Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Saltlake till feta  (läst 9265 gånger)

Mushi

  • Inlägg: 269
Saltlake till feta
« skrivet: 10 feb-09 kl 08:57 »
Hej!
Hur gör ni feta-mejeristen er saltlake? I receptet jag följt står det att kokt, kallt vatten ska blandas med salt. I de recept jag hittat på nätet är de noga med att framhålla att vasslen ska blandas med salt till en saltlake som har surt pH, vilket ska vara av största vikt. Men kommer verkligen vasslen att hålla sig bara för att man saltat den, vassle är väl inte särskilt hållbart? Hur gör ni?

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Saltlake till feta
« Svar #1 skrivet: 10 feb-09 kl 12:43 »
Jag har provat både och. Jag kokar aldrig vattnet längre dock. Första gångerna kokade jag och använde 1dl per 10dl vatten och fick mögel. Nu använder jag 1dl salt i 9 dl okokt vätska och får inget mögel alls. När jag har använt 100% vassle eller 30% vassle/70% vatten, så har det inte varit någon skillnad på slutprodukten. Men med vassle skiljer det sig här hemma på att den fetan bli mogen fortare än den som ligger i lake gjort på enbart vatten och salt. Men i slutändan, efter några veckor är alla tre i det närmaste identiska och lika goda. Jag har 8-9 månader gammal feta i skafferiet som är riktigt god. Står i laken med en tyngd över så att inget tittar upp över ytan.
« Senast ändrad: 10 feb-09 kl 12:45 av Gruff »

Mushi

  • Inlägg: 269
SV: Saltlake till feta
« Svar #2 skrivet: 10 feb-09 kl 14:47 »
Tack för svar!
Minst sagt skumt att kokt vatten orsakat mögel, om det nu var vattnet. Konstigare saker än så har man ju för all del varit med om. Du kanske har någon väldigt nyttig bakteriestam i din brunn.
Det blir nog kranvatten med en slatt vassle i den här gången, och salt förstås. Återkommer med rapport.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Saltlake till feta
« Svar #3 skrivet: 10 feb-09 kl 16:49 »
Jag tror det är den lägre salthalten som gjort det möjligt för möglet att växa. Dagens recept är nog inte utformade som en konserverinsmetod nu när alla har kylskåp. Riktig feta, är mkt. saltare. Men man lägger den i färskvatten innan och lakar ur den lite. Vår brunn är bara en vanlig grävd källa. Egentligen, är det saltet och mjölksyrebakterierna i kombination som bevarar osten.
« Senast ändrad: 10 feb-09 kl 16:51 av Gruff »

ninna b

  • Gäst
SV: Saltlake till feta
« Svar #4 skrivet: 10 feb-09 kl 19:00 »
Jag har aldrig testat med vassle i saltlaken , jag tycker att det går bra med bara vatten och jag kokar heller aldrig vattnet. Däremot gillar jag inte när fetan är så salt så jag brukar ta 9 dl salt till 10 liter vatten.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Saltlake till feta
« Svar #5 skrivet: 11 feb-09 kl 02:17 »
Köpte ost i grekland som låg i värmen i mättad lake. Den var supersalt må ni tro. Men skulle ligga i vatten över natten. Då var den som "vanlig" feta och ganska skarp. Och så stora solmogna tomater till det. Aaaah! Synd att jag inte kunde prata grekiska med tanten.

 

Mushi

  • Inlägg: 269
SV: Saltlake till feta
« Svar #6 skrivet: 26 feb-09 kl 09:19 »
Rapport:
Min feta lades i saltlake gjord på ca 1 l vätska (mest vatten och en slatt vassle) och 1,5 dl salt. Den är alldeles för salt, men efter urvattning är den ok.
Det har inte riktigt blivit feta av denna gång, snarare haloumi. Den är gummiaktig och god att steka, då väldigt "gnisslig". Smakar inte särskilt mycket om man äter den direkt och konsistensen är inte som feta ska.

Funderar över varför det blev haloumi.. Tänkbara anledningar är att jag rörde för ofta när den värmdes (försiktigt och för att hålla värmen jämnt fördelad, men det kändes som att jag rörde mer än vad man skulle). Har läst att för mycket syrning gör osten gummiaktig. Betyder det att den stått för länge efter syrningen (lagårdsmjölk som stog ca 5 timmar i rumstemperatur efter tillsats av lite fil)? Eller kan det bero på att jag syrade opastöriserad mjölk med fil, alltså dubbelsyrade?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

528 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Verkar vara en mycket användbar tidning!
/Marcus

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser