Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Konservera blåmusslor  (läst 2114 gånger)

sälen

  • Inlägg: 0
Konservera blåmusslor
« skrivet: 20 feb-09 kl 14:55 »
Hej där,

Jag har fått för mig att man skall vara försiktig när man konserverar blåmusslor men vet inte riktigt vad detta betyder eller om det ens skulle vara någon skillnad på att e.g., frysa in musslor jämnfört med att frysa in fisk. Någon som har något klokt att säga om detta?

Jag är medveten om att musslor endast skall plockas vissa perioder osv så det är inte detta det rör sig om (om någon inte visste har länststyrelsen, i alla fall i Västra götaland, en hotline för detta som heter fröken blåmussla tror jag).

Kanske om man vill lägga in i ättikslag så måste lagen ha en viss styrka?

Tack

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Konservera blåmusslor
« Svar #1 skrivet: 20 feb-09 kl 17:29 »
Musslor lever på alger. Innehåller algerna vissa gifter, så kan de anrikas i musslorna.

Det finns tre olika varianter på gifter, dels den man får diarre av vilket kan vara nog så obehagligt, sedan finns ett gift man får minnesförlust av, och sedan en riktigt otäck variant som sätter sig på centrala nervsystemet.

Länken http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=20035&epslanguage=SV går till livsmedelsverkets sida med kontrollresultat. De områden som betecknas som öppna, är provtagna och godkända. De områden som är stängda, kan antingen vara giftalgpåverkade eller också är de inte provtagna.

Koka musslorna och frys in dem.

När musslor ska kokas, släng dem som före kokning inte stänger sig, och släng dem som efter kokning inte öppnat sig.

Edgar

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Konservera blåmusslor
« Svar #2 skrivet: 20 feb-09 kl 17:49 »
Ett sätt att koka utomordentligt goda musslor är följande:

Ett kilo blåmusslor läggs i en kastrull, häll på ett snapsglas vitt vin (och inget mer). Lägg på lock och koka tills det skramlar i locket. Lyft av tills det slutar skramla, då sätts kastrullen på plattan tills det skramlar igen. Av och på ytterligare en gång. Färdigt.

(Ska alltså skramla i locket tre gånger).

Edgar

 

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Konservera blåmusslor
« Svar #3 skrivet: 20 feb-09 kl 19:52 »
Konserveras musslor enligt beprövad metod, och de inte har blivet infekterade, ja då är det helt säkert.

Att ha lite brännvin i när man kokar är varken slöseri eller dumt :D
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

559 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kan bara varmt rekommendera denna tidning!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser