Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Smaskigt Morotsbröd!  (läst 1726 gånger)

vildhallon

  • Inlägg: 3
    • Närke
Smaskigt Morotsbröd!
« skrivet: 22 jun-09 kl 16:17 »
Tänkte dela med mig av mitt recept.
Detta är ett morotsbröd som är vansinnigt gott och som smakar allra bäst när det fortfarande är lite varmt.
Orginalreceptet har jag hittat någonstans på internet och sedan experimenterat och modifierat tills jag var nöjd. (Är det inte så de flesta bra recept uppstår?  ;D)
Det blir tre stora kakor av detta.

5 dl mjölk
50 gram jäst
25 gram rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap (jag föredrar sirap)
3 dl finrivna morötter
13-14 dl lantvetemjöl, men jag brukar köra 2-3 dl rågmjöl, 2-3 dl grahamsmjöl och resten vetemjöl.
1 ägg
1/2 dl solrosfrön

Värm mjölken till fingervärme (37 grader). Smula jästen i en bunke och häll över mjölken och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, smör, honung/sirap, morötter och det mesta av mjölet (resten används till utbakningen) och arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under bakduk ca 30 min.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i tre lika stora delar.
Forma till runda, ganska platta bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i 20 minuter till.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över solroskärnor.
Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter (bröden ska vara gyllengula) i 225 grader.
Låt svalna på galler under bakduk.

Lätt som en plätt och jättesmaskigt!  :D

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Smaskigt Morotsbröd!
« Svar #1 skrivet: 22 jun-09 kl 16:26 »
Morötter, spenat och vissen sallad är alltid bra att slänga i degen. Jag brukar ta sådant som inte är helt vackert att äta som det är, men i bröd och köttfärslimpor och pannkakor kan man på ett bra sätt använda rester.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

 

vildhallon

  • Inlägg: 3
    • Närke
SV: Smaskigt Morotsbröd!
« Svar #2 skrivet: 22 jun-09 kl 16:47 »
Morötter, spenat och vissen sallad är alltid bra att slänga i degen. Jag brukar ta sådant som inte är helt vackert att äta som det är, men i bröd och köttfärslimpor och pannkakor kan man på ett bra sätt använda rester.

Bra tips! Fast här brukar jag muta grannens höns med sånt som ser lite tråkigt ut.   ;D


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

499 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningarna blir utnötta och får fötter. Bara kompletterar gamla tidningar så alla finns :) Viktigt.
/Jandi

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser