Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Några fårfrågor  (läst 2161 gånger)

Troy McClure

  • Inlägg: 553
    • Västmanland
Några fårfrågor
« skrivet: 26 aug-09 kl 00:14 »
Vi har en liten flock med 5 tackor, ett årslamm och en bagge. De är värmländska skogsfår. Vi har haft dem sedan i mars. Nu börjar frågorna hopa sig inför höst/vinter.

1. Sovplats. I mars när de kom så var det fortfarande vinter här. De struntade i fårhuset och låg uppe i backen i vinterhagen (0,2 ha) under en stor gran. Gick bara in för att dricka eller äta mineraler. Kan man göra så framöver också tror ni? Att man låter dem vara ute hela tiden, men med möjlighet att gå in i fårhuset. I så fall kanske man ska strunta i djupbädden och istället mocka ur skit eftersom?

2. Foder. De är inte så stora i maten. Jag misstänker att en hel stor ensilagebal blir dålig innan de hinner äta upp den. Ska vi satsa på att hitta någon som säljer hö i mindre balar och köpa in ett lass allteftersom? Vi har en mindre höskulle med hål direkt ner till höhäck i fårhuset. Enligt vad jag sett så verkar höskörden blivit bra i år. Billigt hö som följd?

3. Hagar. De går nu i en hage på 1,8 ha ca. Den fick de gå in i igår. Innan det har de varit tre månader i en hage på 0,7 ha ca. Den åt dom inte ren. De fick byta hage mest för ombyte och för att vi har tillgång. När de har så mycket hage att de inte äter ner allt, eller ens rör sig överallt, är det då lika noga med att man inte använder samma hage år efter år? Vi tänkte nu kanske låta dem använda hela 2,5 ha nästa år, och inte dela av.

4. Skabb/eksem. Vi har sett att ena tackan, hon med lammet, har skorviga öron, panna och runt ögonen. Lammet börjar få liknande. Vad är det? Soleksem läste jag någonstans. Men kan det vara något farligt. De verkar inte påverkade i övrigt. (Då de går i såpass stor hage, till stor del skog, och är ganska skygga så är det ett jäkla projekt att fånga in dem, så därför rådfrågar jag runt lite innan jag slår på stortrumman.)

5. Slakt. Lammet vill vi slakta. Kanske mamman också med tanke på punkt 4 ovan. Baggen börjar bli gammal och stel. Han kanske också borde få komma till fårhimlen. Lammet och tackan vill vi ju äta. Baggen bör kasseras, eller? Han är minst fem år gammal. Hur hittar man någon som kan göra detta? Lokalerna kanske vi har. Vi har i alla fall ett helkaklat rum med golvbrunn. Vad gör man av slaktresterna? Baggen? Hur mycket kostar kalaset? Vi har alltså inte tänkt sälja köttet, utan bara fylla frysen.

6. Baggen. Han har alltid varit en riktig kelgris. När man kommer in i hagen kommer han fram och ska bli kliad under hakan. Vänder man ryggen till och går iväg så kan man dock bli stångad i knävecken. Det gäller att ha ögonkontakt, då håller han sig lugn. Fram till senast jag var in för att se till fåren. Då råkade jag skrämma upp dem eftersom jag plötsligt kom på dem bakom ett buskage. Baggen var inte alls snäll, utan försökte gång på gång stånga mig med några meters sats. Jag hade fullt sjå att freda mig och satte till slut av i galopp och slängde mig vigt över stängslet. Är han knäpp för att jag skrämde flocken? Eller är han knäpp för att det är brunst i luften? Eller har han fått en tumör och blivit personlighetsförändrad?

Det blev många frågor det. Men det är mycket med att vara nybliven fåraherde.  :)

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Några fårfrågor
« Svar #1 skrivet: 26 aug-09 kl 07:31 »
1. Sovplats, låt dem själva bestämma. Trivs de under granen, låt dem ligga där. De mår absolut bärst om de kan gå ut och in var dag.
2. Köp ett par vanliga rundbalar av hö istället. Småbalar brukar kosta mycket mer. (Hästfolk)
3. På sikt bör man ha åtminstone en hage som stått utan att betas en säsong. För att minska risken för parasiter. I början spelar det mindre roll om inte får betat innan. Får vill inte ha förvuxet bete. 4 - 5 cm är nog det optimala om de ska äta rent. Men de äter inte alla växter och inte direkt. Det varierar också en del beroende på vad de varit vana vid innan de kom till dig.
4. Kommer inte just på nåt annat än soleksem, kanske någon annan har fler förslag?
5. En bagge på 5 år är inte gammal (så han är stel). Slaktar man baggen när han fått vila några veckor efter brunst (6v tycker jag är lagom) så går han också att äta. Det är inte fel på köttet, men smaken kan påverkas av hormoner vid brunst. Alternativet är att skicka dem till slakteri som återtag, kolla med slakteriet vad det kostar. (Då tar de hand om åtartag). Annars brukar det finnas bönder/jägare som är slaktkunniga. Slaktavfallet är sk. riskavfall och får egentligen inte grävas ner eller liknande, utan skall tas omhand. (Kadaverhämtning) Alternativet är hundmat?
6. Det är inte ovanligt att baggen försvarar sina tackor, speciellt inte när de blir skrämda och särskilt när brunsten närmar sig. Det betyder inte att han ändrat karaktär, men att han stångas när man vänder ryggen till tyder på en viss brist på respekt för människor.

