Gutefår var inte uppsatta på din favoritlista, men jag kan ju kommentera kort vad jag tycker om den rasen.
De är härdiga, tuffa får från Gotland, anpassade till att gå ute året runt och försvarar sig aktivt mot hundar, rävar, mm istället för att fly undan. De är intelligenta djur som aktivt letar sin föda. De är lätta att få tama, men intar en mycket reserverad hållning mot människor de inte känner igen. De kan vara både ganska småvuxna och mycket storvuxna, de stora bagglammen ger lätt slaktvikter på upp mot 18-22 kg efter 5 månaders uppfödning. Köttet är fantastiskt gott, om de får äta varierad kost med mycket löv, ris och ljung drar köttet nästan åt vilt till. Skinnen är mycket vackra, men har inte samma kommersiella potential som gotlandsfåren. Ullen duger mest att tova med, pga förekomst av märghår. De är fantastiska mödrar med okomplicerade födslar, gärna utomhus och har järnkoll på sina 1-2 lamm. Normalt sett brunstar de från oktober till december och får lamm från mars till maj. Nackdelen med gutar kan vara att de med sina horn kan fastna i fårnät, mm. Samtidigt gör hornen dem lätta att hantera - bra "handtag". Enstaka individer kan ha halvdåliga klövar när de blir äldre. Min äldsta tacka får jag rensa och klippa klövarna på 3-4 ggr om året, annars kan hon börja halta. Om de är ovana vid vallhundar kan de också kanske vara svårvallade eftersom de är ganska tuffa djur. Men det vet andra bättre om. Summa summarum är gutar fantastiska nybörjardjur.