Hej.
Det beror på att din frys klarar det. Det finns en mängd frysar som inte alls klarar detta. Speciellt frys-kylkombinationer fungerar ofta inte under +5 grader i rummet. Men de fungerar igen, då temperaturen höjs över +5.
(Det medför alltså att maten i frysen blir förstörd och halvtinad om det är säg +4 grader där frysen står.)
Dessutom när frysen börjar bli gammal, kan det bli sämre hållfasthet i isoleringen i kompressorn. Det spelar ingen stor roll till att börja med, men om den står utan att gå under lång tid, kan det förvärras, och motorn börjar brinna vid nästa uppstart. har hänt för mig själv, för frys som stått oanvänd i kallförråd i Österhaninge. (Halvvägs mellan Stockholm och Nynäshamn, och absolut inte norrlands inland.)
Så för mig personligen så är det väldigt få dagar eller perioder där temperaturen håller sig konstant på -18 grader eller kallare.
Men det hela blir ju i princip samma sak med ett kylskåp, bara med skillnaden att man kan köra på "frikyla" alla dagar som är kallare än +5 grader.
Och då fungerar det ju även med att ta luften via marken, och få åtminstonde matkällartemperatur +4 - +8 under stora delar av året.
Men allt deta måste ju vara annorlunda i Vuollerim.
Annars låter det ju rätt att ge frysen en så låg rumstemperatur som möjligt, för att spara kompressortimmar och effektivisera värmeavgivningen, samt att minska värmeinvandringen genom frysens isolering.
Bara den inte står för fuktigt. Tänk på säkerheten och använd jordfelsbrytare för frysen, det kan också skydda mot just kompressorbrand. För att minska risken för felaktiga frånkopplingar, kan man ha en egen jordfelsbrytare för enbart frysen.
Mikael Perman.