Det kommer säkert fler svar ;)

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Några fårfrågor
« Svar #2 skrivet: 26 aug-09 kl 08:07 »
1. Jag skulle inte hålla på och mocka ut vartefter under vintern. Har tackorna gått med baggen hela tiden så kommer dom antagligen att lamma i vinter , speciellt om dom varit utan lamm, för visst var det bara en som lammat i år? Då är det bra om det finns en rejäl bädd att lamma på om dom väljer att lamma inne.
Se till att få tag på riktigt bra hö och håll koll på om det behövs lite kraftfoder om det blir lamm mitt i vintern.              4. Det kan vara fotosensibilitet, leverskador som orsakas av vissa växter eller speciellt känslig lever, skulle det vara så kan det vara lämpligt att slakta båda eftersom de kanske har en känsligare lever rent ärftligt, den rekommendationen fick en kompis som hade tacka med lamm som drabbades.
Om det kliar kan dom behöva behandling med cortison.
Jag skulle rådfråga en veterinär. Angående den stela baggen: Hur ser klövarna ut? En bagge brukar bli ganska gammal innan den blir stel i leder pga ålder... Resten av frågorna har jag inget att tillägga till Birgits svar:)
Mvh Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Torsabjörke

  • Inlägg: 235
SV: Några fårfrågor
« Svar #3 skrivet: 26 aug-09 kl 09:04 »
Hej!

1. mina värmlandsfår gör precis likadant
2. jag hade hösilage balar förra vintern men med mycket spill. Kommer dock göra likadant denna vintern men inte låta balen stå för fri tillgång utan ge dem efterhand.
3. vår bagge beter sig likadant, speciellt mot mig som varit runt fåren mest. Vi har bjällra för att kunna vet när han kommer bakom oss. Han är alldeles för fin för att göra sig av med.

Ha det bra!
4 barnsfamilj, arbetande drömmare med, värmlandsfår, blommehöns, myskankor, linderödare, katt.

Troy McClure

  • Inlägg: 553
    • Västmanland
SV: Några fårfrågor
« Svar #4 skrivet: 26 aug-09 kl 10:46 »
Tack för alla svar!

Angående baggens ålder så är han minst fem år. Det vet vi eftersom vi redan för fyra år sedan träffade baggen hos sin förra ägare, och då var han i alla fall vuxen. Han kan vara 20 år lika gärna. Troligen 7-8 år någonting.

Angående lamning så vet vi inte riktigt vad som hände i våras innan vi fick dem. Tydligen så hade övriga lamm dött, av någon anledning. Ett lamm fick vi med oss, men hon var så svag att hon dog första natten. Helt plötsligt lammade den minsta tackan under granen, trots att inga fler skulle lamma. Det är det lammet vi har nu. Hon kallas Badbollen...

De som hade fåren innan var hästfolk. Tror inte de hade tänkt på att det var visst jobb även med fåren. Så när de kände att de inte höll jämna steg, och lammen dog, så gav de bort flocken till oss över en natt. Så det är därifrån vi kör nu. De gamla ägarna är inte speciellt villiga att svara på frågor, så vi försöker göra en nystart här.

Det måste ju vara en omöjlighet att bara erbjuda hagar med 4-5 cm gräs. Så är det ju bara en viss tid av året. Hur ska man annars göra ifall man växlar hage under säsong? Jag tyckte att de verkade mycket nöjda med nya hagen då de kom in. de började direkt att äta av alla goda löv som hängde ner från träden. På den fronten hade de väl gjort rent hus i gamla hagen.

Jag vet inte vad växten heter, men det är en gul manshög blomma som växer i stora delar av hagen och som fåren gör gångar i. Fåren äter inte den när den är uppvuxen, däremot då den kommer upp och är bara blad och skott. Någon sa att den heter Guldregn, men det är ju ett träd med gula blommor. Tänkte att dessa kanske är lätt giftiga, och att de åt av detta i sista hand. Då kanske överkänsligheten hos fåret och lammet slog igenom och gjorde att de fick eksem?

Norna

  • Inlägg: 242
    • Blekinge
SV: Några fårfrågor
« Svar #5 skrivet: 26 aug-09 kl 10:58 »
4. Skorviga öron kan också bero på att det inte tål öronmärket. En del får blir "allergiska" mot metall.
I varje människa finns en drottning - tala till henne och hon stiger fram.

Troy McClure

  • Inlägg: 553
    • Västmanland
SV: Några fårfrågor
« Svar #6 skrivet: 26 aug-09 kl 11:04 »
4. Skorviga öron kan också bero på att det inte tål öronmärket. En del får blir "allergiska" mot metall.
De har inga öronmärken, ännu.

Troy McClure

  • Inlägg: 553
    • Västmanland
SV: Några fårfrågor
« Svar #7 skrivet: 26 aug-09 kl 11:22 »
Här är blomman de ätit av på slutet. De har ätit bladen innan den slår ut i gult.

(Vad heter den?)

sarbe453

  • Inlägg: 369
    • Östergötland
SV: Några fårfrågor
« Svar #8 skrivet: 26 aug-09 kl 14:02 »
Nu är bilden tagen på långt håll men jag tycker det ser ut att vara gullris du har. Det är en flerårig ört som användes som läkeväxt förr och den är inte giftig alls.

När du säger att de inte har några brickor, då har du kanske inte produktionsplatsnummer för egen del? Då skulle jag nog skaffa det för framtida kontakt med veterinär mm. Jag vet dock inte om man kan sätta brickor på omärkta får i efterhand men det vet säkert andra här på forumet.

Lycka till!
har finullskorsningar & en rasande snygg gotlandsbagge

Troy McClure

  • Inlägg: 553
    • Västmanland
SV: Några fårfrågor
« Svar #9 skrivet: 26 aug-09 kl 14:05 »
Håller på med blanketter för produktionsplatsnummer och sådant nu. Baggen har en metallbricka i örat. Ena tackan har kluvet öra (gammalt och läkt) så hon har nog också haft bricka.  

Ok, gullris. Ja det är det nog!

Vilverin

  • Inlägg: 304
    • Skåne
SV: Några fårfrågor
« Svar #10 skrivet: 28 aug-09 kl 22:30 »
Är du säker på att det är såna blommor? Och inte stånds?
Jag har en del stånds på min mark, det är gula höga blommor som är skitgiftiga!
Det sätter sig direkt på levern, men vet inte om det ger utslag... mer diarre och försämrat allmäntillstånd och sånt. Fast mina hästar äter det inte i alla fall... håller på att gräva bort det som är kvar.
En konstnär är ingenting utan gåvan, men gåvan är ingenting utan arbete.
- Émile Zola

Troy McClure

  • Inlägg: 553
    • Västmanland
SV: Några fårfrågor
« Svar #11 skrivet: 28 aug-09 kl 22:58 »
Ja, det är gullris. Den verkar inte finnas nere i Kristianstad utan är en typisk norrlandsväxt har jag lärt mig.

Vilverin

  • Inlägg: 304
    • Skåne
SV: Några fårfrågor
« Svar #12 skrivet: 29 aug-09 kl 07:23 »
Åh, där ser man... =D
Himla tur i alla fall, för stånds är inget vidare kan jag lova dig. =(
En konstnär är ingenting utan gåvan, men gåvan är ingenting utan arbete.
- Émile Zola

Monica H

  • Inlägg: 240
    • Halland
SV: Några fårfrågor
« Svar #13 skrivet: 29 aug-09 kl 07:31 »
Gullris är "smaskens" för får och helt ofarligt, men norrlandsväxt???.....här i södra Halland har vi massor.
Halland è bäst

 

javill

  • Inlägg: 11426
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Några fårfrågor
« Svar #14 skrivet: 29 aug-09 kl 12:17 »
Gullris är "smaskens" för får och helt ofarligt, men norrlandsväxt???.....här i södra Halland har vi massor.

Här i Blekinge också.  :)

När det gäller trådskaparens fråga om hö så hade jag om det finns att få tag på, köpt småbalar med hö. Inte till vilket pris som helst förstås men, jag tycker det är lättare att hantera och lagra småbalar än storbalar med hö och har även sett mycket dåligt hö i storbal. Det är mycket svårare att få hö i storbal helt torrt.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

435 gäster, 3 användare
gronesmyg, Enigma, Parakit

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidning jag någonsin har läst!
/Jeya M

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser