Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Messmör  (läst 4008 gånger)

Max matte

  • Inlägg: 21
Messmör
« skrivet: 23 jan-09 kl 00:06 »
Hur gör man messmör?
har fem hemkorsade hönor, två dvärgcochinhöns och en gotlandstupp. Har också häst, tax och katt. Intresserad av handarbete och vävning.

Pip

  • Inlägg: 806
  • Pip
    • Uppland
SV: Messmör
« Svar #1 skrivet: 23 jan-09 kl 09:57 »
Man kokar det av vassla som man har efter t. ex ystning.

Här är några länkar:

http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=13495.0
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=431.0

Jojje

  • Inlägg: 279
  • Återvinning skall det va, annars kan det kvetta!
    • Dalarna
    • http://jojjesblog.blogspot.com/
SV: Messmör
« Svar #2 skrivet: 03 feb-09 kl 21:04 »
Jag var getfarmare ett på år på 1980-talet. Mjölkade mina getter (20) och gjorde ost och messmör.

Till att börja med måste man ha löpe om det skall funka någorlunda bra.
Den tillsättes i ljummen mjölk och när det blivit stelt så kan man ta upp bitar som man pressar ner i ostformar.

Det som blir kvar är vassle och innehåller em massa mjölksocker.
Detta kokar man tills man reducerat mängden rejält, men när det kommit nära botten i kastrullen så får man passa sig så att det inte bränner, då måste man röra.
När man sedan fått lagom konsistens så sätter man ut kastrullen i snön eller kyller på annat sätt, men nu måste man vara försiktig och inte röra eller skaka på den, för då blir messmöret sandigt.

Vill man ha lite mildare messmör så sätter man till lite mjölk till vasslen.

Det var kul att göra detta, men samtidigt mycket tidskrävande, tur att man hade vedspis och huv över spisen för det ångade rejält.

Vill i detta sammnhang påbeka att det messmör som säljs i affärerna är en fuskvara. De tillsätter vanilj och dessutom kokar de på komjölk. För oss som är renläriga så skall det givetvis vara getmjölk.
Bilden är från min tid som getfarmare.

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Messmör
« Svar #3 skrivet: 03 feb-09 kl 21:16 »
Inte svar på frågan... men en liten undran över detta "krav" på att det ska vara getmjölk? Det har jag aldrig hört talas om.
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Messmör
« Svar #4 skrivet: 03 feb-09 kl 21:24 »
Traditionellt hade inte de skånska bönderna ved nog till att koka ur så mycket vätska, så vasslen gick till foder.  I skogslänen med mer ved och mindre mat, hade man mer getter och tog tillvara laktosen.

Sedan kanman  ju gissa att spridningen av laktosintolerans som är tätare söderut gjort att kobönder fick magknip.

Men annars är väl messmör eller ost från ko oxå messmör eller ost.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Messmör
« Svar #5 skrivet: 04 feb-09 kl 02:51 »
Hmjo, nog är messmör och mesost gjort på getmjölk för mig också. Men det är väl traditionen som gör det så för mig kanske.

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Messmör
« Svar #6 skrivet: 04 feb-09 kl 13:42 »
Hmjo, nog är messmör och mesost gjort på getmjölk för mig också. Men det är väl traditionen som gör det så för mig kanske.

Mesost är absolut gjort av getmjölk, fast här i krokarna säger vi nog getost (eller getmese) om det. Vit och röd getost finns det här =)

Är det nåt som beror på vart i Sverige man befinner sig då kanske?

Oj... hoppade duktigt ot där känner jag, förlåt =)
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

 

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Messmör
« Svar #7 skrivet: 04 feb-09 kl 14:28 »
Kan nog vara så. Finns ställen där man bara säger vitost och brunost med :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

600 gäster, 2 användare (1 dolda)
Galaxie

* Forum

* Om tidningen Åter



- Rotade fram denna då ja nyss fått barn. Bra förklarat i "från tröja till blöja" som sagt.. gott o blandat!!!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser