilket andra har beskrivit. Dvs kolning börjar ske inuti virket.
Då fuktkvoten initialt ofta är hög i färskt virke (lägst 40% vilket är typiskt för färsk kärnved hos nordiska barrträd, men ofta över 100%) kan man gasa på ganska friskt inledningsvis. När sedan fibermättnadspunkten nås, då inte längre fritt vatten finns i cellerna, dvs ca 30% fuktkvot, kommer värmen i trät inte bara gå åt till förångning av vattnet utan också värma trämaterialet. I och med att detta sker inuti virket är värmen väl isolerad, och hittar inte ut så lätt. Tillför man då mer energi kommer trät att börja kola eller ta eld, således genererar processen egen energi (exoterm) och går inte att stoppa så lätt. Detta sker dessutom helt osynligt...
Man kan sikta på att nå 105 grader ganska fort, och ligga kvar där tills fibermättnadspunkten nåtts. Då gäller det att lugna sig väsentligt. Kommer man upp över 105 grader riskerar man ångsprängning av virket (sprickor).
I praktiken kan det gå till så att man kör på en provbit av samma material, av samma storlek, för att försäkra sig om att torkschemat fungerar. På sommarfärsk björk kan man gasa mer än på barrved. Generellt är björk tacksamt att torka med mikrovågor, medan gran och fur betydligt svårare.
Själv har jag torkat alster som jag grovformat i färskt tillstånd för att jobba vidare med dem senare. Jag inledde då med full effekt och körde i korta intervaller (15 sek) och vägde dem mellan varje intervall. Kommer man upp i ca 100 grader går det att underhålla denna temp med ca 20% effekt. I princip märker man detta på hur mycket träbiten ångar, men kom ihåg att det är ytan man ser. Om man kan gissa eller mäta fuktkvoten innan man börjar så blir det enklare, då vet man när fibermättnadspunkten närmas genom vägningen, och man får lugna sig.
Jag föreslår att ni söker på (
http://epubl.ltu.se/) och namnen Lena Antti och Lars Hansson, där hittar ni fakta i fallet.
Ett tips, lämna ALDRIG mikron när ni gör detta. Och har ni sprinklersystem i huset bör ni överväga att hålla till utomhus... Nonchalera inte brandfaran vid mikrovågstorkning!
Lycka till!