Jag var getfarmare ett på år på 1980-talet. Mjölkade mina getter (20) och gjorde ost och messmör.
Till att börja med måste man ha löpe om det skall funka någorlunda bra.
Den tillsättes i ljummen mjölk och när det blivit stelt så kan man ta upp bitar som man pressar ner i ostformar.
Det som blir kvar är vassle och innehåller em massa mjölksocker.
Detta kokar man tills man reducerat mängden rejält, men när det kommit nära botten i kastrullen så får man passa sig så att det inte bränner, då måste man röra.
När man sedan fått lagom konsistens så sätter man ut kastrullen i snön eller kyller på annat sätt, men nu måste man vara försiktig och inte röra eller skaka på den, för då blir messmöret sandigt.
Vill man ha lite mildare messmör så sätter man till lite mjölk till vasslen.
Det var kul att göra detta, men samtidigt mycket tidskrävande, tur att man hade vedspis och huv över spisen för det ångade rejält.
Vill i detta sammnhang påbeka att det messmör som säljs i affärerna är en fuskvara. De tillsätter vanilj och dessutom kokar de på komjölk. För oss som är renläriga så skall det givetvis vara getmjölk.
Bilden är från min tid som getfarmare.