Tänk på att de flesta pumpar av de slag man normalt använder för bevattning, dricksvatten och sånt (centrifugal- eller vattenringpumpar) har bra verkningsgrad bara vid ett enda givet mottryck. Om pumpen arbetar mot högre eller lägre tryck så sjunker verkningsgraden snabbt.
Man får inte heller, speciellt om det är frågan om stora vattenflöden och tunna ledningar, försumma strömningsförlusterna i ledningarna. Om pumptillverkaren kan visa upp ett tryck-flödes-diagram för pumpen så är det lätt gjort att leta på den punkt där pumpen har sin bästa verkningsgrad och i bästa fall också uppskatta hur hög den är.
Till saken hör också verkningsgraden hos drivmotorn. Oftast är det ju en asynkronmotor med driftkondensator (kallas på utrikiska split phase induction motor eller CSR (capacitor start and run) -motor. Sådana motorer har ofta ganska stora tomgångsförluster och har som bäst verkningsgrad i närheten av märkeffekt. Riktigt dåliga typer drar lika hög effekt från elnätet vare sig de går i tomgång eller fullt belastade!
Om man behöver en pump för tillfälligt behov för att tömma en damm t ex så föreslår jag en avloppspump eller cirkulationspump från en skrotad diskmaskin. Tänk bara på att en sådan pump inte är självsugande, man måste se till att fylla den med vatten för att den därefter ska kunna suga ur dammen. Kom ihåg att cirkulationspumpmotorn oftast ska ha en startkondensator, men den sitter inte alltid påbyggd på pumpmotorn utan den kan vara monterad någon annan stans i maskinen. Om inte elschema finns tillgängligt för maskinen som ska skrotas, så får man följa kablarna för att reda ut hur kondensatorn ska kopplas in till motorn.