Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lydnad  (läst 1564 gånger)

Malin_83

  • Inlägg: 2
    • Västergötland
    • Smedjebacken.org
Lydnad
« skrivet: 16 aug-10 kl 16:19 »
Kanske är på helt fel ställe och skriver men kan ju i alla fall slänga ut ett nytt meddelande och se om någon har några tips. Jag tävla elit spår med min belgiska vallhund/malinois som går som hejsa på lydnade! Funkar kanon och har oftast nior och tior på allt, utom på inkallningen  ::) Hon har världens fart så det är inte det som är problemet utan ställandet och läggandet. Jag får bara inte till det. Har någon nåt bra tips?!

Tack på förhand!
Hundtokig mamma :-P

Luppa

  • Inlägg: 490
    • Norrbotten
SV: Lydnad
« Svar #1 skrivet: 16 aug-10 kl 23:28 »
Har du testat att ha belöningen bakom hunden? Alltså; hunden stannar, får vända och hämta en grej.
Om inte det funkar så skulle jag nog gå tillbaks på nybörjarnivå. Kör KORTA inkallningar och kräv att hunden stannar stabbt. Segar hunden så uteblir belöningen.
Men eftersom hunden har fin fart på inkallningen så skulle jag tippa på att den har för bråttomm till dig. Så försök att få "draget" bakåt i stället.
Kan även funka fint att kasta en boll över hundens huvud (men skrik inte stanna samtidigt, haha). Då får du ett handtecken på köpet om allt funkar som det ska.
Elitklassens inkallning ÄR svår att få till. Åtminstone om man vill åt de höga betygen.
Djurtokig 80:a i norra norrbotten

Suffolkfår, höns av olika raser. 2 Border Collies, bondkatter och uppfödning av Lejonhuvad kanin för utställning, avel och kel.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Lydnad
« Svar #2 skrivet: 17 aug-10 kl 10:42 »
Det finns riktigt bra beskrivningar av hur man delar in inkallning med ställande och läggande i lydnadsboken som säljs av Canis förlag. Kolla www.canis.se, de håller på med klickerträning, vilket brukar vara perfekt för hundar av vallhundstyp.

Eftersom du har bra fart i din inkallning gäller det ju att inte förstöra den genom att bli arg eller på annat sätt ta bort drivet framåt, enligt mitt sätt att se det.

Det var ett tag sedan jag läste boken, min duktiga hund är för stressad i tävlingsmiljön, så vi slutade träna de svåraste momenten. Men vad jag kommer ihåg så gick det ut på att träna med target, dvs att man lägger typ en engångstallrik, eller en frisbee, där man vill att hunden ska ställa sig/lägga sig. Sedan tränar man på att bara låta den gå en kort bit, och sedan göra momentet vid markeringen. Klickerträning går ut på att lägga till kommandot i efterhand, så man säger inget förrän hunden verkligen kan momentet, och gör rätt. Gradvis minskar man storleken på targeten, det är här engångstallriken är bra, man klipper den bara i mindre bitar. Till slut har man ingen target där, utan hunden går helt på ditt kommado. Man lägger sedan ihop de olika delarna, gärna baklänges, dvs att hunden gör det sista först, kommer in från liggande. Sedan ställer du den lite längre bort, kallar in, lägger och kallar in igen, osv. Då vet den vad som kommer sedan, och ser fram emot det. Då har du fått en hund som fortfarande satsar framåt, men som med glädje och schvung ställer och lägger sig på kommando.

Metoden kan ta lite längre tid än andra typer av träning, som att kasta en boll, men du får färre dubbelkommandon att träna bort, hunden har alltid fokus framåt, och den har verkligen förstått vad övningen går ut på. De som skrivit boken, och flera som är utbildade tränare enligt deras metoder, tävlar själva på elitnivå och får väldigt goda resultat.

Lycka till!
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Malin_83

  • Inlägg: 2
    • Västergötland
    • Smedjebacken.org
SV: Lydnad
« Svar #3 skrivet: 24 aug-10 kl 22:22 »
Tack för tipsen!! Ska testa och se!
Hundtokig mamma :-P

 

Lundahund

  • Inlägg: 224
  • Mina höns är vad som skiljer mig från de utbrända
    • Uppland
SV: Lydnad
« Svar #4 skrivet: 24 aug-10 kl 23:22 »
Hej!
Har också Malle och i hennes ungdoms dar innan satsningen på Räddning tävlade vi elit spår.
Jag kör aldrig hela moment och jag föredrar att träna in moment som detta på vanliga promenader.
När hunden tex stannar och kissat och kommer i (relativt) lugn fart mot dig skickar du en Frolic över huvudet på henne/honom med en "lobb", alltså hand nerifrån och uppåt. Nära håll i början, längre allteftersom. Så lär de sig handtecknet. Sen lägger du till kommando (välj gärna ett nytt om du tjatat ut det gamla) och arbetar bort handen. Belöna alltid med "lobben".
Läggandet är svårare, men jag utgår från mitt läggande vid sidan och flyttar ut det långsamt, naturligtvis alltid utan fotkommando. Även här alltid i skogen och med handtecken i början.
Sen när du så småningom, någon enstaka gång, sätter ihop momentet går det OFTA, inte alltid, bra att korrigera en Malle även i inkallningen. Min springer fortare och sätter sig snyggare om hon vet att jag har lite förväntningar på henne.
Lycka till!
Bor på landet mellan Bålsta och Sigtuna med make, barn, hundar, katter och 13 vackra höns & tuppar; Isbar och blandraser.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

578 gäster, 2 användare (1 dolda)
praktejder

* Forum

* Om tidningen Åter



Så glad att jag hittade denna tidning och det är lite som julafton varje gång den kommer i brevlådan
/Mathilda Oja

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser