Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  krossat spannmåls hållbarhet?  (läst 3882 gånger)

mosesmia

  • Inlägg: 261
    • Lappland
krossat spannmåls hållbarhet?
« skrivet: 21 jan-07 kl 10:03 »
Hejsan
Man hör hela tiden olika bud, men hur länge håller sig krossat spannmål näringsrikt?

Jag har hört allt från 3 veckor till flera år, men är inte krossat spannmål en färskvara?

Är det någon som vet var man kan ta reda på hållbarheten?

/Mia
Bor på landet med våra Lappgetter, Värmlandsfår, Fjällnäsfår, Bin och några kaniner.

Emmaibäcka

  • Inlägg: 163
Re:krossat spannmåls hållbarhet?
« Svar #1 skrivet: 24 jan-07 kl 12:26 »
Ca 10 - 14 dagar kan man räkna med att det är ok, från krosstillfället alltså. De flyktiga fettsyrorna förstörs om krossen blir liggande en längre tid.

Grimla

  • Inlägg: 4057
  • 432Grimla på bilden.
    • Hälsingland
Re:krossat spannmåls hållbarhet?
« Svar #2 skrivet: 24 jan-07 kl 12:52 »
På det här forumet vill inte folk höra talas om fettsyror aminosyror lysin o metatonin etc etc
så kallat citat:tjaffs
det är bara viktigt för industridjurhållning har jag läst här

 ;D ;D  8)
Islandshöns och Sk.Blommehöns (båda raserna med o utan hätta). 4 Fjällkor, Häst, Får, Katt ♥

Emmaibäcka

  • Inlägg: 163
Re:krossat spannmåls hållbarhet?
« Svar #3 skrivet: 31 jan-07 kl 12:41 »
Om man nu ger kross så är det förstås för att man vill att djuren ska växa bättre och då är det naturligtvis viktigt att det är färskt. Annars kan man (eller bör) man spara in på den extra kostnaden....

mosesmia

  • Inlägg: 261
    • Lappland
Re:krossat spannmåls hållbarhet?
« Svar #4 skrivet: 31 jan-07 kl 19:54 »
Jag vill ju veta att fodret jag ger till mina får innehåller näring.
Köper idag krossat korn från en bonde och det räcker ca 2 1/2 -3 veckor. Men hade viljat köpa in mer åt gången då jag har 20 mil att hämta det, men om de då tappar näring så är det ju ingen ide.

/Mia
Bor på landet med våra Lappgetter, Värmlandsfår, Fjällnäsfår, Bin och några kaniner.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:krossat spannmåls hållbarhet?
« Svar #5 skrivet: 31 jan-07 kl 20:11 »
Jag vill ju veta att fodret jag ger till mina får innehåller näring.
Köper idag krossat korn från en bonde och det räcker ca 2 1/2 -3 veckor. Men hade viljat köpa in mer åt gången då jag har 20 mil att hämta det, men om de då tappar näring så är det ju ingen ide.

/Mia


Kanske skulle du fundera på att skaffa en egen kross eller kvarn ? Beror ju på hur mycket du behöver krossa men hos www.humle.se finns det små maltkrossar från 1000:- och uppåt.

Tillägg : följ länken, välj Webbutik, sen Utrustning och Krossning.

Även www.kvarnspecialisten.se har olika varianter för krossning och malning.
Sparar du 20 mil varannan vecka är ju krossen snart betald.

Dessutom, som en liten bonusfunktin,  kan du mälta lite av kornet, krossa det i nya krossen och brygga ett underbart öl av det.  ;D
« Senast ändrad: 31 jan-07 kl 20:13 av Vitis »

mosesmia

  • Inlägg: 261
    • Lappland
Re:krossat spannmåls hållbarhet?
« Svar #6 skrivet: 01 feb-07 kl 11:01 »
Hejsan
Tack för tipsen om maltkrossar, ska kolla upp dem. Problemet är att de får inte vara för små, då det går ca 15 liter om dan och mer vid lamningen.
Men helt klart ska jag kolla upp dem. :)

Att brygga ett underbart öl är en bra ide, men då måste jag hitta någon som dricker det. ;)
Bor på landet med våra Lappgetter, Värmlandsfår, Fjällnäsfår, Bin och några kaniner.

Emmaibäcka

  • Inlägg: 163
Re:krossat spannmåls hållbarhet?
« Svar #7 skrivet: 02 feb-07 kl 08:13 »
Egentligen borde du ju kunna utfodra med okrossad spannmål, den håller ju kvalitén. Olika djur klarar ju av att bryta ner hel spannmål olika bra, men får och hel havre brukar funka bra. Utfodrar man med hel korn i kombination med hö blir nedbrytandet sämre, men havre i kombination med hö eller ensilage är ok, och alldeles säkert bättre än gammal kross. Så spar du in på körandet, ;) 20 mil låter ju väääldigt långt..

 

Emmaibäcka

  • Inlägg: 163
Re:krossat spannmåls hållbarhet?
« Svar #8 skrivet: 02 feb-07 kl 08:14 »
Vitis ! egen öl verkar inte så dumt, tänkte prova det någon gång framöver..när man får lite tid över...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

414 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Rotade fram denna då ja nyss fått barn. Bra förklarat i "från tröja till blöja" som sagt.. gott o blandat!!!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser