Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Pumpars verkningsgrad  (läst 1931 gånger)

Bo

  • Inlägg: 4238
Pumpars verkningsgrad
« skrivet: 20 apr-09 kl 18:08 »
brukar jag bli missnöjd med. Den är lätt att räkna ut eftersom effekten i watt är newtonmeter per sekund, - alltså ungefär hektometer per sekund.

Om en 50 watts pump alltså pumpar en liter per sekund fem meter upp, har den 100% verkningsgrad.

Jag skulle vara nöjd med hälften.

Nu vill jag ha tips på en 230 volts pump på 150 watt eller mindre som har bra verkningsgrad. De med dålig brukar låta mycket, vibrera eller läcka energin som värme.

malun

  • Inlägg: 6
SV: Pumpars verkningsgrad
« Svar #1 skrivet: 21 apr-09 kl 16:32 »
Vad skall du ha pumpen till? flöde? tryck?

Bo

  • Inlägg: 4238
SV: Pumpars verkningsgrad
« Svar #2 skrivet: 21 apr-09 kl 17:44 »
Den skall förse mitt växthus med runt en kubikmeter varje solig dag och den skall pumpa runt tio meter upp. Det blir 100000 Nm = Wattsekunder 27 effektiva watt under en timme, blir det. - 100 Watt med 27% verkningsgrad.



janand27

  • Inlägg: 30
SV: Pumpars verkningsgrad
« Svar #3 skrivet: 21 apr-09 kl 17:46 »
vad kan man pumpa med för o tömma en skiten ankdam

mvh

jan

 

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14067
    • Medelpad
SV: Pumpars verkningsgrad
« Svar #4 skrivet: 21 apr-09 kl 18:58 »
Tänk på att de flesta pumpar av de slag man normalt använder för bevattning, dricksvatten och sånt (centrifugal- eller vattenringpumpar) har bra verkningsgrad bara vid ett enda givet mottryck. Om pumpen arbetar mot högre eller lägre tryck så sjunker verkningsgraden snabbt.
Man får inte heller, speciellt om det är frågan om stora vattenflöden och tunna ledningar, försumma strömningsförlusterna i ledningarna. Om pumptillverkaren kan visa upp ett tryck-flödes-diagram för pumpen så är det lätt gjort att leta på den punkt där pumpen har sin bästa verkningsgrad och i bästa fall också uppskatta hur hög den är.

Till saken hör också verkningsgraden hos drivmotorn. Oftast är det ju en asynkronmotor med driftkondensator (kallas på utrikiska split phase induction motor eller CSR (capacitor start and run) -motor. Sådana motorer har ofta ganska stora tomgångsförluster och har som bäst verkningsgrad i närheten av märkeffekt. Riktigt dåliga typer drar lika hög effekt från elnätet vare sig de går i tomgång eller fullt belastade!

Om man behöver en pump för tillfälligt behov för att tömma en damm t ex så föreslår jag en avloppspump eller cirkulationspump från en skrotad diskmaskin. Tänk bara på att en sådan pump inte är självsugande, man måste se till att fylla den med vatten för att den därefter ska kunna suga ur dammen. Kom ihåg att cirkulationspumpmotorn oftast ska ha en startkondensator, men den sitter inte alltid påbyggd på pumpmotorn utan den kan vara monterad någon annan stans i maskinen. Om inte elschema finns tillgängligt för maskinen som ska skrotas, så får man följa kablarna för att reda ut hur kondensatorn ska kopplas in till motorn.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

617 gäster, 3 användare
annorlunda58, johber, gorlan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Att jag läst samtliga gamla nummer som fanns att få tag på för utlåning av denna tidning säger väl en hel del om vad jag tycker om den. En del av dem har jag lånat flera gånger. Jag älskar tidningen! Den är idérik, hoppingivande, livsbejakande, inspirerande och informativ och får mig att sjuda av iver och verksamhetslust. Jag kommer att köpa gamla nummer några i taget och nu är det verkligen dags att starta en prenumeration!
/Anneli

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser