Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  SOCKERÄRTOR att förvara - hur?  (läst 30575 gånger)

Anders

  • Inlägg: 1522
    • -
    • felicia.se
SOCKERÄRTOR att förvara - hur?
« skrivet: 22 aug-06 kl 10:20 »
Får en massa sockerärtor varje år. Brukar koka upp hastigt och frysa in det som man inte äter färskt. Problemet är att de frysta är som sladdriga när man tar upp dem ur frysen och efter tillagning. Inget fel på smak och så, men någon som gör på något annat sätt? Visst kan man frysa in färdiga rätter , men det är jag inte ute efter.

Frysta eller på annat sätt förvarade sockerärtor som är KRISPIGA när de tas upp vore önskvärt, men det kanske inte går.

Totto

  • Gäst
Re:SOCKERÄRTOR att förvara - hur?
« Svar #1 skrivet: 22 aug-06 kl 16:08 »
Ja, de blir lite sladdriga. Jag har funderat på att ånga dem i stället för förvällning. Inte heller broccolin blir så kul i frusen, så jag tänkte testa ångning på dem också.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:SOCKERÄRTOR att förvara - hur?
« Svar #2 skrivet: 22 aug-06 kl 18:47 »
Jag läser innantill i min konserveringsbok som jag lånat på bibblan idag :

Citera
Inkokta grönsaker  :

Vid inkokning av grönsaker gäller som vid alla konservering : använd bara förstklassiga och så färska råvaror som möjligt. Kassera övermogna eller skadad eexemplar. Fuktiga eller regnvåta grönsaker bör tillredas omgående för undvikande av mögelangrepp etc. Skär bort skadade eller fula delar.

Ärter
Använd bara absolut färska ärter. Det bästa är om man kan ta dem direkt ur skidan utan att skölja dem. Häll ärterna på burkar, fyll på med vanligt vatten och sterilisera vid 100 grader i 2 timmar.

Variant : Sockerärter
Ta bort stjälk och grova trådar. Ställ skidorna på högkant i burkar med lämplig höjd. Koka en lag på 1 liter vatten, 150g socker, 1/4tsk salt. Häll lagen i ärtburkarna och tillslut. Sterilisera vid 100 grader i 2 timmar.

Naturligtvis kan man skippa sockret i receptet på sockerärter, det har ingen betydelse för konserveringen.

Denna metod funkar bra med vanlig glasburkar (sylt, honung osv.) så länge dom har oskadade lock. Koka hela burken i en stor gryta vatten.
Man behöver alltså inte ha "riktiga" konserveringsglas med gummiring och konserveringsapparat.

Har inte provat med ärter men det funkar bra med bönor (typ brytbönor, vaxbönor osv.) men dessa förvälls lite lätt före inkokningen. Dom håller konsistensen väldigt bra jmf. om man fryser in dem och hållbarheten är lång, minst ett år iaf., längre om man kan förvara kallt.

Anders

  • Inlägg: 1522
    • -
    • felicia.se
Re:SOCKERÄRTOR att förvara - hur?
« Svar #3 skrivet: 29 aug-06 kl 20:42 »
Förvaring av sockerärtor löste jag på följande vis. Jag frös in dem täckta med vatten i plastpåsar. Det testade jag och det fungerade som om de nästan var nyplockade. Så jag lade till lite salt i vattnet också. Så nu har jag färska sockerärtor året runt.

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
SV: SOCKERÄRTOR att förvara - hur?
« Svar #4 skrivet: 20 jul-08 kl 12:27 »
Dags att frächa upp en gammal tråd.

Det är trångt i frysen, så jag funderar på det där med konservering i glasburkar. Måste burkarna verkligen koka i 2 timmar? Blir ärtorna tillagade då, eller är det bara för stereliseringen? Hittade en sida där det stod att om livsmedlet redan är tillagat räcker det med 15 minuter för att döda mikroorganismer och bilda vakum. http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=528

Funkar det sen att förvara burkarna i rumstemperatur?

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: SOCKERÄRTOR att förvara - hur?
« Svar #5 skrivet: 20 jul-08 kl 18:35 »
Du borde kunna förvälla ärtorna och hälla ärtor + kokande vatten i burkar, försluta och sterilisera dem en kort stund. 2h steriliseringstid (tycker det låter långt nu när jag läser det) handlar ju om att burkarnas innehåll ska få full värme ända in i mitten.

Hett innehåll = kortare sterilseringstid !

Har du fått upp tempen i hela burken + vacuumet så borde dom hålla sig bra i rumstemp. Kallkällare är såklart bättre ... vill gärna ha en !  :)

Prova dig fram ! Gör några olika varianter så ser du var som funkar bäst och är enklast.

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
SV: SOCKERÄRTOR att förvara - hur?
« Svar #6 skrivet: 20 jul-08 kl 21:02 »
Nu står två burkar och svalnar på köksbänken. Ska bli spännande att se om de håller sig! Undrar bara om jag kan vara säker på att det bildats vakum. Sker det under tiden de stereliseras, eller när de svalnar? I länken ovan står att locket knäpper till, det har jag i vart fall inte hört än... Oj! Precis i skrivande stund ropar sambon "nu knäppte det i ett lock!"  :D

Johannes i Stavre

  • Inlägg: 514
    • Jämtland
    • Revsunds Honung
SV: SOCKERÄRTOR att förvara - hur?
« Svar #7 skrivet: 21 jul-08 kl 14:46 »
Har "Weckad" söckerärtor för 2 år sen. De började jäsa efter en vecka. Detsamma har jag haft med sweet corn.
Så jag har slutad "wecka" allt med socker. Vet inte vad vi gjorde fel.

Ifjol har jag fryst i mina sockerärtor rå. De såg inte så fin ut när vi tog dem ute ur frysen men efter koka 10 minuter var det acceptabel.
Vi plocker dock bara dem unga, fräscha söckerärtor. Blir dem för gammalt då får dem växer ett steg vidare.


Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
SV: SOCKERÄRTOR att förvara - hur?
« Svar #8 skrivet: 22 jul-08 kl 14:03 »
Hur ser det ut i burken om det börjar jäsa?

Johannes i Stavre

  • Inlägg: 514
    • Jämtland
    • Revsunds Honung
SV: SOCKERÄRTOR att förvara - hur?
« Svar #9 skrivet: 22 jul-08 kl 18:00 »
Det bubblar liten grand, och vakum försvan. Luktade dålig, syrlig.

Fritjoff

  • Inlägg: 368
SV: Re:SOCKERÄRTOR att förvara - hur?
« Svar #10 skrivet: 22 jul-08 kl 19:09 »
Denna metod funkar bra med vanlig glasburkar (sylt, honung osv.) så länge dom har oskadade lock. Koka hela burken i en stor gryta vatten.
Man behöver alltså inte ha "riktiga" konserveringsglas med gummiring och konserveringsapparat.

Jag kommer få en massa sockerärtor snart och ville pröva detta. Och jag har en hög med gamla glasburkar, med lock från som du säger, honung, inlagd gurka etc.

Ska man skruva på locket helt innan man sänker ner dom för att steriliseras, eller ska man bara sätta på locket lätt utan att skruva på det helt? Har läst olika här, eller så har jag missupfattat det hela.

Tack!

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
SV: SOCKERÄRTOR att förvara - hur?
« Svar #11 skrivet: 22 jul-08 kl 21:59 »
Jag skruvade på locken ordentligt iaf och det gick bra. Känns som om det skulle kunna rinna in vatten annars, vakumet bildas inte förrän efter stereliseringen, när de står och svalnar vad jag har märkt.

Nån som har nån aning om ifall det spelar någon roll om burken är fylld hela vägen upp till locket, eller om det är endel "luft" (vakum) i?

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: SOCKERÄRTOR att förvara - hur?
« Svar #12 skrivet: 23 jul-08 kl 00:14 »
Locket ska vara påskruvat helt, som det är i konserveringsfabriken när burkarna åker in i autoklaven (steriliseringskammaren). Ångan pyser ut men locket suger fast när burken kallnar och ingen luft kan komma in.

Det brukar rekomenderas att lämna lite luft mellan produkten och locket, 1-2-3 cm beroende på hur stor burken är. En del saker sväller en hel del under steriliseringen också så det gäller att allt får plats.

*minns när jag hade en hel konserveringsgryta full med leverpastejblandat vatten  :P*

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
SV: SOCKERÄRTOR att förvara - hur?
« Svar #13 skrivet: 15 nov-08 kl 22:59 »
Idag öppnade jag en av mina ärtkonserver. Vilken besvikelse! Den luktade bra och så, verkade inte ha blivit dåligt, men konsistensen... de var alldeles mosiga, gick inte ens att ta upp dem ur burken hela. Måste ha kokat dem för länge. Har för mig att jag inte förvällde dem innan jag la dem i burken, utan hällde på uppkokt spad och kokade burken kanske en timme.

Bättre lycka nästa år...

 

gardenergirl

  • Inlägg: 30
SV: Re:SOCKERÄRTOR att förvara - hur?
« Svar #14 skrivet: 06 feb-09 kl 20:15 »
Förvaring av sockerärtor löste jag på följande vis. Jag frös in dem täckta med vatten i plastpåsar. Det testade jag och det fungerade som om de nästan var nyplockade. Så jag lade till lite salt i vattnet också. Så nu har jag färska sockerärtor året runt.
Det här lät intressant, men varför saltet? Måste pröva i år.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

502 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Snubblade över tidningen på biblioteket häromdagen. Blev kvar till stängning och lånade till slut hem sista årgången. Så intressant läsning!
Både jag och min man har saknat en tidning med "mer djup" och mindre gloss. Kul att lära sig mer om intressanta, nödvändiga ämnen.
Även om tidningen är fin...
/Jeanette

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser