Tänkte dela med mig av mitt recept.
Detta är ett morotsbröd som är vansinnigt gott och som smakar allra bäst när det fortfarande är lite varmt.
Orginalreceptet har jag hittat någonstans på internet och sedan experimenterat och modifierat tills jag var nöjd. (Är det inte så de flesta bra recept uppstår?

)
Det blir tre stora kakor av detta.
5 dl mjölk
50 gram jäst
25 gram rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap (jag föredrar sirap)
3 dl finrivna morötter
13-14 dl lantvetemjöl, men jag brukar köra 2-3 dl rågmjöl, 2-3 dl grahamsmjöl och resten vetemjöl.
1 ägg
1/2 dl solrosfrön
Värm mjölken till fingervärme (37 grader). Smula jästen i en bunke och häll över mjölken och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, smör, honung/sirap, morötter och det mesta av mjölet (resten används till utbakningen) och arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under bakduk ca 30 min.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i tre lika stora delar.
Forma till runda, ganska platta bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i 20 minuter till.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över solroskärnor.
Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter (bröden ska vara gyllengula) i 225 grader.
Låt svalna på galler under bakduk.
Lätt som en plätt och jättesmaskigt!
